O idee pe cat de inedita, pe atat de binevenita a avut managerul Bibliotecii Judetene, Florica Pop, de a premia 100 de zalauani cu merite in comunitate, o actiune pe care a inscris-o in cele dedicate implinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Sa recunoastem si valorile prezentului, nu numai pe cele ale trecutului, este foarte, foarte important.

rn

E mai mult decat laudabila initiativa Floricai Pop, intr-o actualitate in care prea suntem obisnuiti sa vedem cum oamenii se denigreaza unii pe ceilalti in incercarea de a se lustrui fiecare pe sine. Prea des sunt ocolite meritele celorlalti, ca unii, cocotati fara merite pe scara sociala, sa nu para cumva prea mici. Avem contemporani care fac lucruri mari pentru comunitate si trebuie remarcati; avem nevoie de modele, de exemple care sa ne incurajeze.
La evenimentul organizat vineri, 26 octombrie, de Biblioteca Judeteana au fost evidentiati asadar 100 de zalauani, adevarata elita, cei care intreprind lucruri remarcabile in comunitate. Nu ii enumeram aici, dar mizam pe promisiunea Floricai Pop ca urmeaza editarea unei carti in care se vor regasi toate aceste personalitati si meritele lor. Sunt varfuri din toate domeniile, de la cel economic, la cel cultural.
Cei 100 de zalauani cu merite au fost invitati la premierea de vineri si o parte dintre ei au luat cuvantul. Cei mai multi au facut dovada modestiei, semn ca raman oameni ai faptelor, nu ai vorbelor. Totul, sub semnul respectului pentru inaintasii nostri si al sentimentelor sincere de dragoste de tara.
"(…) Pentru ca suntem din judetul artizanului Marii Uniri, Iuliu Maniu, si de asemenea tot de aici, din vechiul Salaj, a fost presedintele Marii Adunari Nationale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, George Pop de Basesti. Tot din Salaj un alt glas vrednic, dintr-o familie nobila, a fost si Victor Deleu. Gândul lui i-a însufletit pe oamenii de atunci si tare bine ar fi sa ne însufleteasca si pe noi, astazi, pentru ca din nou este nevoie de unitate spre a face România noastra demna de asemenea mari înaintasi. Vom birui, spunea Victor Deleu, pentru ca nu sunt atât de înalti Carpatii cât ne sunt inimile de înaltate (…) Am dorit, asadar, ca 100 de salajeni vrednici si frumosi sa faca parte din Cartea Mare – Salaj 2018. Nu întâmplator, întâlnirea noastra este posibila datorita unui proiect de suflet 100+ Zalauanii, omagiati de Centenar, pe care i-am ales din toate domeniile (…)“, e explicat managerul Bibliotecii Judetene alegerea pentru a promova valorile locale.

rn

A dat cu bata-n balta profesorul de istorie Laszlo Laszlo

rn

Atat de placut surprinsi sa constatam ca avem cel putin 100 de zalauani demni de dat ca exemplu comunitatii, nici nu ne-am fi dat seama sa facem observatia ca printre ei au fost nominalizate multe personalitati de etnie maghiara, daca nu facea nota discordanta chiar unul dintre cei propusi.
Laszlo Laszlo, profesor de istorie la CNS Zalau, la sectia maghiara, a dezamagit cumplit strecurand in discursul sau sublinieri ca unii etnici maghiari, oferindu-se exemplu, nu se simt bine de sarbatoarea Marii Uniri si pastreaza resentimente fata de Unirea Transilvaniei cu patria mama.
“Ca maghiar si urmas al perdantilor de la 1918 nu este usor sa gasesc cuvinte adecvate", a spus de la bun inceput Laszlo Laszlo. Semn ca nu intelege, profesor de istorie fiind, sentimentul natiunii. Nu redam cuvantarea, pentru ca nu merita propaganda la care s-a dedat vorbitorul, mascand-o intr-un discurs presarat cu idei de integrare europeana. Si credem cu tarie ca a vorbit doar in nume personal, cand a spus "Va admiram, va respectam. Si ne reculegem. Atat putem", sau "acceptam verdictul istoriei; repet, acceptam verdictul istoriei", probabil folosind pronumele de politete la persoana intai.
Laszlo, Laszlo, cine are ceva de spus despre Marea Unire o face cu sufletul, nu cu gura. Se spune in popor ca decat sa dai doar din gura, mai bine taci. N-a fost evenimentul de vineri momentul si locul potrivit sa aflam sentimentele lui Laszlo.
Ramanem asadar deocamdata cu 99 de zalauani remarcabili si cu Laszlo Laszlo. “i respectam fara rezerve si vrem sa le urmam exemplu celor nominalizati si premiati vineri de Biblioteca Judeteana, in egala masura pe cei de etnie maghiara si pe romani. Suntem o natiune unita, fapt consfintit printr-un act maret acum 100 de ani.

rn

Iuliu Maniu ne-a lasat un juramant
drept mostenire de purtat in suflet

rn

Despre cum gandim acum, ca natiune, la 100 de ani de la Marea Unire, nu putem exemplifica mai bine decat aducand aminte ce spunea marele om politic salajean Iuliu Maniu cu mai bine de un sfert de veac inainte de implinirea idealului de la 1918.
Printre cei mai importanti oameni care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, salajeanul Iuliu Maniu facea in 1892 un legamant memorabil:
"Jur pe Dumnezeu, pe constiinta si pe onoare ca imi voi jertfi viata pentru triumfarea natiei romanesti".

rn

Presedintele Comisiei Europene
spune ca Ziua Romaniei e o zi
importanta si pentru Europa unita

rn

În discursul sau din Parlamentul European, din urma cu câteva zile, presedintele Conisiei Europene, Jean Claude Juncker, a afirmat ca ziua de 1 Decembrie este importanta pentru întreaga Europa, nu doar pentru tara noastra.
„În aceasta zi sarbatorim împreuna un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât si pentru Europa (…) România e o tara fata de care am sentimente profunde. Ma gândesc la poporul român, îmi place de el (…) Poporul român a stiut sa se integreze cu o complicitate europeana, ca si cum ar fi fost un stat fondator”, a spus seful Executivului Uniunii Europene.
A fost o declaratie pe care guvernul de la Budapesta a inghitit-o greu. Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat adirmatiile lui Jean-Claude Juncker spunand ca "anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora". Dar interesele politicienilor de la Budapesta sunt departe de interesele natiunii romane.

rn