Victimele unui accident si urmasii celor decedati au dreptul legal de a fi despagubiti pentru suferinta morala. Sumele pe care acestia le pretind sunt in crestere.
Ceea ce pentru majoritatea romanilor era o necunoscuta pana nu demult devine o practica tot mai uzitata. Legea da dreptul victimelor, precum si urmasilor celor decedati in accidente rutiere sa beneficieze de daune morale. Contravaloarea acestora este suportata de catre firma de asigurari la care vinovatul de producerea accidentului a incheiat polita de raspundere civila auto.
Reprezentantii asiguratorilor sustin ca, in ultima vreme, tot mai multi romani profita de aceasta posibilitate, astfel ca s-a ajuns in situatia in care daunele morale constituie intre 5 si 10 la suta din totalul sumelor platite de catre companiile de profil. „Deocamdata, suntem in faza incipienta. Prea putini sunt constienti de faptul ca au acest drept, dar ma astept ca pe viitor numarul celor care pretind daune morale sa creasca”, ne-a declarat Mihai Bogdan, directorul Asirom VIG-Sucursala Salaj. Si, desigur, odata cu cresterea pretentiilor, vor creste si preturile asigurarii obligatorii auto, sunt de parere asiguratorii.
Potrivit sursei citate, in unele cazuri functioneaza intelegerea dintre victima si asigurator, insa in altele, se ajunge in instanta: „Daca se ajunge la un numitor comun pe cale amiabila, victima ajunge mai repede in posesia banilor, dar primeste o suma mai mica de bani. In instanta are sanse sa se aleaga cu o despagubire mai mare, dar procesul se poate intinde si pe durata unui an”. La instanta au apelat si urmasii celor cinci persoane decedate in accidentul petrecut la Negreni, in 2007, cand un TIR a spulberat un cortegiu funerar. Oamenii cer ca soferul sa le plateasca, prin Asirom Salaj, daune morale de peste 200.000 de lei.
1,5 milioane de euro de persoana
Polita RCA are un plafon pentru despagubirea persoanelor care au suferit vatamari corporale in urma unor accidente rutiere ori despagubirea familiei persoanelor care si-au pierdut viata in incidente pe drumuri publice. Plafonul in cauza a crescut exponential de la un an la altul. Astfel, daca in 2006 era de 200.000 de lei pentru fiecare persoana, in 2009, a ajuns la 1,5 milioane de euro.
Daunele morale scumpesc polita RCA
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...