De anul viitor, nici o locuinta nu va mai putea fi vanduta daca nu detine certificat de performanta energetica, potrivit Legii 372/2005. Documentul este obligatoriu atat in cazul imobilelor vandute ori cumparate, cat si pentru cele date spre inchiriere.
Dezvoltatorii imobiliari spun ca acest certificat, desi presupune o cheltuiala in plus, nu va determina scumpiri, in conditiile in care cererea de pe piata este in cadere libera. Din contra, va incuraja reducerea preturilor la apartamentele cu indice termic scazut sau nereabilitate termic. “Acest certificat energetic are, in primul rand, un rol informator: ajuta la estimarea costurilor cu incalzirea pentru o locuinta, deci la determinarea pretului platit pentru intretinere, lucru de care este interesat orice potential cumparator”, considera Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri.
Fondul locativ din Romania este al doilea mare consumator de energie, dupa industrie. Aproximativ 40 la suta din consumul termoenergetic al tarii vine din zona cladirilor. Cladirile din tara noastra sunt clasificate in functie de consumul energetic, in clase cuprinse intre A, care presupune un consum de 125 kwh pe metru patrat, si G, care inseamna un consum de 5.000 de kwh/mp. Cele mai multe se incadreaza in clasele C sau D, iar prin reabilitare termica sunt aduse in zona B sau A.