Un mare plus pentru sanatatea copiilor si dovada ca se pot face lucruri ca in lumea civilizata, chiar daca autoritatile nu stiu, nu pot, nu vor, nu le pasa

rn

Gradinita cu Program Prelungit nr. 2, “Pinochio”, situata pe strada Pacii din Zalau, a amenajat o salina cu sare adusa de la Praid (judetul Harghita), recunoscuta pentru efectele terapeutice. Salina va fi inaugurata luna viitoare.
Dar dincolo de faptul in sine si de uriasele beneficii pentru copiii din aceasta gradinita, efortul educatorilor de aici, carora li s-au alaturat parintii, este un simbol. O astfel de initiativa in folosul invatamantului este atat de rara, oamenii care sa puna umarul pentru o astfel de realizare sunt atat de rari. N-am putut decat sa ne minunam si sa intram in amanuntele demersului. Si am descoperit ca in spate stau multe. Si ca n-a fost usor, pentru ca la noi tentativa de a face ceva bun nu-i primita cu bratele deschise. Dar au fost cativa oameni inimosi, care au reusit. Iar reusita are toate meritele din lume. Cei 255 de copii care frecventeaza gradinita au de castigat sanatate, cunoscandu-se efectul terapeutic al salinei pentru caile respiratorii. Gradinita va fi, prin urmare, una la care "clientii" vor sta la coada. Iar valoarea de exemplu este uriasa. Daca toate scolile din Salaj ar face cate ceva pentru copii cum face si Gradinita Pinochio, standardele invatamantului ar fi cu totul altele. Deocamdata, in Zalau avem un "mai bine" pentru cei 255 de copii ai gradinitei din Pacii, care sunt impartiti in zece grupe, noua la sectia romana si una la sectia maghiara.

rn

Educatoarele au avut ideea,
uite asa, de dragul copiilor

rn

Silvia Sava, directorul Gradinitei “Pinochio”, ne spune ca in 2016, cand a preluat aceasta functie, s-a consultat cu colegele si, impreuna, s-au gandit la ce e de facut pentru a asigura conditii cat mai bune copiilor. Ideea educatoarelor de a crea un spatiu cu totul special pentru copii, in care acestia sa se simta bine, a prins conturul prpoiectului pentru salina.
Directoarea a remarcat ca absenteismul la gradinita este foarte mare primavara si toamna, tocmai din cauza ca micutii racesc foarte usor. Imunitatea le este foarte scazuta. Salina va contribui cu siguranta la reducerea absentelor, iar copiii vor fi sanatosi si relaxati. Toti copiii, vor petrece o data pe saptamana, pe grupe, cate 20 de minute in salina. Asa cum a recomandat medicul pe care conducerea gradinitei l-a consultat in aceasta privinta. Pentru tratarea bolilor unt indicate sesiuni mai dese la salina, insa acolo se intervine cu specialisti.

rn

Statul nu are niciodata bani
pentru asa ceva; sansa
a fost un binefacator anonim

rn

Directoarea Silvia Sava ne-a dezvaluit ca initial a incercat sa obtina finantare de la buget pentru salina, dar nu a reusit. Si atunci a mers pe ideea de finantare extrabugetara. Parintii copiilor au infiintat o Asociatie, unde pot fi directionati cei 2 la suta din impozitul pe venit de catre oricine doreste si care poate primi sponsorizari de la firme. Cu totii au cazut de acord ca in momentul cand se va strange suma necesara, vor realiza salina pentru copii.
Dupa un an si jumatate, Silvia Sava a realizat ca suma de 8.000 de euro se va strange foarte greu. Atunci a fost momentul cand a decis sa caute activ sponsorizare, pe langa fondurile existente. A avut sansa sa dea peste un om care a suplimentat tot ce ii lipsea din suma. Acesta a contribuit cu jumatate din suma necesara. Directoarea nu ne spune cine este, pentru ca si-a exprimat dorinta de a ramane anonim. Silvia Sava ne spune in schimb ca se simte foarte recunoscatoare fata de binefacatorul anonim, in numele sutelor de copii si de parinti.

rn

Gradinita nici n-a cutezat sa ceara
Primariei un sfant; autoritatile au pus
conditii si numai sa fie de acord

rn

Ideea salinei a fost inaintata si autoritatilor locale, acum un an si jumatate. Li s-a cerut acordul, nu s-a cerut finantare. Conducerea gradinitei stia ca va fi foarte greu sa obtina finantare. In fiecare an, Silvia Sava cere ca Primaria sa se implice in amenajarea spatiilor educative. Cand a preluat functia de director, acum doi ani, a stiut ca gradinita fusese zugravita doar in urma cu 10 ani. Lambriurile de pe holuri, sunt din 1967. In fiecare an, directoarea Gradinitei “Pinochio” a cerut aprobare sa faca cate o lucrare de igienizare si amenajare. Curtea gradinitei a fost goala acum doi ani. Aici, primaria si-a oferit sprijinul, pentru amenajare. Directoarea era constienta ca probabilitatea de a primi finantare de la Primarie pentru salina era foarte mica, deoarce avea de zugravit, de pus usi, geamuri, care sunt vechi. Si atunci a cerut doar acordul primariei pentru salina, nu si bani. A fost foarte surprinsa cand i s-a cerut un tabel cu semnaturile parintilor, sa reiasa daca parintii sunt de acord. Parintii au fost incantati, nu a fost nicio problema sa se obtina semnaturile lor. Dar ramane gustul amar. Autoritatile vin doar cu birocratia si pun stampila pe ce fac altii.

rn

Terapie si bucurie la maxim pentru copii

rn

Pentru realizarea salinei, Silvia Sava a contactat o firma
care este specializata pe amanajarea de saline artificiale. Toata documentatia, proiectul a fost realizat de firma respectiva. Salina de la gradinita “Pinochio”este amenajata cu sare adusa de la Praid, peretii sunt placati cu sare cu bulgari, pe jos este pavaj, tot din sare. Copiii au nisipar facut tot din sare si exista un sistem de ventilatie si de ionizare. Exista chiar un sistem de terapie prin culoare.

rn

Silvia Sava si-a pus fortele in slujba ideii colegelor ei

rn

Silvia Sava conduce Gradinita “Pinochio” de doi ani, dar este educatoare de 22 de ani si a avut prilejul sa lucreze in sapte gradinite din Zalau. Acest lucru a fost si o sursa de frustrare, stiind cum arata celelalte gradinite din Zalau, fata de gradinita la care a preluat functia de conducere. Spune ca s-a simtit pusa intre ciocan si nicovala, dar si-a propus ca in patru ani, cat ii este mandatul, sa faca multe pentru copiii de aici.
Din punct de vedere al educatiei, Silvia Sava ne spune ca valoarea umana este maxima la Gradinita Pinochio si se bazeaza pe asta. A reusit sa creasca in doi ani numarul de copii in gradinita la 255, fata de 240 anul trecut si 230 acum doi ani.
Directoarea a tinut sa sublinieze ca ideea salinei a fost a colegelor ei, dar s-a implicat maxim, cautand sponsorizare; practic si-a pus fortele in slujba acestei idei.
"Cred ca daca ne dam silinta si ne punem toata forta si priceperea, chiar putem face lucruri frumoase pentru copii" ne spune Silvia Sava.