Zeci de zalauani au aprins lumanari in memoria victimelor de la Colectiv, aseara, marti 30 octombrie, la mitingul organizat de la ora 18.00 pe platoul de marmura din Zalau.
rn
Evenimentul a fost organizat de USR Salaj si RO 100 Zalau pentru a mraca implinirea a trei ani de la incendiul care a mistuit clubul Colectiv si a indoliat România, considerat un dezastru a carui cauza este coruptia din politica, cu repercusiuni grave asupra intregii societati.
Incendiul din 30 octombrie 2015 a fost cel mai grav petrecut vreodata in Romania intr-un club. Au murit 65 de tineri, iar alte aproape 200 de persoane au fost ranite. Pentru romani a devenit limpede ca principala cauza a fost coruptia si neglijenta autoritatilor. Guvernul Ponta a demisionat ca urmare a acestui eveniment. Cu toate acestea, la trei ani, nu numai ca nu exista niciun vinovat, dar procesul deschis in acest caz va fi reluat de la zero.
Manifestarea de ieri din Zalau s-a inscris in seria comemorarilor organizate ieri in intreaga tara, o comemorare marcata de fapt de o mare nemultumire fata de ignoranta
si aroganta cu care autoritatile ii trateaza pe romani
“Oricare dintre tinerii care au murit sau au fost raniti ori desfigurati in incendiul ingrozitor si absurd de la Colectiv, ar fi putut fi ai nostri. Au trecut 3 ani de la noaptea neagra care a lasat urme adânci in sufletele românilor. 65 de tineri si-au pierdut viata in urma acestui eveniment. Tineri cu sperante, cu idealuri, cu visuri ce nu au mai apucat sa fie traite.
Ne-am promis si le-am promis sa nu-i uitam, sa nu uitam!” spun cei de la USR Salaj.
rn
Tragedia care ne-a dezvaluit un sistem
profund corupt, incapabil, criminal
rn
Cu exact trei ani in urma, in 30 octombrie 2015, la ora 22:30, in timpul unui concert in Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat in fosta fabrica „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la niste artificii, care s-a soldat, initial, cu 27 de morti si 147 de raniti. Era cel mai mare incendiu intr-un club din lume in ultimii doi ani si a devenit cea mai mare tragedie din tara noastra de dupa 1989. Victimele au fost transportate la 11 spitale din Bucuresti si Ilfov, iar sute de oameni au format cozi mari pentru a dona sânge. Ancheta preliminara a relevat ca patronii clubului nu aveau autorizatie de la pompieri pentru asemenea activitati, iar la momentul tragediei, in club se aflau peste aproape 300 de persoane.
Numarul deceselor a crescut la 64 in lunile care au urmat incendiului. in 2017, un supravietuitor s-a sinucis pe fondul depresiei, ridicând bilantul tragediei la 65 de morti.
Printre cei care si-au pierdut viata in urma tragediei erau artisti, fotografi, jurnalisti, olimpici si studenti.
Tragedia a aratat ca sistemul din România este incapabil sa ne confere siguranta si sa gestioneze o situatie de criza, din cauza ca este un sistem profund corupt, cu increngaturi criminale.
rn
Presedintele Klaus Iohannis a fost
singurul reprezentant al statului
care a comemorat cele 65 de victime
rn
Presedintele Klaus Iohannis a depus ieri, la ora 10.30, la Clubul Colectiv, o coroana de flori în memoria victimelor "Colectiv", în ziua în care s-au împlinit trei ani de la tragedie, el fiind singul oficial din partea statului român care a facut acest gest. Guvernul nu a trimis niciun reprezentant la comemorare.
rn
Premierul Dancila a refuzat
sa transmita un mesaj in ziua
comemorarii celor 65 de morti
rn
Premierul Viorica Dancila a refuzat sa transmita un mesaj ieri, in ziua comemorarii victimelor din Colectiv.
Dancila a raspuns întrebarilor jurnalistilor despre eventuala remaniere guvernamentala si despre preluarea de catre România a presedintiei Consiliului UE. La finalul declaratiilor, întrebata de un jurnalist daca are un mesaj pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, Viorica Dancila a spus de trei ori "multumesc", apoi a plecat.