"OPRESTE FURTUL LOR. SUNT BANII TAI DE PENSIE"
rn
"Indrazneste sa crezi ca PSD iti fura din buzunar"
rn
Presedintele PNL Salaj, Lucian Bode, explica salajenilor cum sunt afectati de interesul coalitiei PSD-ALDE de a le deturna banii care in prezent se duc catre Pilonul 2 de pensii.
"In Salaj situatia este si mai elocventa in ceea ce priveste contributia la Pilonul 2 de pensii. Din cei 50.200 de contributori (angajati la nivel de Salaj), 70 la suta (35.033) sunt contributori la Pilonul 2 de pensii. Acestora, Dragnea vrea sa le bage mana in buzunar. Pentru ei in prmiul rand am demarat aceasta campanie de informare si constientizare despre masurile abuzive ale PSD", spune deputalul salajean Lucian Bode.
rn
Obiectivul actualei guvernari PSD-ALDE
este confiscarea celor 9 miliarde de euro
rn
Practic, românii trebuie sa stie ca din Pilonul 2 rezulta o pensie suplimentara, care va completa pensia la care au dreptul toti angajatii în virtutea contributiei realizate la Pilonul 1.
Cele 2 tipuri de pensii NU se exclud, ci din contra, se completeaza. În realitate, obiectivul PSD-ALDE nu este altul decât confiscarea celor 9 miliarde de euro (4,5% din PIB), banii privati ai românilor care muncesc astazi în România.
rn
Furtul a fost deja pus in fapt anul trecut
rn
Introducerea sistemului de pensii private a fost realizata în guvernarea PNL (2005-2008), facând parte din programul de aderare al României la Uniunea Europeana, pentru a preveni un colaps al sistemului de pensii ca urmare a involutiei demografice si a dezechilibrului prognozat între numarul de pensionari si numarul de salariati.
Înca din primavara anului trecut a aparut informatia legata de nationalizarea Pilonul 2. Scandalul iscat a facut ca Guvernul sa dea înapoi. Pentru un timp. Pentru ca in vara lui 2017 noul ministru de Finante anunta desfiintarea Pilonului 2. În toamna lui 2017, PSD-ALDE s-a repliat si a ales o strategie în mai multi pasi, incepand cu diminuarea contributiilor catre Pilonul 2 si abia apoi nationalizarea.
Primul pas a fost facut prin emiterea de catre Guvern a OUG nr. 82/2017, care reduce contributia angajatilor la Pilonul 2 de pensii de la 5,1% din salariul brut la 3,75% pe noul brut, dupa transferul contributiilor în sarcina angajatului.
Impactul este un minus de 12 la suta pentru sumele lunare virate catre Pilonul 2. Astfel, în luna ianuarie toti salariatii au pierdut cel putin 80 de milioane de lei, iar la nivelul întregului an 2018 se estimeaza o pierdere de peste 1 miliard de lei.
Consecinta este scaderea între 10 si 20 la suta a pensiei finale din Pilonul 2, adica cea care rezulta la finalul stagiului de cotizare/acumulare.
Statul este deja in situatia reprobabila de a nu-si fi respectat angajamentul de a creste la 6% contributia la Pilonul 2 pâna în anul 2016, atragandu-si critica Comisiei Europene. 1,1 miliarde de euro s-ar fi acumulat suplimentar în conturile salariatilor români, daca statul român si-ar fi respectat calendarul si angajamentul initial. Astfel, contributorii au deja o pierdere teoretica de 12,9%.
rn
Ce inseamna Pilonul 1 de pensii
si care sunt dezavantajele lui
rn
Pilonul 1 de pensii este fondul public din care sunt platiti actualii pensionari, fiind finantat din contributiile luate actualilor angajati, indiferent daca lucreaza în domeniul public sau privat (adica, din 25% contributii sociale – CAS – retinut din salariul brut, 21.25% se transfera la Pilonul 1, iar 3,75% la Pilonul 2).
Practic, pensionarii de azi sunt platiti din contributiile actualilor angajati, iar în cazul în care aceste sume nu sunt suficiente statul este dator sa completeze deficitul prin viramente de la bugetul de stat.
Pensia din Pilonul 1, chiar daca e bazata pe contributivitate, nu poate fi mostenita în cazul în care titularul nu apuca sa beneficieze de ea ori beneficiaza pentru un interval de timp foarte scurt. Banii respectivi revin statului.
rn
Ce inseamna Pilonul 2 de pensii
si care sunt avantajele acestuia
rn
Pilonul 2 de pensii este un fond administrat privat, compus din conturile individuale ale tuturor angajatilor care au astazi sub 45 de ani (obligatoriu pentru cei sub 35 de ani, respectiv optional pentru cei intre 35 si 45 de ani, in 2008).
Contributiile la Pilonul 2 sunt azi în cuantum de 3,75% din salariul brut, se scad din cei 25% CAS, fiind banii virati automat în contul individual al fiecarui angajat.
Pilonul 2 de pensii functioneaza pe principiul acumularii si multiplicarii. Societatile care administreaza pensiile private investesc banii respectivi pentru a produce profit în avantajul celui care contribuie si se afla în portofoliul sau.
Banii din Pilonul 2 pot fi retrasi (contributiile acumulate + profit) la împlinirea vârstei de 60 de ani, fie într-o singura transa, fie esalonat, în functie de optiunea titularului.
Banii din Pilonul 2 sunt proprietatea celor care contribuie, nu a statului! Se acumuleaza în conturi individuale si pot fi lasati mostenire în cazul în care titularul nu beneficiaza de ei!
rn
Planul malefic al PSD-ALDE – manipulare si dezinformare
rn
O prima strategie avuta în vedere de coalitia PSD-ALDE este aceea de a stabili ca actualii angajati trebuie sa faca din nou o cerere pentru a ramâne contributor la Pilonul 2.
În cazul în care o astfel de cere nu s-ar realiza, persoana în cauza este trecuta automat cu toate contributiile sale la Pilonul 1, inclusiv cele acumulate pâna acum.
O alta strategie analizata de PSD-ALDE este aceea de a determina administratorii de pensii private sa se retraga de pe piata, fie prin reducerea spre zero a contributiilor catre Pilonul 2, fie prin diminuarea comisioanelor de administrare pâna la un nivel, care sa faca nerentabila activitatea de administrator de pensii private.