Statul român a bagat in ultimii doi ani bani cu nemiluita in salariile functionarilor publici, care au ajuns sa castige aproape 900 de euro, nivel similar celui din Polonia si peste cel din Ungaria, iar media salariala la stat a depasit pragul de 700 de euro net in acest an, reiese dintr-un studiu publicat de profit.ro. Acesta arata ca au crescut si salariile din mediul privat, dar mult mai lent, si se afla la nivelul inregistrat in Ungaria si Polonia acum 5-9 ani.
rn
Salariul mediu net din România a ajuns in acest an la 2.646 de lei, dar in timp ce la companii cresterea a fost de putin peste 9% (la 2.484 de lei), la stat a crescut cu aproape 18% (la 3.260 de lei).
inainte de criza, bugetarii câstigau mai bine decât cei din mediul privat. Situatia s-a echilibrat incepând cu 2010, prin reducerile salariale ale bugetarilor. Media privat-stat era echilibrata la nivelul anului 2015, dupa care s-a produs ruptura. Toate categoriile de bugetari câstiga, in acest moment, peste medie si considerabil peste ce ofera sectorul intreprinderilor. Salariile in privat au crescut in termeni nominali cu 35%, iar cele la bugetari au avansat cu 76% fata de media pe 2015.
ingrijorator este haul creat intre salariile de la stat si cele din privat in momentul de fata. Astfel, salariul mediu la stat este mai mare cu 23% fata de media pe economie, in timp ce cel la privat este cu 6% mai mic. Diferenta dintre salariul la stat si cel din sectorul privat este asadar de 31%.
Salariatii din administratie au insa salarii mai mari cu 58% fata de media pe tara si cu 68% peste sectorul privat, arata calculele facute de profit.ro
rn
Colaps inevitabil – 4 milioane de salariati
din privat prost platiti sustin sase milioane
de bugetari si pensionari cu venituri marite
rn
Site-ul cursdeguvernare.ro arata cifre ingrijoratoare, din care reiese ca economia nu are cum sa sutina actualul sistem, avand in vedere numarul mic de salariati din economia reala, care sustin, prin ceea ce produc, suma pensionarilor si a salariatilor bugetari.
Din graficele site-ului specializat pe analiza economica reiese ca in 2018 s-a ajuns ca nici 4 milioane de salariati din economia reala sa sustina peste 6 milioane de bugetari si pensionari.
Cum cei din privat, adica din economia reala, au salarii mai mici decat bugetarii, logica este colapsul. Deocamdata, pensiile si salariile bugetarilor cresc prin decizie politica, iar in economia reala banii vin doar pe productivitate. Cum vor putea atat de putini si atat de prost platiti sa sustina atat de multi bugetari cu salarii marite?!
rn
Doar salajenii angajati
la stat traiesc decent
rn
Salariul mediu in Salaj este de 2.311 lei, cu 15 la suta mai mic decat salariul mediu pe tara, care depaseste cu 400 de lei salariu mediu al salajenilor
rn
Directia de Statistica spune ca, in luna mai 2018, câstigul salarial mediu net a fost de 2.311 lei, cu 14,5% mai mic fata de câstigul salarial mediu nominal net pe economie.
Câstigul salarial mediu nominal brut pe total judet, in luna mai 2018, a fost de 3.797 lei/persoana, mai mic cu 15,5% fata de câstigul salarial mediu nominal brut pe economie. Salajul are asadar un salariu mediu mai mic cu peste 400 de lei decat salariul mediu pe tara.
rn
Cei 50.000 de salariati salajeni
sunt impartiti in doua tabere
rn
Efectivul de salariati la sfârsitul lunii mai, in judetul Salaj, a fost de 50.228 persoane.
Din total, 28.164 salariati, respectiv 56,1%, sunt in servicii. Doar 20.388 de salariati (40,6%) muncesc in industrie si constructii si 1.676 de salariati (3,3%) sunt in agricultura, silvicultura si pescuit.
Câstiguri salariale medii brute peste media judetului au realizat salariatii din servicii (4.110 lei), iar sub media judetului salariatii din agricultura, silvicultura si pescuit (3.377 lei) si salariatii din industrie si constructii (3.374 lei).
Altfel spus, au castigat in mana 2.488 lei salariatii din servicii (peste media judetului) si doar 2.072 lei angajatii din in industrie si constructii (sub media inregistrata pe total judet).
In Salaj, doar jumatate din totalul celor 50.000 de salariati lucreaza in mediul privat, la firme cu capital integral privat. Iar salariile cele mai mari le castiga angajatii la stat.
Salajul apare in topul judetelor cu multi bugetari, iar dupa aproape toate criteriile este considerat unul dintre cele mai sarace judete din tara.