Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat aseara ca declanseaza procedura de revocare a sefului Parchetului General ,Augustin Lazar. Dupa ce a facut pomelnicul vinilor pe care i le imputa procurorului general, omul priceput si bun la toate din guvernul Dancila a spus ca Augustin Lazar trebuie revocat din functie. Este un demers facut sub presiune. S-a apucat de mult de evaluarea procurorului general si, intre timp, au fost discutii aprinse daca Toader mai ramane in guvern. Acum, ca si-a facut treaba, probabil ca nu va mai fi cazul ca Tariceanu sa intervina at1t de des pentru a-si sustine ministrul, atacat in ultima vreme de PSD, cu declaratii evidente de nemultumire din partea lui Dragnea
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut evaluarea procurorului general Augustin Lazar tot in 20 de puncte, sau capete de acuzare, exact câte au fost si în cazul Laurei Codruta Kovesi.
De altfel, una dintre vinile lui Lazar, cea enuntata la punctul 20, a fost tocmai aceea de a fi spus ca evaluarea Laurei Codruta Kovesi a fost lipsita de temei.
Dar nu asta a fost principala acuzatie pe care i-a adus-o ministrul Justitiei. “n luna august, Tudorel Toader anunta ca declanseaza procedura de evaluare a activitatii manageriale a lui Augustin Lazar, în contextul protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informatii (SRI). Mai exact, dupa scandalul publicarii protocolului încheiat în 2016 între Parchetul General si Serviciul Român de Informatii.
La punctul 18 din cele 20 din cadrul evaluarii facute de Toader, acesta i-a reprosat lui Augustin Lazar protocoalele cu SRI. Laitmotivul lui Dragnea. Protocoalele au fost, sa ne aducem aminte, si simbolul manifestatiei PSD din 9 iunie, organizata in contrapondere la protestele spontane anti-PSD. Iar la punctul 19 al evaluarii, Toader spune ca procurorul general a ascuns adevarul cu privire la respectivele protocoale.
rn
Guvernul PSD-ALDE scoate pe tusa
un procuror cu o experienta vasta
rn
Augustin Lazar are o vechime în functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în functii de conducere. A fost procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2013, calitate în care a coordonat si instrumentat dosare complexe, unul dintre acestea fiind urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesara cooperarea judiciara internationala. Anterior, din anul 2001 pâna la finalul anului 2012, a ocupat functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia. Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupa functia de procuror general al României.