Liviu Dragnea isi pastreaza functia de sef al PSD si pe cea de presedinte al Camerei Deputatilor, este concluzia sedintei Comitetului Executiv al PSD de vineri, unde s-a dezbatut scrisoarea nemultumitilor din partid, care au cerut demiterea lui Dragnea.
rn
Contestatarii liderului cu probleme penale, care trage partidul in jos – asa cum subliniaza in scrisoare – nu au avut timp sa adune suficient sprijin de la sefi de organizatii. Dragnea a apucat problema din scurt si a organizat rapid CEx-ul. A stins incendiul, dar ramane un focar periculos. Asa cum spunea Gabriela Firea la iesirea din sedinta, 39 de membri CEx l-au sustinut pe Dragnea, dar au fost zece care i-au fost impotriva. Ceea ce inseamna ca 20 la suta, sau o cincime, din conducerea PSD nu il mai vor pe Dragnea.
Invinsii de vineri din PSD, desi marginalizati, isi vor pastra si ei pozitiile in partid. Iar liderul lor, Gabriela Firea, vicepresedinte al PSD, este cea mai populara figura a social-democratilor in sondaje. Vicepresedintele PSD Adrian {utuianu, unul dintre contestatarii lui Dragnea, a si prezentat vineri, la sedinta CEx, un sondaj de opinie intern care arata ca liderul partidului are o popularitate prabusita si ca Dragnea n-ar fi votat decât de 4 la suta din electorat, iar partidul este si el intr-o scadere dramatica, atingand cote de avarie, de 25 la suta.
Dupa CEx, vicepresedintele organizatiei PSD Caras-Severin, primarul din Otelu Rosu, Luca Malaiescu, a vorbit la Digi24 despre nemultumirile fata de Liviu Dragnea. si spunea ca alternativa pentru conducerea PSD este un "lider-locomotiva, care sa dea un restart", care sa aiba o imagine foarte buna, ireprosabila, si sa se bucure de credibilitatea cetatenilor din România. El a subliniat ca partidul este prabusit in sondaje din cauza imaginii proaste pe care o are Liviu Dragnea.
Si deputatul PSD de Botosani Razvan Rotaru opina ca victoria lui Dragnea in partid nu este una de lunga durata si ca se anunta un razboi lung in PSD. "Din punctul meu de vedere, pâna de sarbatori domnul Dragnea va pica, nu-l apuca sarbatorile de iarna. Este o persoana cu anumite probleme si nu va ajunge sa traiasca sarbatorile alaturi de Irina. Nu are cum… Lumea este satula… Toti cei care sunt acolo, in CEx sunt oameni adusi de el, pusi de el, li s-au oferit functii de prost gust si au acceptat si s-au umilit si acum nu au curaj sa ridice capul din pamânt", a rezumat situatia din PSD deputatul Razvan Rotaru, facand referire la problemele penale ale lui Dragnea, care, in opinia lui, iI vor aduce sfarsitul politic pana la iarna.
rn
Liderii opozitiei salajene vad in razboiul dintre PSD-isti
doar o reglare de conturi in interiorul partidului
rn
Liderul PNL Salaj, deputatul Lucian Bode:
rn
PSD nu este capabil de reformare; are in ADN
metehne ce ne amintesc de perioada comunista
rn
"Am asistat la un spectacol grotesc, la o reglare de conturi intre taberele din PSD, rezultatul fiind previzibil. Pâna la urma daca ei se simt bine cu Dragnea in fruntea lor, este problema lor. Toata aceasta lupta interna pentru puterea din partid nu are, din pacate, nicio legatura cu agenda publica a cetateanului. PSD este preocupat de aranjamente de culise in interiorul partidului ’n loc sa se concentreze pe actul de guvernare si pe masuri concrete menite sa contribuie la bunastarea cetateanului. Am remarcat ca opozantii lui Dragnea au lansat la adresa acestuia, la adresa Guvernului, la adresa PSD, o critica demna de o motiune de cenzura! Exact lucrurile imputate de catre opozitie in acest an si jumatate de guvernare PSD se regasesc si in acea celebra scrisoare – promovarea in Guvern a unor oameni incompetenti, neprofesionisti, scaderea increderii in România a partenerilor externi, lipsa investitiilor publice, subfinantarea UAT-urilor. Ce nu am prea inteles din acest demers al dizidentilor din PSD a fost cu cine ar fi dorit sa il inlocuiasca pe Liviu Dragnea? Pentru ca daca in fruntea partidului ar fi fost adusa Viorica Vasilica Dancila, ar fi fost nu doar de râs, ci si de plâns. Oricine ar prelua puterea in PSD, nu ar aduce nici un plus in actul de guvernare, astfel incât românii sa beneficieze de acel nivel de trai ridicat mult promis in campania electorala. PSD nu este capabil de reformare pentru ca ADN-ul sau, este puternic patruns de metehne ce ne amintesc de perioada comunista", spune liderul PNL Salaj.
rn
Liderul USR Salaj Carmen Olar:
rn
A fost o rescriere clara a luptei pentru interese din PSD
rn
"Din punctul meu de vedere, acest CEx al PSD ne-a mai dovedit inca o data, daca mai era nevoie, faptul ca acest partid este unul greu reformabil si ca pâna si acei membri ai conducerii sale care pozeaza in reformatori, sau mai bine zis opozanti ai felului autocratic in care Dragnea intelege sa il conduca, nu o fac decât spre a-si promova interesele personale. A fost o rescriere clara a luptei pentru interese din PSD. Atât partidul cât si Liviu Dragnea au scazut drastic ’n sondaje. PSD si Liviu Dragnea se afla intr-un razboi permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importanta a societatii românesti: Presedintele României, partidele politice din opozitie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, si ce e mai grav, chiar cu societatea civila. Cei din partidul de guvernamânt stiu asta, iar o parte din "baronii" din PSD au vrut sa speculeze acest lucru in favoarea lor. Nu trebuie sa ne amagim, acest CEx a fost doar o lupta pentru putere si interese in interiorul partidului, o lupta pentru utilizarea resurselor publice in scopuri personal-politice.
Inclusiv din rapoartele Comisiei Europene rezulta ca, datorita guvernarii PSD avem o populatie si mai saraca si ca orizonturile si perspectivele României sunt din ce in ce mai inguste. Desi programul de guvernare si-a demonstrat falimentul, nu au existat discutii serioase despre efectele reale ale governarii. De altfel, contestatarii au sustinut la unison ca vor continua programul de guvernare, ceea ce mie personal imi intareste convingerea ca acest CEx a fost o lupta intre grupuri de interese, unde fiecare trage ’n fiecare, totul ascuns, bine’nteles, sub aparenta "binelui public". Ca o parere personala, desi aparent a iesit câstigator in fata disidentilor din PSD, Liviu Dragnea a fost contestat de membrii grei ai partidului, iar acest aspect anunta negocieri dure, in urma carora liderul PSD va trebui sa cedeze anumite favoruri celor care il contesta. Multi dintre cei care au semnat scrisoarea si il contesta pe Liviu Dragnea au semnat-o nu pentru principii, ci ca sa-si creeze pârghii de negociere", spune liderul USR Salaj.