Primarii din cele mai mari patru orase din vestul tarii au anuntat la sfarsit de septembrie ca au format Alianta Vestului, cu scopul de a dezvolta o infrastructura menita sa dea un impuls economic puternic zonei. Zona care, cu un mic efort de vointa din partea autoritatilor din Salaj, ar cuprinde si judetul nostru, situat la o aruncatura de bat mai la nord de patrulaterul de dezvoltare proaspat initiat. Vom beneficia oricum, implicit, de proiectele pentru o infrastructura rapida de autostrazi si trenuri de mare viteza care vor lega Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad. Dar daca liderii din Salaj s-ar alatura celor patru primari cu initiativa, am putea fi cuprinsi pe de-a-ntregul in marele si ambitiosul proiect.
Alianta între primariile Cluj Napoca, Timisoara, Oradea si Arad pentru proiecte de infrastructura se bizuie pe finantare cu bani europeni. Întelegerea semnata de primarii Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falca si Ilie Bolojan a fost "divulgata" in 28 septembrie, de primarul Timisoarei, Nicolae Robu, la conferinta "Urban Talks", unde au participat si omologii lui din Arad si Oradea.
"S-a scurs ceva timp de când noi, domnul primar Bolojan (n.r. – Oradea), Falca (n.r. – Arad), Boc (n.r. – Cluj-Napoca), am convenit sa constituim Patrulaterala Vestului. E o structura informala, menita sa ne permita, pe de-o parte, sa facem schimb de idei între noi, de experienta, dar si sa initiem împreuna proiecte mari, care ies din matca celor patru orase si au impact regional si rasfrângere nationala si europeana. Ce ar însemna sa avem o legatura rapida între cele patru orase sau o autostrada între cele patru orase? Pentru ca relatiile dintre ele sunt foarte strânse (…) Ne propunem ca aceasta structura sa fie cadru pentru initierea împreuna de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunatatirii conectivitatii între cele patru orase – cale ferata de mare viteza, autostrada, drum expres, rapid – si de cooperare în domeniile cultura, educatie, sanatate, turism, sport, securitate. Vrem sa dam si un exemplu national de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecaruia în parte", a dezvaluit primarul din Timisoara ambitiile Aliantei Vestului.

rn

Initiatorii Aliantei invita si alti primari

rn

"Cele patru orase au semnat un document de lucru. Apoi vrem sa semnam cu alti primari. Sunt patru mari teme, una este Capitala Culturala Europeana. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamna zonele frumoase din Caras Severin, de potentialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamna vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potentialul turistic al Clujului", sustine primarul din Arad, Gheorghe Falca.
La rândul sau, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a declarat ca parteneriatul este foarte important din punctul de vedere al conectivitatii.
Emil Boc, primarul Clujului, a subliniat si el beneficiile unei mai bune mobilitati, inclusiv pentru forta de munca, remarcand potentialul urias de dezvoltare economica, mai ales ca sunt solutii de finantare europeana, pe care Romania inca nu le-a accesat.
Emil Boc nu a uitat sa spuna ca in "Alianta" sunt binevenite si alte orase din regiune si ca este nevoie de o colaborare cu toata lumea pentru ca proiectul sa aiba succes.

rn

Banii vor veni de la UE, prin Planul Junker

rn

Primarul orasului Cluj Napoca, Emil Boc, a vorbit si despre cum va atrage acest poriect bani de la Uniunea Europeana. Acesta a spus ca Planul Junker reprezinta o oportunitate de a atrage resurse europene.
"El (n.r. – Planul Junker) este creat si pentru posibilitatea dezvoltarii regionale, pentru regiunile din Europa care propun proiecte împreuna. Planul Junker are aceasta finalitate", a spus Boc.
Planul de investitii pentru Europa, asa-numitul Plan Juncker, are trei obiective: sa înlature obstacolele din calea investitiilor; sa ofere vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investitii; sa utilizeze mai eficient resursele financiare.

rn

Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel,
spune ca Alianta Vestului ii face cu ochiul

rn

Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel, considera ca Zalaul ar trebuie sa faca parte din aceasta "Alianta", chiar daca este initiata de patru primari de dreapta, pentru ca dezvoltarea nu are culoare politica.
"Consider ca este o solutie benefica. Municipiul Zalau trebuie sa faca parte din aceasta asociatie, care este o sursa importanta pentru rezolvarea marilor probleme de dezvoltare a orasului: infrastructura de transport, proiecte majore de aductiune de apa, canal si gaze; proiecte de mediu sau energetice", ne-a declarat vicele Balajel.
Primarul Zalaului, Ionel Ciunt, are chiar azi o ocazie buna sa se inscrie in randul celor care pun umarul la dezvoltarea vestulului. Azi, miercuri 24 octombrie, Ciunt se intalneste la Oradea cu primarii de municipii din Regiunea N-V, la invitatia Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR).