Acum studenta in anul I la Facultatea de Medicina Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, zalauanca Eliza Bob a avut sansa sa beneficieze de bursa pentru un an de liceu in SUA, prin programul FLEX, in anul scolar 2016-2017. 

rn

Eliza a facut gimnaziul la Scoala Generala “Mihai Eminescu” Zalau. A studiat apoi la Colegiul National Silvania Zalau si in Statele Unite, unde a sustinut si examenul de bacaluareat dupa doar un an de studiu, ce a echivalat cu calsele a XI-a si a XII-a de la noi. Iar de de la 1 octombrie merge la Medicina in Cluj-Napoca. Este parcursul pe care si l-ar dori oricare, iar Eliza impartaseste prin intermediul ziarului nostru din experienta ei.

rn

Reporter: Ai facut un an de liceu in SUA. Cum ai aflat de acest program?
Eliza Bob: Povestea mea FLEX a inceput atunci cand in toamna anului 2015 am vazut pe facebook o postare despre acest program. Mi-a atras atentia, pentru ca eu sunt o persoana aventuroasa si imi place sa incerc lucruri noi, iar SUA era o destinatie la care visam de mult. Am aplicat, am trecut prin toate etapele selectiei, care nu au fost deloc putine (eseuri, un test de limba engleza, interviu individual si de grup) si am reusit ca din 1.359 de elevi care au aplicat, sa fiu una dintre cei 25 de norocosi ce urmau sa primeasca bursa FLEX pe anul scolar 2016-2017.

rn

Reporter: Care au fost urmatorii pasi?
Eliza Bob: A urmat o scurta tabara de pregatire la Bucuresti si multe emotii pana cand am aflat ca voi fi gazduita in Bridgeport, Alabama, de catre o familie-gazda cu doi copii si ca voi avea si o sora-gazda din Finlanda, noi fiind in dublu plasament. “n 4 august 2016, m-am imbarcat plina de sperante in avion alaturi de ceilalti "flexeri" din toata tara, pentru a porni spre locul ce urma sa imi fie casa pentru urmatoarele 10 luni. Acomodarea nu a fost atat de usoara precum ma asteptam, cultura lor fiind foarte diferita de ceea ce vedem in filme sau pe internet. Distanta fata de familia mea, prieteni si de mediul cu care eram obisnuita m-au facut sa imi fie foarte dor de casa.

rn

Reporter: Ai reusit sa iti faci noi prieteni, printre ceilalti elevi?
Eliza Bob: Am avut noroc sa dau peste oameni deosebiti, care m-au ajutat sa ma integrez si sa ma simt bine. Asa mi-am cunoscut si cei mai buni prieteni din SUA, cu care tin legatura si azi, astfel ca avem in plan sa vina in Romania sa ma viziteze. Ei m-au primit cu bratele deschise in grupul lor si au fost alaturi de mine de fiecare data. Asta nu e putin lucru, pentru ca tinerii americani sunt destul de prinsi in rutinele lor zilnice si preocupati de propria persoana, sau legati de un anumit grup. La inceput, au fost foarte curiosi despre mine si despre Romania, dar nu multi au vrut sa treaca de suprafata si sa lege o conexiune mai adanca decat o “prietenie” care consta in a ne saluta pe holurile liceului si a ne zambi unii altora.

rn

Reporter: Ce activitati sunt obisnuite pentru un liceean in SUA?
Eliza Bob: Alaturi de cateva persoane, faceam multe dintre lucrurile pe care le fac elevii americani: mergeam la meciuri de fotbal si baschet impreuna, la film, la mall sau la petreceri. De asemenea, am fost in drumetii, sa exploram cascade, paduri si stanci, zona din Alabama in care am fost eu fiind una dintre cele mai bogate in pesteri si cascade din SUA. Un alt grup frumos cu care imi petreceam timpul era cel de elevi de schimb din toata lumea (Suedia, Italia, Finlanda, Germania, Turcia, Ucraina, China etc). Coordonatorea noastra locala, care avea sarcina de a se asigura ca avem parte de o experienta buna si de a ne ajuta in rezolvarea problemelor pe care le intampinam, organiza nenumarate activitati pentru acest grup: de Halloween am fost la o casa bantuita, am vizitat Parthenonul din Nashville, am fost la barbeque, cu barca pe fluviul Tennessee, in Muntii Great Smoky, la un parc de distractii, am facut rafting si am vizitat cateva familii din comunitatea Amish din Tennessee.

rn

Reporter: Ce orase ai mai vizitat?

rn

Eliza Bob: Alte orase pe care le-am vizitat sunt New Orleans, Atlanta si Washington DC, unde am fost selectata pentru a participa la un workshop despre implicare civica, acesta fiind unul dintre scopurile programului FLEX, de a crea cetateni activi, cu initiativa si buni lideri, care vor sa “puna osul la treaba” pentru a schimba ceva in comunitatile lor, sa se inspire din valorile americane si sa le aplice in Romania. In acest spirit, eu am facut voluntariat in mai multe locuri: la Parcul National Russel Cave, la un festival pentru copii, la o cantina pentru persoane defavorizate, la standul de gustari de la scoala, etc.

rn

Reporter: Cum este vazuta Romania de americani?

rn

Eliza Bob: Un alt scop al programului FLEX este sa faciliteze schimbul cultural, care insa are o dubla directie: nu inseamna doar ca noi sa traim in stilul de viata american, ci si sa le aratam americanilor putin din cultura romaneasca. Acest lucru a fost important pentru mine pentru ca multi dintre ei nu au auzit niciodata pana acum despre tara noastra si nu au cunoscut romani. De aceea, am dus carti cu poze din locurile reprezentative din tara noastra, am facut prezentari la scoala, le-am vorbit despre obiective turistice, scoala, gastronomie, arta si despre lucruri din viata de zi cu zi care sunt diferite la noi.

rn

Reporter: Cum este sistemul de invatamant american? Unde este mai stresant sa fii elev? In tara noastra, sau in America?
Eliza Bob: Unele dintre lucrurile pe care le-am povestit aici au de-a face cu scoala si sistemul de invatamant american, care este total diferit de al nostru. “n primul rand, elevii au o mult mai mare autonomie de a-si alege materiile pe care doresc sa le studieze. Astfel, exista un sistem de credite, care precizeaza ce numar de credite trebuie un elev sa aiba pana la sfarsitul liceului la stiintele naturii, de exemplu, dar elevul este cel care alege materiile din sfera stiintelor naturii (fizica, chimie organica sau anorganica, robotica, etc) de la care vrea sa obtina creditele. Eu am ales, in cele doua semestre: anatomie, chimie, engleza, precalculus, economie, educatie politica si arta. Nu a fost foarte greu, niciodata nu mergeam stresata la ore, pentru ca la ei nu exista “ascultat”, iar nici testele nu au fost foarte dificile.

rn

Un an de liceu in Statele Unite ale Americii

rn

Elevii de liceu au posibilitatea de a studia timp de un an in Statele Unite ale Americii, prin programul Future Leaders Exchange Program (FLEX).
Marcel Lucaciu, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, spune ca liceenii interesati au posibilitatea de a studia intr-un liceu american pe parcursul anului scolar 2019 – 2020 prin programul FLEX, care ofera tinerilor liceeni ocazia de a trai in cadrul unei familii americane si de a urma, timp de un an, cursuri in SUA. Pentru editia 2019 – 2020, Romania va beneficia de 35 de burse. in prezent, la nivel national, 35 de liceeni se afla la studiu in Statele Unite prin intermediul acestui program.
Competitia este deschisa liceenilor care indeplinesc anumite conditii, respectiv au cetatenia romana, sunt nascuti intre 15 iulie 2001 si 15 iulie 2004, sunt in clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiaza limba engleza in liceu si indeplinesc criteriile pentru a obtine viza SUA.
Programul FLEX este finantat de Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii si a implinit 25 de ani de existenta. Participarea este gratuita, iar bursa acordata este completa. Obiectivul este promovarea intelegerii reciproce intre cetatenii americani si cei ai tarilor din regiune, pentru ca liceenii sa invete cat mai multe lucruri despre Statele Unite si, la randul lor, sa prezinte americanilor tarile din care provin.