Cuantumul bursei a crescut de la 150 lei la 250 lei/lunar

rn

Potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului scolar Judetean (IsJ) Salaj, în acest an scolar un numar de 295 de elevi din judet vor beneficia de sprijinul financiar acordat în cadrul Programului national de protectie sociala „Bani de liceu”. Fata de anul trecut, când au fost acordate doar 183 de „burse sociale”, numarul acestora a crescut considerabil, fapt care denota un nivel de trai foarte scazut în rândul familiilor care au copii de vârsta scolara.
La nivel national, au fost depuse 40.805 solicitari pentru a primi acest sprijin, eligibili fiind elevii care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei.
Ministerul Educatiei Nationale desfasoara de 14 ani Programul national de protectie sociala „Bani de liceu”, prin care se acorda un sprijin financiar pentru elevii din învatamântul liceal. Pentru elevii care doresc sa obtina acest sprijin financiar, a fost lansat portalul „Bani de liceu” care, împreuna cu forumul de discutii dedicat acestui program national reprezinta mijloace de informare utile pe acest subiect.
Prin adoptarea Hotarârii de Guvern 712/2018, începând cu anul scolar 2018-2019, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, în situatia respectarii tuturor conditiilor legale prevazute,
suma de 250 lei/lunar.
Pe lânga indexarea aceste sume (de la 180 lei/luna), a fost majorata si valoarea plafonului maxim de acordare a bursei de la 150 lei la 500 lei/membru de familie, data fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situatia economica actuala.
Trebuie precizat faptul ca beneficiari ai Programului national de protectie sociala „Bani de liceu” sunt elevii care se afla în întretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului (iunie, iulie, august, 2018), este de maximum 500 lei, precum si elevii care beneficiaza de o masura de protectie, tutela sau curatela în cazul respectarii conditiei de venit prevazut mai sus.
Cuantumul sprijinului financiar pentru anul scolar 2018-2019 este de 250 lei/luna.
La stabilirea venitului brut lunar/membru de familie se iau în calcul toate veniturile brute cu caracter permanent realizate de membrii familiei: salariile; veniturile din activitati independente; pensia alimentara; pensia de urmas; chiriile; dividentele; alocatia de plasament; tichetele de masa si tichetele cadou, etc.
Nu se iau în calcul: alocatia de stat; alocatia suplimentara sau complementara; bursele de studii; bursele sociale; alte ajutoare cu caracter social temporare.
Termenul „familie” desemneaza sotul si sotia sau sotul si sotia si copiii lor, necasatoriti, care locuiesc si gospodaresc împreuna.