Doua unitati de invatamant preuniversitar cu acelasi profil, una de stat alta particulara, au functionat ani de zile in aceeasi locatie, au avut acelasi director, acelasi cont in banca si acelasi contabil. Acum scoala de stat, cu traditie si acreditare, a ramas fara sediu. Probabil a fost reteta perfecta pentru a pune mana pe bunurile statului.
Scoala postliceala Sanitara de Stat s-a infiintat in 1990, dupa Revolutie, si a functionat pe Aleea Torentului. Din 1994, de la infiintarea unei noi scoli sanitare postliceale, dar particulare, sub egida societatii filantropice Christiana, si pana anul trecut scoala de stat a impartit acelasi spatiu cu cea particulara. Au avut acelasi director, in persoana lui Mircea Damian, pana anul trecut in noiembrie. Din toamna anului trecut, scoala de stat este condusa de Cristina Birjac, iar cea particulara de Ramona Dumitras.
Asa cum a dezvaluit ieri prefectul Salajului, Andrei Todea, de cand cele doua scoli nu mai au acelasi director, a iesit la iveala si modul in care s-a operat pentru deposedarea de catre scoala privata a scolii de stat de clienti, de sediu, de nume si de patrimoniu. La finele lui 2008 scoala privata a castigat prin licitatie sediul pe o perioada de trei ani, pentru o suma modica, cu putin peste 200 Euro pe luna. Asta in timp ce taxa de scolarizare pentru cei 265 de elevi este de cate 500 euro pe an.
Scoala de stat a ramas fara sediu, fara patrimoniu, fara materialele cu care a fost dotata prin sponsorizare de partenerii din Anglia, de la Medical Support, in valoare de 20.000 de lire sterline, si functioneaza in prezent in mai multe sali de clasa din diferite scoli. Prefectul Andrei Todea a afirmat ca actele contabile ale scolii private si ale celei de stat erau intocmite de acelasi contabil, iar cele doua unitati de invatamant aveau acelasi cont bancar. Alarmant mai este si faptul ca scoala privata a beneficiat de stampila scolii de stat pentru recunoasterea diplomelor de absolvire.
Mai mult, la scoala privata in anul I erau inscrisi 60 de cursanti, pentru ca peste un an (cand acestia erau anul II) numarul lor sa fie dublu, si asta in conditiile in care scoala privata nu avea decat o autorizatie provizorie primita in unitate pe data de 8 octombrie 2009. Ceea ce inseamna ca la inceperea anului scolar, la 1 octombrie, nu se puteau face inscrieri. Pana anul acesta Scoala privata a functionat doar cu o „autorizatie de incredere” eliberata de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar. Prefectul Salajului nu intelege cum s-au inscris in anul intai cursantii, in baza carui examen de admitere, si cum au fost structurate clasele, daca autorizatia a fost primita abia dupa inceperea anului scolar.
Prefectul sesizeaza politia
Zilele acestea Andrei Todea va sesiza Inspectoratul de politie pentru a demara ancheta privind modul de derulare si gestionare a fondurilor la scoala particulara. De la Inspectoratul Scolar reprezentantul Guvernului in judet va solicita un control legat de calitatea procesului de invatamant, iar de la Ministerul Invatamantului si Agentia Romana de Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar pentru reevaluarea autorizatiei date scolii particulare.
Cronica unui furt; sau cum a fost bagata in buzunar afacerea statului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...