Spitalele din Salaj risca sa ramana fara medicamente, caldura si energie electrica, dupa ce fondurile insuficiente alocate de la buget au dus la acumularea unor datorii ce totalizeaza aproape 10 de milioane de lei (100 de miliarde de lei vechi). Cea mai mare parte din aceasta suma o reprezinta datoriile catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, in majoritate aflati, de altfel, in litigiu cu spitalele salajene pentru recuperarea restantelor. Exista insa si sume importante datorate furnizorilor de utilitati, care ameninta ca lasa spitalele in bezna si in frig daca nu isi platesc datoriile.
Cea mai mare datorie o are Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, care are restante de aproape cinci milioane de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Codruta Puscas, aproximativ 70 la suta din aceasta suma restanta reprezinta datoriile pentru medicamente si materiale sanitare, ce totalizeaza peste 3,5 milioane. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, in acest moment, spitalul nu nu are unele antibiotice si medicamente hipertensive, medicii fiind nevoiti fie sa adopte o alta varianta de tratament, fie sa-i trimita pe bolnavi sa-si cumpere medicamentele respective din farmaciile din oras.
Nici Spitalul Orasenesc din Simleu Silvaniei nu sta mult mai bine, institutia acumuland, potrivit consilierului juridic Mihail Vigu, datorii de peste 1,5 milioane de lei. Jumatate din suma este reprezentata de datoriile catre furnizorii de medicamente. „Unii dintre ei ne-au dat in judecata – a precizat consilierul juridic – dar am reusit sa ne intelegem in final si am facut un plan de esalonare a datoriilor”. Mihail Vigu a mai adaugat ca furnizorii au dat dovada de intelegere si asigura ^destul de fluent medicamentele necesare, astfel ca nu avem probleme in tratarea bolnavilor”.
La Jibou, potrivit Gabrielei Boldea, managerul Spitalului Orasenesc din localitate, cea mai mare problema o reprezinta furnizorii de utilitati, care se intrec in a soma unitatea cu inchiderea „robinetului”. „Prima a fost compania de gaz, care ne-a somat luna trecuta sa-i achitam cele 85.000 de lei restante, dar acum fac presiuni asupra noastra si ceilalti furnizori de utilitati. Cu cei de la gaz am facut o intelegere prin care noi sa le platim integral datoria in patru luni. Probabil nu vom reusi, dar eu mizez pe faptul ca o sa vada buna noastra intentie de a plati si vor accepta o noua reesalonare” – a precizat managerul. Reesalonarea este solutia adoptata si cu depozitele de medicamente care au actionat in instanta spitalul pentru plata datoriilor de aproximativ 600.000 de lei, acumulate din 2006 si pana acum. Datoria totala a unitatii de ridica la 900.000 de lei.
La Cehu Silvaniei, numai arta comunicarii cu firmele a managerului Victoria Cretu a facut ca Centrul de Sanatate de aici sa nu aiba probleme cu asigurarea medicamentelor. „Am avut cateva firme care au refuzat sa ne mai furnizeze medicamente, asa ca ne-am adresat unor firme noi. Avem si cinci furnizori cu care acum suntem in litigiu, dar am obtinut o reesalonare a datoriilor”. Restantele acumulate de centrul din Cehu insumeaza aproape 300.000 de lei, majoritatea la medicamente. Exista o datorie de 80.000 de lei si catre furnizorul de electricitate, motiv pentru care acesta a si somat centrul cu taierea de la curent.
Singurul spital din Salaj fara nici o datorie este cel de boli cronice de la Crasna.