Doisprezece tari occidentale, printre care SUA, Franta si Germania, fac apel la "toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei".

rn

Redam mai jos declaratia semnata in numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei si Statelor Unite ale Americii.
"Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. “i incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale".
Partenerii UE evoca de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor.
"Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. “ncurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia", se arata intr-un comunicat transmis ieri, joi 28 iunie, de Ambasada Statele Unite la Bucuresti, pe pagina oficiala de facebook.
Pozitionarea politicienilor romani este importanta pentru a vedea daca acestia isi doresc un stat agreat si integrat pe plan international sau unul care se izoleaza, demers specific dictaturilor care nu accepta recomandarile parteberilor internationali. N-a trecut destul de mult incat sa uitam ca Ceausescu se plangea zi de zi de amestecul Occidentului in problemele interne ale tarii, amestec care dauna interesului dictaturii.

rn

PNL Salaj este alaturi de magistratii ingrijorati
si in consens cu avertismentele europenilor

rn

Presedintele PNL Salaj, Lucian Bode, subliniaza si ingrijorarea magistratilor romani, pe langa avertismentele occidentale.
"Ceea ce este important pe viitor, iar PNL s-a pozitionat foarte clar in Parlament unde va continua lupta, vizeaza legile justitiei. Am vazut cu totii pozitionarile publice ale magistratilor care s-au aratat extrem de îngrijorati în legatura cu modul în care modificarile aduse legilor vor afecta activitatea lor, iar partenerii europeni au transmis si ei avertismente schimbarile legislative, din punctul lor de vedere, slabind statul de drept si lupta împotriva infractionalitatii si coruptiei", a declarat Lucian Bode.

rn

PSD Salaj spune ca ambasadele occidentale
prea se amesteca in treburile interne

rn

Presedintele executiv PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, ne-a declarat referitor la documentul celor 12 state occidentale ca nu il considera binevenit.
"Ambasadele care isi au activitatea in Romania, pe langa faptul ca eu consider ca nu este normal sa se amestece in treburile interne, avand in vedere faptul ca suntem un stat suveran si independent, ar fi bine sa astepte sa vada care va fi forma finala a modificarilor celor doua coduri, penal si de procedura penala, si ulterior sa ne faca eventual sugestii", a spus Nosa.