Populatia cu varsta cuprinsa intre 0 si 19 ani s-a redus de la Revolutie incoace cu mai mult de o treime.
Structura populatiei din judet s-a modificat radical in ultimii 20 de ani. Numarul persoanelor de peste 60 de ani a crescut cu aproape 5.000, in timp ce copiii si tinerii cu varste de maxim 19 ani sunt mai putini cu 33.500. In crestere este si speranta de viata la nastere: de la 66,43 ani, la 68,34 ani, in cazul barbatilor, si de la 71,57 ani, la 75,67 ani, in cazul femeilor.
Doi factori si-au pus amprenta asupra evolutiei demografice: pe de o parte, progresele medicinei, care au redus mortalitatea, pe de alta, scaderea nivelului de trai, ce a determinat scaderea natalitatii. Astfel, daca la 1 iulie 1989, judetul numara peste 89.000 de locuitori cu varste cuprinse intre 0 si 19 ani, dupa 20 de ani, aceasta categorie nu cuprindea nici macar 59.000 de persoane, potrivit datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica (DJS) Salaj. In schimb, varstnicii sunt mai multi cu aproape 11 procente.
Greutatile de zi cu zi, precum si schimbarea mentalitatii au dus la diminuarea alarmanta a numarului de tineri. Psihologii sustin ca femeile sunt mai emancipate si nu se mai multumesc sa stea la cratita si sa aiba grija de copii. Orientate din ce in ce mai mult spre cariera, reprezentantele sexului frumos fie amana nasterea unui copil, fie se limiteaza la o singura sarcina.
Imbatranirea populatiei va crea, in timp, o problema serioasa in ceea ce priveste fondul de pensii. Nu de alta, dar cand actualii copii vor deveni oameni ai muncii vor trebui sa sustina din contributiile lor pensiile celor activi acum. Un astfel de dezechilibru exista deja in judet, in conditiile in care un salariat salajean tine in spate 1,5 pensionari.
Datele statistice arata ca in judet se nasc mai multi baieti decat fete, procentul celor dintai mentinandu-se acelasi din 1980 pana in prezent (51,1 la suta din totalul persoanelor sub 19 ani). Lucrurile stau total invers la categoria celor de minim 60 de ani, unde ponderea femeilor a crescut cu patru procente in decursul a 20 de ani, ajungand la 58,3 la suta.
Femeile traiesc mai mult
Salajencele traiesc, in prezent, cu 7,33 ani mai mult decat partenerii lor, dupa ce in anul Revolutiei, diferenta dintre durata medie de viata a celor doua sexe era de 5,14 ani. Cercetatorii sunt de parere ca barbatii traiesc mai putin, intrucat au mai multe vicii si sunt mai expusi bolilor.
Salajul imbatraneste vazand cu ochii
Articole
Tragedie la Jibou. Un tânăr antreprenor a decedat într-un cumplit accident
Duminică noaptea, în jurul orei 23.00, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că, pe centura orașului Jibou, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar din primele verificări efectuate au constatat că, un bărbat de 40 de ani, din Jibou, în timp ce conducea un autoturism pe centura orașului Jibou, în împrejurări ce urmează a…
Mai mult...Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...