Scolile si gradinitele din Zalau s-au ales zilele acestea cu o prima transa din banii alocati de Primarie invatamantului din municipiu. Intentia buna a primarului Ionel Ciunt de a elimina practica colectelor de la parinti s-a materializat insa doar in asigurarea de bani pentru materiale didactice, rechizite si consumabile in valoare de 100 de lei pe elev pentru anul scolar 2028 – 2019. Adica un elev din Zalau va consuma 0,60 de lei pe zi, raportat la numarul de zile ale anului scolar, fara vacante. Ramane in intregime nerezolvata problema dotarilor invechite din scoli si gradinite, pentru care Primaria nu are bani si pentru care tot parintii vor cotiza; deci practica adunatului banilor de la parinti nu poate fi eliminata.

rn

Primaria a alocat in prima faza celor 27 de unitati de invatamant din oras 232.000 de lei, pentru material didactic si consumabile, echivalentul celor 100 de lei de elev pana la sfarsitul anului. Nu chiar, ar fi trebuit de fapt 251.540 de lei, dar promisiunea e ca diferenta va fi alocata in 2019, dupa adoptarea bugetului Primariei Zalau.

rn

Bugetul orasului este depasit de pretentiile invatamantului

rn

Primaria este practic depasita in fata situatiei precare in care invata elevii din Zalau.
Primarul Ionel Ciunt a transmis inainte de inceperea anului scolar o circulara tututor directorilor de scoli cu interdictia de a aduna bani de la parintii elevilor, indemnandu-i sa faca solicitari de finantare catre Primarie, convins ca va gasi banii necesari.
Iar unele scoli au facut. Nu toate, ca nu toate au crezut in minuni. Necesarul cerut de scolile care au facut solicitari a fost de 1.083.000 de lei pentru perioada de la inceputul scolii pana la sfarsitul anului. Din acesta suma, aproximativ 500.000 lei au reprezentat obiecte de inventar. Cum Primaria a constatat ca nu are atatia bani, a taiat din capul locului de pe lista cei 500.000 pentru dotari (parchet, jaluzele, masute, scaune, imprimante, etc.). “n final, Primaria a constatat ca poate oferi 232.000 de lei din milionul cerut.

rn

Putinul a fost impartit frateste; au primit bani la fel
si scolile care n-au cerut si scolile cocosate de nevoi

rn

Important de mentioant ca nu toate cele 27 de scoli si gradinite au cerut bani, ceea ce inseamna ca nevoia este mai mare decat un milion de lei. Iar la impartirea sumei de 232.000 de lei, Primaria a ales sa-i imparta "frateste", ca sa nu se supere nimeni. Cate 100 de lei de elev, iar fiecare scoala sau gradinita a primit suma calculata in functie de cati copii are. Am discutat cu directorul unei scoli care spune ca nu a cerut bani, dar a primit 11.000 de lei. Pe de alta parte, directorul unei gradinite ne spune ca a ceru 12.000 de lei, dar a primit in jur de 3.500 lei, mult sub nevoile reale. Asa ca unele scoli care se descurca cat de cat au primit bani fara sa ceara, iar cele cocosate de nevoi au primit… cat le revine.

rn

Scolile nu mai au de ce sa faca colecte pentru consumabile

rn

Primarul Ionel Ciunt ne-a explicat cum s-a ajuns la imparteala banilor si ca suma totala care va fi alocata de Primaria Zalau pentru intreg anul scolar 2018 – 2019, adica pana la vacanta de vara de anul viitor, va fi, pentru cei 12.577 de copii inmatriculati in unitatile de invatamant, de ridica la 1.257.700 lei. Fix 100 de lei de elev sau prescolar.
"Apreciez ca sumele alocate per elev pot satisface nevoile unitatilor de invatamant pentru rechizite, consumabile si materiale didactice, astfel incat sa nu mai fie nevoie de contributia parintilor pentru aceste articole. Prin Directia Economica si Auditul intern al Primariei o sa verificam cum au fost cheltuiti banii alocati in acest sens", spune primarul.

rn

Parintilor le ramane sa duca in spate greul din finantare

rn

Foarte probabil ca alocarea sa rezolve problema consumabilelor. Dar ce te faci cu scaunele si bancile uzate la maxim, cu dulapurile care se prabusesc, cu bunuri necesare care lipsesc cu desavarsire din salile de clasa? Te faci ca… ploua si treci iar cu vederea ca parintii se cauta prin buzunare.
Practica adunatului banilor de la parintii elevilor pentru dotari si consumabile in scoli a fost si anul acesta la ea acasa in Zalau, ca la inceputul fiecarui an scolar, chiar daca primarul Ionel Ciunt a dat interdictie prin circulara trimisa. Circulara n-a tinut loc de finantare.
Directorii de scoli se plang in continuare ca Primaria Zalau nu le aproba sumele necesare pentru sectiunea de functionare. Vor si dotari, pe langa materialele consumabile.
Asa ca pana cand administratia locala nu va putea asigura finantarea corespunzatoare, in raport cu nevoile reale ale unitatilor de invatamant, parintele este "obligat" sa sprijine din buzunarul propriu buna functionare a unitatilor de invatamant acolo unde isi duc copii. Iar cei mai multi bani pe care parintele il da scolilor se duc exact pe dotari (dulapioare, masute, scaune, imprimante, parchet, jaluzele, zugravit). Iar aceste dotari sunt mai scumpe decat orice consumabile. Orice parinte i-ar putea da copilului 60 de bani in fiecare zi de scoala, pentru consumabile, asa cum da Primaria. Dar multor parinti le este greu sa sustina finantarea pentru dotari in scoli.