Stim despre primarul Dumitru Petrus ca maine poimaine face 20 de ani de cand conduce comunitatea, adica din anul 2.000, cand a fost ales prima data. L-am descusut sa vedem ce au insemnat pentru Hida cei 18 ani de cand e prim-edil, cum au evoluat lucrurile de atunci.

rn

Iar povestea incepe cu ambitia care s-a trezit in el in anul 2.000, vazand ca primaria e una saraca. Probabil si din cauza conjuncturii de atunci, spune el. “n orice caz, era nemultumit de activitatea primarilor dinaintea lui. Si a venit cu idei despre care multi ii spuneau ca sunt lucruri imposibile, ca nu va reusi. Dar a reusit, culmea. Si spune, dupa experienta adunata, ca daca ar fi avut atunci mintea de acum ar fi facut mult mai multe. Dar este timp si inainte.

rn

Unitatea de pompieri, saltul important pentru
siguranta in comuna, printre primele investitii

rn

Cu oamenii din comuna, primarul Petrus a inceput sa faca sediul Garzi de Pompieri Hida. Au construit cladirea, pe considerentul ca cei de la Bucuresti ne vor aproba sa facem o unitate de pompieri cu grad de interventie care sa apartina de la ISU Salaj si sa nu mai platieasca unitatea civila, care era destul de costisitoare, iar la evenimente grave, eficienta e alta sub comanda ISU.
"Acum sunt in jur de 20 de persoane de la ISU Salaj, unitatea functioneaza bine, este extraordinar de buna, pentru ca se cunoaste cand la un incendiu vine o masina din Hida si nu una din Zalau sau din Jibou", ne spune primarul despre una din primele lui investitii.

rn

Medicina – servicii complete, incepand
de la urgente, la stomatologie si farmacie

rn

Tot prin investitii din bugetul local, primarul a readus medicina in Hida, unde a fost odata o sectie a Spitalului Judetean, dar odata cu restructurarea a disparut. Dar ideea de medicina in comuna nu putea sa dispara. Lui Dumitru Petrus I se parea absurd sa ramana comunitatea fara servicii medicale. Si a mobilizat oamenii ca in acelasi spatiu sa faca un centru medical.
Acum comuna are medici de familie care lucreaza aici, un chirurg vine saptamanal, iar Centrul de Permanenta care functioneaza non-stop este cireasa de pe tort. Localnicii se pot duce la medic oricand, la orice ora, cu orice problema.
"Este extraordinar de benefic pentru comuna noastra, mai ales ca eu vad, pentru ca locuiesc langa Centru. Vad cum vine oamenii si sunt tratati si nu mai sunt obligati sa mearga pana la Zalau. Doar pentru cazurile mai complicate vin ambulantele si ii transporta la Zalau. Centrul medical este un pariu castigat de cei care l-au infiintat. Multi bolnavi nu pierd timp pretios, mai ales cand esti in suferinta, sa ajunga la Urgenta de la Zalau", spune Dumitru Petrus.
Si nu-i totul. In cadrul Centrului medical mai functioneaza si doua cabinete stomatologice si o farmacie.

rn

De la drumuri sparte, la asfaltul care face
oamenilor viata mai buna si ii leaga cu lumea

rn

Prin anul 2000, drumul de la Hida la Sanmihai nu era unul pe care sa poti spune ca circuli. Te chinuiai. Si era prima impresie cand vii in comunitatea din Hida.
"Imi pica greu sa aud oamenii cum spun ca n-au ce cauta la Hida, pe drumurile alea, vai de capul lor, sparte si stricate. Am reusit sa torn un covor de asfalt, care sa lege Hida de Sanmihai, care sa ne lege la drumul european. Acum avem un drum acceptabil, il intretinem permanent; ne i-a exact trei minute din Hida pana la drumul european.
S-a mai facut si drumul de la Hida pana la Dragu si pana la Aschileu si mai avem putin de facut pana la Vultureni si se poate merge la Cluj pe aici.
Mi-am dorit foarte mult sa fac o consolidare la podul peste Valea Almasului, unde risca sa se darame doua blocuri in vale si am reusit aceasta investitie si am si salvat blocurile. Apoi am prins experienta si am inceput sa aduc fonduri europene. Acum mi-as dori sa fie la inceput, dar cu mintea de acuma.
Apoi am pus la punct drumurile 15 kilometri de asfalt cu fondurie europene prin FADR, alti trei kilometri de asfalt am facut din bugetul local. Chiar acum lucram la un drum, o invetitie de 400.000 lei.
Am pus accent pe centrul comunei pe satul Hida, dupa care am incercat sa ma duc in mod egal si sa construiesc drumurile, sa leg fiecare sat de centru. In acest moment avem drumuri asfaltate si toate satele sunt legate de centrul de comuna, Hida, cu asfalt. Se circula foarte bine. Drumurile de mai mica importanta le-am pietruit si se circula bine.