O ambulanta care transporta un pacienta in spre Simisna s-a izbit luni dupa amiaza de un copac in localitatea Babeni, la nici o suta de metri de Primarie. Femeia, in varsta de 86 de ani, a murit trei ore mai tarziu, la spital, din cauza ranilor grave suferite.
Politia spune ca accidentul, petrecut luni la ora 16.10, a avut drept cauza neadaptarea vitezei de deplasare la conditiile de drum, avand in vedere ca era vorba de o portiune de drum cu o succesiune de curbe, tronson semnalizat corespunzator. Carosabilul fiind umed, soferul a pierdut controlul directiei de deplasare si a intrat intr-un copac.
Soferul autoutilitareai este angajat la statia centrala din Zalau a Serviciului Judetean de Ambulanta.
Accidentul de luni, 19 noiembrie, vine insa la distanta de numai o luna de la o alta tragedie similara.
In seara zilei de 20 octombrie, in jurul orei 19:00, la Ileanda, o ambulanta care transporta o femeie de 83 de ani a intrat in santul de pe marginea drumului. Pacienta de 83 de ani a murit la spital, din cauza ranilor suferite ca urmare a accidentului. Soferul de pe ambulanta este angajat la Substatia Jibou a Serviciului Juetean de Ambulanta Salaj.
rn
Managerul Ambulantei Salaj, Narcisa Balint, spune
ca soferii vor raspunde in fata legii pentru faptele lor
rn
"Regretam enorm cele intamplate si transmitem pe aceasta cale sincere condoleante familiei.
Referitor la primul accident (cel de luna trecuta – n.r.), cercetarile inca nu au fost finalizate si nu va putem oferi detalii in plus. Este vorba de un sofer cu peste trei ani experienta ca ambulantier. Ieri (n.r. – 19 noiembrie), soferul a revenit la locul de munca, are dovada eliberata de politie cu drept de conducere. Ceea ce am putut eu sa fac, l-am trimis la reevaluare psihologica si nu a mai condus de la acel incident. Trebuie sa intelegem ca si soferii de pe ambulanta sunt oameni si gresesc, iar fiecare va raspunde in fata legii pentru greselile facute.
Referitor la al doilea accident (cel de luni – n.r.), noi am demarat o ancheta interna paralela cu cea a Politiei. Ancheta noastra are ca scop identificarea eventualelor abateri de la indeplinirea atributiilor de serviciu. Din pacate, legislatia actuala nu ne permite sanctionarea drastica a unor fapte deosebit de grave ca acestea. Totodata, criteriile de selectie la concursurile pentru soferi de ambulante sunt foarte permisive. Se cere 6 ani vechime ca sofer profesionist, nota obtinuta la examen minim 5, absolvire 12 clase, fara bacalaureat, si un curs de ambulantier.
Toate aceste probleme pe care le-am identificat le voi aduce in discutie la intalnirile organizate de Ministerul Sanatatii si DSU si sper sa se concretizeze in proiecte de modificare a legislatiei ", ne-a declarat ieri managerul Serviciul de Ambulanta Judetean Salaj, Narcisa Balint.
Directorul medical al SAJ Salaj, doctorul Ioan Cordea, spune ca in ultima perioada mai multi soferi de pe ambulanta au fost sanctionati disciplinar de catre conducerea SAJ.
"A fost un caz in care s-a aplicat sanctiunea cea mai mare, de desfacere a contractului de munca, dar intre timp persoana in cauza si-a depus demisia. Am avut mai multe cazuri in care am aplicat sanctiuni mai mici soferilor de ambulanta. Am adus la SAJ Salaj pe unul dintre cei mai buni instructori si s-au facut sedinte de pregatire pentru medici, asistenti medicali si ambulantieri. S-au facut recent toate prelucrarile de informatii venite de la ISU si forurile superioare in ceea ce priveste prevenirea in condus la ambulantieri", ne-a declarat doctorul Ioan Cordea.