Primaria Zalau a pus in dezbatere publica un proiect de hotarâre privind organizarea si functionarea activitatii de voluntariat din cadrul Primariei Zalau si al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Zalau.
Din referatul care sta la baza proiectului de hotarare reiese ca zalauanii sunt invitati sa participe voluntar la mentinerea ordinii publice si respectarea regulilor de convietuire social?, organizati ca o militie, cu un coordonator desemnat de primarul Ionel Ciunt, scopul fiind sa constate neregulile si sa "toarne" autoritatii despre tot ce misca in oras.
"Construirea si organizarea unor activitati de voluntariat la nivelul Primariei municipiului Zalau ar putea produce efecte pozitive asupra cetatenilor, aceasta activitate nerenumerata nefiind doar o investitie personala, ci inseama si interactiune, spirit civic, colaborare, responsabilitate. Activitatea de voluntariat in cadrul Primariei Zalau se poate desfasura pe mai multe domenii, stabilite de primar, in limitele competentelor administratiei publice locale.
Desemnarea coordonatorului de voluntari se face prin dispozitie a primarului Municipiului Zalau", spune referatul.
Motivarea proiectului de hotarare detaliaza activitatile propuse, pe domenii, cu sarcini foarte precise. Nu ne ramane decat sa redam exact din text si sa presaram intertitluri pentru a inlesni lectura.
rn
Voluntarii vor "ciripi" despre gastile din cartiere,
vanzatori neautorizati, soferi care iau la autostop,
cersetori, mancatori de seminte, tot tacamul
rn
"Protectia mediului si igienizare: identificarea contraventiilor prezente mai jos si a persoanelor care savarsesc contraventii: parcarea auto pe spatii verzi, depozite ilegale de deseuri menajere, idustriale, agricole, material refolosibil, precum si alte tipuri de deseuri; vehicule fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat; murdarirea carosabilului de catre auto care ies de pe santiere cu rotile necuratate; desfiintarea sau deteriorarea, totala sau partiala a amenajarilor ce apartin domeniului public sau privat (trotuare, strazi, zone verzi, puncte gospodaresti, locuri de joaca pentru copii, mobilier stradal); murdarirea trotuarelor, aleilor, spatiilor verzi prin aruncarea gunoaielor, cojilor de seminte; amplasarea neautorizata a rampelor de gunoi.
Activitati comerciale: informarea serviciului de specialitate cu privire la: desfasurarea de activitati comerciale pe strada; curatenia in piete si in alte locuri publice destinate activitatilor comerciale; urmarirea activitatii de afisaj neautorizat; activitati ilegale de transport persoane.
Domeniul trafic rutier: informarea serviciului de specialitate cu privire la: identificarea obstacolelor care ingreuneaza traficul rutier si pietonal in zonele aglomerate; auto statioante neregulamentar; indicatoare rutiere deteriorate / lipsa, marcaje sterse; depistarea obstacolelor de pe carosabil sau trotuar care pun in pericol, participantii la trafic (capace lipsa, asfalt deteriorat, lipsa borduri).
Domeniul ordine si siguranta publica: informarea serviciului de specialitate cu privire la: prezenta in locuri publice a persoanelor care practica cersetoria; circulatia carutelor pe raza municipiului; prezenta neautorizata a taberelor de cetateni care nu au domiciliul in Zalau; plimbarea animalelor de companie in alte locuri decat cele amenajate; prezenta gastilor de cartier care tulbura linistea publica; distrugerile de pe domeniul public; parcari neregulamentare.
rn
Domeniile in care voluntarii doar verifica
si informeaza despre starea orasului
rn
Domeniul turism, cultura, informare pentru investitori: campanii de promovare turistica (distribuire fluturasi, pliante); organizarea de evenimente in functie de proiectele care se deruleaza la un moment dat; activitati de birotica si secretariat; traduceri din diverse limbi straine.
Domeniul mediu, spatii verzi: campanii de plantare de arbori si arbusti; organizarea de concursuri pentru identificarea de solutii pentru noi amenajari peisagistice; organizarea de campanii de constientizare privind protectia mediului; valorificarea unor terenuri degradate si redarea acestora ca zone verzi si parcuri.
Domeniul administrare cai publice: verificarea pe teren a gropilor aparute in sistemul rutier; verificarea trotuarelor degradate datorate parcarii masinilor si a constructiilor adiacente in executie.
Domeniul evidenta parcari: identificare de noi amplasamente privind parcarile; marcarea parcajelor; verificarea abonatilor privind ocuparea corecta a locurilor de parcare.
Domeniul serviciilor de utilitate publica: verificare pe teren a functionalitatii sistemului de iluminat public; verificarea starii de curatenie a carosabilului si trotuarelor; verificare starii de curatenie a punctelor gospodaresti; verificarea gradului de curatenie si igienizare a parcurilor, vaii Zalaului, locurilor de joaca pentru copii si a zonelor de agrement din Zalau.
rn
Conditiile in care devii voluntar
rn
Selectia voluntarilor si recrutarea lor se face pe baza unui interviu. Voluntarii vor depune o cerere scrisa care trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii: varsta minim 18 ani; stie sa vorbeasca si sa scrie romaneste; are capacitatea deplina de exercitiu; are o stare de sanatate corespunzatoare; nu a fost condamnat pentru infractiuni contra umanitatii; nu a desfasurat activitate de politie politica.
rn
Primaria asigura voluntarilor
hrana, cazarea si transportul
rn
Contractul de voluntariat se semneaza pe o perioada de trei luni cu posibilitatea de prelungire, iar activitatile de voluntariat care fac obiectul contractului se desfasoara pe timp de zi.
Activitatea de voluntariat va fi recunoscuta drept experienta profesionala.
Primaria Zalau se obliga prin semnarea contractului sa ii suporte voluntarului cheltuielile cu hrana, cazarea si transportul in desfasurarea activitatii sale de voluntariat. Primaria Zalau va suporta si alte cheltuieli ocazionale de desfasurare a activitatii de voluntariat.
rn
Aveti obiectii sau propuneri noi?
rn
Zalauanii sunt invitati sa vina cu obiectii sau completari la proiect. Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare fata de proiectul de act normativ propus se pot formula pana in 13 moiembrie inclusiv. Persoana de contact este Bianca Pop – inspector de specialitate la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau, care a intocmit referatul.