Procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, a declarat ieri in cadrul unui eveniment ce a luat in dezbatere coruptia din sanatate ca fenomenul nu poate fi eliminat doar prin anchete, fiind necesara schimbarea unor proceduri si introducerea unor mecanisme de control, dezvaluind slabiciunile sistemului.
rn
"Daca nu se schimba unele proceduri, nu se introduc mecanisme de prevenire, nu se realizeaza eficient activitatile de control, atunci cetatenii vor fi în continuare afectati de coruptie. Este evident ca nu doar prin anchetele procurorilor eliminam coruptia din sanatate. Coruptia în sistemul public de sanatate se traduce în costuri suportate de pacienti, atât direct, prin plati din bugetul personal, cât si indirect, prin prejudicierea bugetului asigurarilor sociale. Costul suplimentar pe care firmele îl platesc cu titlu de mita se reflecta în calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza publicul. Toate acestea produc efecte asupra calitatii serviciilor medicale de care beneficiaza pacientul român", a spus, citat de Mediafax, procurorul sef al DNA.
Laura Codruta Kovesi a dat exemplu rezultatul raportului Special Eurobarometer 4706 – Corruption, publicat în octombrie 2017, realizat la solicitarea Comisiei Europene.
"68% dintre respondentii români percep ca viata de zi cu zi le este afectata de coruptie. Acest procent a pozitionat România pe primul loc în topul tarilor din Uniunea Europeana, în ceea ce priveste perceptia prezentei coruptiei în viata zilnica a cetatenilor (la nivelul UE, procentul celor care considera ca viata de zi cu zi le este afectata de coruptie este de 25%). În particular, fiind solicitata opinia cu privire la institutiile percepute ca fiind afectate de coruptie, în România, sistemul de sanatate publica este cel mai des mentionat. Astfel, procentul românilor care au aceasta opinie (58%) este aproape dublu fata de cel al respondentilor din tarile UE în ansamblu, unde numai 31% din populatie apreciaza sistemul de sanatate ca fiind afectat de coruptie", a precizat Kovesi.
rn
Unde e coruptia mai mare
rn
Procurorul sef al DNA sustine ca s-au identificat cinci domenii de manifestare a coruptiei în sistemul de sanatate din România: achizitii publice, servicii medicale, bugetarea unitatilor spitalicesti, accesul personalului în sistemul medical si autorizarea farmaciilor.
"În completarea studiului, pot sa va spun ca au fost investigate, de asemenea, nu doar persoanele/functionarii care au lucrat în sistemul de sanatate, ci si persoanele juridice (companii, firme) care au dat mita sau alte foloase ilegale în cadrul achizitiilor publice din sanatate, fiind solicitate în anumite investigatii chiar si masuri preventive", a spus procurorul sef DNA.
rn