247.000 de dosare subventii aprobate pentru plata la nivel national
rn
Fermierii vor primi 70% din platile directe pe suprafata, începând cu primul minut din 16 octombrie. Peste 247.000 de dosare pentru subventii agricole sunt prelucrate pâna la aceasta data, este anuntul facut public de catre ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„si acum suntem în situatia de a acorda la timp subventiile, si o spun pedalând pe aceasta afirmatie: la cumpana noptii, în primul minut din 16 octombrie. Va spun cu exactitate. Avem prelucrate pâna la aceasta data 247.000 de dosare pentru fermieri. Începem sa dam aceste subventii în asa fel încât dumneavoastra, fermierii, sa le puteti valorifica în functie de interes, în functie de nevoi, într-un cuvânt ce decideti sa faceti cu ele, important este sa le aveti”, a spus ministrul Daea.
Întrebat daca din 16 octombrie vor primi avans si crescatorii de animale, nu doar fermierii din sectorul vegetal, ministrul a raspuns:„Categoric da, dar într-o esalonare”.
„Este o informatie utila pentru cei care dau cu sapa si lucreaza efectiv pentru ceea ce ne trebuie. Azi am primit comunicarea Comisiei Europene prin care se spune ca România, la solicitarea noastra, da 70% avans din platile directe si 85% din FEADR pe masurile specifice. Da. Începem prima data cu avansul pentru platile directe pentru fermierii cu culturi si apoi pentru cei din zootehnie”, a subliniat seful MADR.
În sedinta de Guvern din 4 octombrie 2018 a fost aprobata hotarârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului pe hectar al platii unice pe suprafata (SAPS), al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.
Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru platile directe în sectorul vegetal, respectiv:
– schema de plata unica pe suprafata (102,5 euro/ha)
– plata redistributiva pentru intervalele între 1 ha si 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) si peste 5 ha si pâna la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha)
– plata pentru înverzire (58,2 euro/ha)
– plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha).
Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafetelor determinate.
Pentru speciile ovine/caprine, platile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând sa se stabileasca si cuantumul pe cap de animal.
Avansul se va acorda pâna la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua platile corespunzatoare diferentei între plafonul financiar al fiecarei scheme si cuantumul calculat si acordat în avans, în conditiile îndeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.
Fermierii români au depus în perioada 1 martie – 15 mai a.c. peste 855.000 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depasire cu 250.000 de hectare fata de anul 2017, în timp ce anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafata de 9,545 milioane hectare.
Plafonul alocat României pentru platile directe, prevazut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.
Platile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2018 si publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.