Din lipsa de investitii in retele, costul de productie al energiei termice in Romania depaseste cu 18 procente media europeana.
Pretul mediu al gigacaloriei produse in centralele termice si de termoficare din Romania ajunge la 60 de euro plus TVA, fiind cel mai mare din Europa, o demonstreaza un studiu elaborat de compania de consultanta manageriala AT Kearney. Costul mentionat este cu 18 la suta peste media statelor din UE, cauzele care au determinat aceasta situatie fiind infrastructura invechita a retelelor, vechimea unitatilor de productie, eficienta scazuta si poluarea ridicata.
Desi companiile din sistem sunt sustinute cu subventii de la bugetul de stat si de la cel local, ele lucreaza in continuare pe pierdere. Este si cazul Uzinei Electrice, producatorul de agent termic din Zalau, ale carei datorii catre stat depasesc 25 milioane de lei.
Pierderile pe care le inregistreaza sunt determinate, in cea mai mare masura, de majorarile aplicate pentru creantele sus-amintite. Chiar si in lipsa datoriilor catre bugetul statului, Uzina Electrica ar continua sa mearga pe pierdere, sustine Viorel Marian, directorul societatii, intrucat tarifele au fost aprobate sub nivelul costurilor.
Compania vinde agent termic catre agentii economici si institutiile publice din municipiu cu 416 lei/gigacalorie, cu aproape 80 de lei sub costul operational, ne-a declarat Marian. In ceea ce-i priveste pe consumatorii casnici, 800 la numar, acestia nu trebuie sa scoata din buzunare decat 130 de lei/gigacalorie, diferenta fiind suportata de stat (compensarea de pana la 45 la suta a pretului la combustibil, in cuantum de 94 lei/gigacalorie) si de bugetul local (192 lei/gigacalorie). “Pretul platit genereaza o importanta povara suplimentara asupra bugetelor locale si de stat, care subventioneaza pretul consumatorilor casnici, in timp ce industria romaneasca sufera din pricina costurilor mai mari de productie”, spun autorii studiului. Anual, subventia pentru gigacalorie se ridica la 400 milioane de euro.