Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca o sentinta definitiva si irevocabila a instantei declara ilegale studiile la distanta din ciclurile 2007-2010 si 2009-2011, afectand studentii din anii II si III. In aceasta situatie sunt, in Salaj, aproximativ 2.500 de studenti. Razboiul nu e insa gata.
Cei 2.500 de salajeni, studenti in anii II si III la Universitatea „Spiru Haret” – Centrul Tehnologic Salaj, risca sa fi platit degeaba taxele de scolarizare de pana acum. Ministerul Educatiei a obtinut in instanta o hotarare definitiva si irevocabila ce ii da castig de cauza in privinta a doua hotarari de Guvern, din 2007 si din 2008, prin care ministerul excludea de pe lista programelor de studii universitare aprobate toate programele Universitatii „Spiru Haret” ce nu fusesera evaluate de ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior). Reprezentantii ministerului, citati de presa centrala, sustin ca decizia instantei inseamna ca „tot ceea ce a scolarizat universitatea prin invatamant la distanta pentru ciclurile 2007-2010 si 2008-2011 la programele care nu au autorizare sau acreditare este ilegal, iar absolventii nu vor beneficia de diplome”. Cu alte cuvinte, studentilor din anii II si III, invatamant la distanta, nu li se mai recunosc anii de studiu, pe principiul ca universitatea nu ar fi avut voie sa organizeze admitere la aceasta forma de invatamant in 2007 si in 2008.
De cealalta parte, senatul USH sustine, printr-un comunicat, ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (instanta care a pronuntat sentinta) nu mai are nici un fel de consecinte asupra universitatii sau asupra studentilor si absolventilor sai, o astfel de decizie putand sa fi avut eventuale urmari numai daca era pronuntata in 2007, respectiv in 2008. Mai mult, conducerea universitatii sustine in continuare ca absolut toate programele si formele sale de studii, inclusiv invatamantul la distanta, sunt acreditate sau autorizate. Aceasta ultima decizie a instantei este cea de-a doua victorie a Ministerului Educatiei in razboiul declarat impotriva Universitatii Spiru Haret, prima fiind scoaterea in afara legii a formei de invatamant la distanta. Razboiul pare insa departe de a fi incheiat. Pe de-o parte, invatamantul la distanta de la USH a fost desfiintat doar de forma, centrele teritoriale continuand sa functioneze, dar sub o alta denumire si, teoretic, doar la cursuri de zi si frecventa redusa, tinute de profesori aflati la sute de kilometri departare. Pe de alta parte, procesele in instanta continua (in alte doua cauze, deocamdata), reprezentantii Ministerului Educatiei apreciind ca sentintele nu vor putea fi decat nefavorabile universitatii.