Doua branduri ale judetului Salaj, palinca de Badacin si mierea cu hribi de padure de la Valcau, produse traditionale pe care insasi Alteta Sa Regala, Printul Charles le foloseste, vor fi prezente in Italia la un festival dedicat produselor gastronomice.
rn
Fundatia Printului de Wales organizeaza o participare la Terra Madre, unul dintre cele mai mari festivaluri de food din Europa, in Torino, in perioada 20 – 25 septembrie. Au fost selectate cinci firme din Romania, printre care doua din Salaj. Festivalul prezinta alimente de specialitate de la producatori din 150 de tari si ii implica pe vizitatori in atelierele de alimentare si discutiile in legatura cu produsele comercializate.
rn
Trebuie precizat faptul ca palinca de prune fabricata la Badacin a obtinut medalia de argint la un concurs international de profil desfasurat in Ungaria. Aurelia Crisan, cea care realizeaza la Badacin diverse sortimente de palinca, a reusit sa obtina mai multe medalii, una din argint – pentru palinca din prune baricate si patru medalii de bronz pentru cirese, gutui, struguri, prune clare.
rn
Cei care au gustat din palinca realizata la Badacin au doar cuvinte de lauda la adresa acestui produs. Sticlutele in care le pastreaza sunt mici, iar modul in care sunt impachetate te duce cu gandul la parfumuri. in portofoliul Aureliei Crisan exista palinca de gutui, de cirese, struguri, prune. Palinca de cirese este foarte greu de obtinut, pentru ca din 100 kilograme de cirese ies abia patru litri de tuica.
rn
Mierea cu hribi, considerata de Alin Prunean cel mai exclusivist produs din Europa, a fost lansata la un targ international – SIAL Paris, in 2012, sub denumirea The Art of DAR. De la lansare si pana in prezent a fost apreciata atat pentru gustul sau deosebit, cat si pentru modul inedit de prezentare.