De la inceputul anului si pana in prezent, Spitalul Judetean de Urgenta a acumulat datorii de 5,9 milioane de lei (59 de miliarde de lei vechi), majoritatea reprezentand arierate restante la plata furnizorilor de medicamente si materiale sanitare. In aceasta situatie s-a ajuns, potrivit managerului Ioan Muresan, datorita subfinantarii spitalului, pusa de acesta pe seama Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Managerul a precizat ca suma decontata lunar de Casa de Asigurari pentru serviciile prestate de spital este de aproximativ 3,2 milioane de lei, in conditiile in care ar fi nevoie de 4 milioane.
„Suntem foarte nemultumiti ca nu exista suficienta suficienta hotarare din partea Casei de Asigurari de Sanatate pentru ca Spitalul sa obtina banii de care a re nevoie pentru a functiona. CAS este institutia care trebuie sa plateasca serviciile medicale, nu sa se justifice ca nu sunt bani”, a mai declarat managerul.
De cealalta parte, directorul de relatii contractuale din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate, Marius Tautu, sustine ca institutia pe care o reprezinta „s-a zbatut in fiecare an sa obtina un buget cat mai bun pentru toate institutiile sanitare, inclusiv pentru Spitalul Judetean”. Tautu a admis ca, din cauza restrictiilor bugetare, nu s-au putut contracta servicii la nivelul optim de functionare a spitalului, dar a precizat ca situatia este valabila pentru toate institutiile spitalicesti din tara.