Dupa ce s-au impartit pamanturile, dupa anii 90, in Hida a avut loc acelasi fenomen ca peste tot. Pamanturile s-au lucrat individual si fara randament. Apoi, in timp, oamenii au renuntat in mare parte sa mai lucreze pamanturile. Dar si le-au comasat si au aparut investitorii. 

rn

O ferma cu 2.000 de capete de porci a arendat in Hida o foarte mare suprafata de terenuri aproape toata, intr-o foarte buna intelegere cu proprietarii. Acelasi lucru s-a intamplat si in celelalte sate, unde oamenii si-au comasat pamanturile, iar diferiti investirori au luat in arenda multe dintre ele.
S-a facut de ceva vreme liniste, nu mai e harababura cu identificarea terenurilor. Oamenii stiu de acum ce-i al lor. Cei care au peste 30 de ari beneficiaza de subventie de la APIA.
Primarul Dumitru Petrus ne spune cu umor ca pe raza comunei Hida mai este o singura vaca si ne invita sa ne facem poza cu ea, ca nu se stie cat vom mai avea ocazia. Localnicii nu prea mai tin nici porci acasa. Pur si simplu comuna da semne de urbanizare, oamenii traiesc mai comod, cumpara totul de la magazine, iar in Hida comertul este dezvoltat. Pensionarii se descurca fara sa mai faca un efort mare in gospodarie, iar tinerii angajati nu au nevoie sa se ocupe de pamant sau de animale.