Datele referendumului in Salaj
rn
Potrivit datelor Biroului Electoral de Circumscriptie Salaj, numarul total al salajenilor cu drept de vot înscrisi pe lista electorala a fost de 197.808. Au participat 43.687 de persoane, reprezentand 22,08 la suta din alegatorii din Salaj. Voturile la raspunsul DA au fost 40.889, iar voturile la raspunsul NU au fost 2.226. Au fost 572 de voturi nule.
În Zalau prezenta a fost de numai, 17,40%, din totalul de 57.426 de persoane cu drept de vot. În Simleu Silvaniei prezenta la vot a fost si mai mica de 16,07%. La Jibou, populatia fost cel mai bine mobilizata din mediul urban. Participarea la vot a fost de 21.07%. În Cehu Silvaniei, in schimb, prezenta la urne a fost de numai 8,64%.
rn
Prefectul Salajului, Florin Florian
"Votul e un drept al nostru, al tuturor, dar în acelasi timp si o obligatie. Având în vedere faptul ca poporul român e cunoscut pentru traditiile si pentru credinta pe care le are, consider ca tema familiei pentru noi, românii, reprezinta un subiect important. Referendumul a fost, în acest sens, o buna oportunitate pentru a insera în Constitutie si pentru a spune, fara echivoc, faptul ca familia traditionala ocupa un loc important pentru noi. Cei care au înteles acest lucru, s-au prezentat la vot", este opinia prefectului Florin Florian.
rn
Subprefectul Salajului, Alexandru Vegh, fost senator din partea UDMR Salaj
"Eu, impreuna cu sotia, am fost la vot si mi-am indeplinit datoria de cetatean. Sincer va spun ca ma asteptam ca referendumul sa fie validat si ma asteptam la o mai mare prezenta la vot din partea salajenilor", spune subprefectul.
rn
Iuliu Nosa, deputat PSD si presedintele executiv al PSD Salaj
"Categoric ca am participat la vot, este o obligatie a tuturor. Am incercat sa mobilizez si colegii de partid sa participe la vot. “mi pare rau de prezenta slaba la vot, insa este decizia oamenilor, pe care o respect", spune liderul PSD Salaj.
rn
Primarul Zalaului, Ionel Ciunt
"Imi pare rau ca nu poate fi validat acest referendum, pentru ca din punctul meu de vedere am avut sambata si duminica posibilitatea de a ne pronunta asupra unei valori crestine importante de-a lungul istoriei, si anume intemeierea unei familii crestine. Sigur, la urma urmei poporul este suveran, iar decizia pe care a luat-o este fara indoiala obligatorie pentru legislativ, in sensul ca nu poate fi modificata Constitutia pe aceasta tema", spune primarul Zalaului.
rn
Presedintele PNL Salaj, Lucian Bode:
"Analizând rezultatul referendumului cred ca putem trage câteva concluzii.
Invalidarea referendumului transmite un mesaj important pentru viitoarele consultari populare. Si ma refer la semnalul dat clasei politice, care are de învatat din acest rezultat.
Electoratul român a evoluat enorm, ceea ce este foarte bine si sanatos pentru democratia din România. Mesajul este unul cu adresare directa Guvernului si majoritatii PSD –ALDE, care a organizat acest referendum fara sa informeze corect populatia în legatura cu ce se voteaza, fara sa formuleze clar întrebarea, viciind astfel întregul proces. “n consecinta, au existat suspiciuni legate de existenta unor posibile fraude. Nu am asteptari prea mari de la actualul Guvern Dancila – Dragnea, care, este clar din reactiile post-referendum, nu a învatat nimic din aceasta lectie.
Eu m-am prezentat la acest referendum si am votat DA. Chiar daca am avut mai multe suspiciuni în legatura cu modul de organizare a acestui referendum si cu momentul ales, asa cum am vazut cu totii ca au avut aproximativ 80% dintre români, acestia preferând sa stea acasa. Eu am ales sa merg la vot, în primul rând pentru a fi consecvent cu modul in care m-am pozitionat în anul 2016, atunci când am semnat Protocolul cu Coalitia pentru Familie, iar în al doilea rând pentru ca îmbratisez valorile crestine", este pozitia presedintelui PNL Salaj.
rn
Presedintele USR Salaj, Cristian Viasu
"Referendumul pentru redefinirea familiei nu a fost validat în urma faptului ca nu a fost intrunit cvorumul necesar de 30% la urne. Doar 21% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat în sectiile de votare. În judetul Salaj prezenta la urne a fost de 22%, putin peste media nationala. Extremele au fost înregistrate într-o sectie de votare din Cehu Silvaniei, cu 8%, si la sectia de vot din Ugrutiu, comuna Dragu, cu 163%.
Referendumul a fost perceput drept un test de popularitate al partidului de guvernamânt, PSD, fiind taxat de electorat, care, evident, si-a pierdut încrederea în actuala clasa politica învechita.
Biserica Ortodoxa Româna a sustinut de asemenea referendumul, îndemnând credinciosii sa voteze.
Uniunea Salvati România a îndemnat ca acesta sa fie boicotat. Rezultatul slab înregistrat în Salaj s-a datorat si faptului ca în localitatile cu populatie predominant maghiara populatia nu a iesit la vot.
Este pacat pentru cele 163 milioane de lei irosite degeaba. Vreau sa multumesc echipei USR Salaj pentru organizarea de care dat dovada, precum si tuturor membrilor si simpatizantilor nostri care ne-au reprezentat în sectiile de votare", spune presedintele USR Salaj.
rn
Presedintele PMP Salaj, Adrian Popan
"Salajenii si-au luat singuri examenul la maturitate europeana. S-a dovedit prin rezultatul de la vot ca referendumul nu reprezinta o prioritate pentru populatia Romaniei si, ca atare, a fost o cheltuiala de bani si de timp inutila. Oarecum, rezultatul slab de la referendum are legatura si cu imaginea liderului PSD, Liviu Dragnea. Consider un minus implicarea Bisericii in acest exercitiu popular", spune presedintele PMP Salaj.
rn
Presedintele ALDE Salaj, Valeriu Crisan
"In Salaj, ca si la nivel national, filiala ALDE Salaj nu s-a implicat si nu si-a asumat acest demers. Mi-am exprimat voita de cetatean si am fost la vot", spune liderul ALDE Salaj.
rn
Episcopia Salajului
Episcopia Salajului a transmis ca isi insuseste comunitatul de presa al BOR cu privire la referendumul din 6-7 octombrie.
"Cu prilejul referendumului, BOR si-a împlinit misiunea ei civica si morala în spatiul public, unde a afirmat si aparat identitatea si valoarea familiei ca institutie umana creata si binecuvântata de Dumnezeu. În acest sens, multumim celor aproape patru milioane de cetateni români care au raspuns pozitiv prin participarea lor la vot. Atitudinea pe care românii si-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectata si analizata, iar democratia bazata pe libertatea civica trebuie cultivata mai intens prin informare corecta si permanenta privind tema dezbatuta public. Desi referendumul recent nu a fost validat, totusi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaste gradul de secularizare al societatii românesti de astazi, precum si principalele pozitionari din societate privind afirmarea si apararea valorilor morale bazate pe credinta în Dumnezeu si istoria bimilenara a poporului român. În acest context social, Biserica Ortodoxa Româna are datoria de a sustine si promova în continuare familia binecuvântata de Dumnezeu si valorile credintei crestine", se arata în comunicatul emis de BOR, insusit si de Episcopia Salajului.