decembrie 5, 2025

Porcii Mangalita si Bazna subventionati se arata o afacere pentru multi salajeni

porcii-mangalita-si-bazna-subventionati-se-arata-o-afacere-pentru-multi-salajeni09_58637

Dupa ce, ani de zile, au fost neglijati ca rase, porcii de Mangalita si Bazna, recunoscuti pentru calitatea carnii lor, dar mai putin pretabili pentru "industrializare", au sansa sa revina din nou in gospodarii, inclusiv in judetul Salaj. Guvernul a lansat o schema de sprijin pentru revigorarea cresterii acestor rase autohtone. Purceii sunt oferiti gratuit, iar fermierii ii pot comerializa catre procesatori dupa ce-i ingrasa, la un pret bun garantat prin metoda de sprijin.

rn

 Valorosii Mangalita si Bazna au fost sabotati de Marele Alb si Landras

rn

“n Salaj nu era pe vremuri gospodarie care sa nu se mandreasca cu cativa porci de Mangalita sau Bazna. Usor de crescut, rezistenti, dadeau o slanina ce mergea brici cu palinca, dar si carnea era foarte gustoasa. Din pacate, de la stratul gros de slanina li s-a tras acestor rase, inainte de 1989 fiind considerate mai putin rentabile pentru procesare. Erau "la moda" rasele de carne Marele Alb sau Landras. Cum s-ar spune, cantitatea a luat locul calitatii. Lucrurile s-au cam schimbat, de cand oamenii au inceput sa se uite din nou la calitate. Iar din acest punct de vedere, Mangalita si Bazna pot fi incadrate in rasele "de lux". Specialistii spun ca procentul de acizi grasi din aceasta carne ajunge la 70 la suta, proces similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon. Vecinii nostri unguri au intuit mai bine potentialul rasei Mangalita, au lansat programe pe aceasta linie, iar acum nu numai ca si-au lansat produsele traditionale, dar au ajuns sa exporte aceasta carne in Italia si Spania.

rn

Cum functioneaza afacerea,
daca te inscrii pana in 10 aprilie

rn

La noi, se incearca acum recuperarea terenului pierdut. Mai exact, la propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat in ianuarie o schema de sprijin financiar, aplicabila in perioada 2018 – 2020. Prin aceasta schema, crescatorii acestor rase, prin intermediul unui procesator, ar urma sa primeasca de la un furnizor intre doi si zece purcelusi Bazna sau Mangalita. Furnizorul purceilor ar urma sa primeasca drept ajutor de minimis 250 de lei pe cap de purcel. Crescatorul ar urma sa tina porcii pana la o greutate de 130 de kilograme, conform intelegerii cu procesatorul, sa iI vanda acestuia din urma jumatate din animale, la un pret de 11 lei pe kilogram in viu. Initial era vorba de 13 lei pe kilogram, dar… s-au razgandit. Dar si 11 lei e foarte bine. Ce trebuie stiut e ca termenul limita pentru aceasta inscriere este 10 aprilie.

Deja, furnizorii nu fac fata cererilor

rn

“n judetul Salaj exista interes pentru acest program. Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Judetene pentru Agricultura, pana la ora actuala 65 de persoane au depus deja cererile pentru a deveni crescatori de Mangalita sau Bazna, dar doritori sunt mult mai multi.
Deocamdata s-au solicitat 540 de purcei. Cat priveste furnizorii, pana in prezent avem cinci – din Nusfalau, Carastelec, Giurtelec. Si ar mai fi 13 furnizori care inca tatoneaza terenul.
Cei cinci furnizori pot oferi 250 de capete de purcei. Chiar daca 20 de furnizori au oferi toti purceii, ei ar ajunge la vreo 20 de crescatori.
“n prezent se cauta solutii pentru a depasi aceste "dificultati". Se vehiculeaza varianta ca Directile Agricole sa intocmeasca liste unice cu procesatorii. Pe de o parte, furnizorii de purcei apreciaza ca pretul de 250 lei pe bucata de purcel e cam mic, in conditiile in care ei vand in targ cu 300 – 350 de lei bucata, iar pe de alta parte procesatorii obisnuiti considera si pretul de 11 lei pe kilogram prea mare, cand in piata se vand cu 8 lei kilogamul. Pretul ar fi bun daca produsele ar valorifica brandul Bazna sau Mangalita. Dar asta e alta poveste.

rn

Nu-i truda mare sa cresti un porc

rn

Subventiile alocate crescatorilor raselor de porci Mangalita si Bazna ar trebui orientate catre fermierii care tin scroafe dpentru purcei si vieri.
"Porcul ajunge la la greutatea de 130 de kilograme la un an, un an si jumatate, depinde cum este intretinut. Daca e tinut intr-un tarc mic si bine alimentat, atunci ajunge mai repede la greutatea potrivita de 130 de kilograme. Dar reteta si modul de crestere a animalelor sunt cele mai importante. Esential este ca porcul sa alerge, sa stea mult la soare, sa rame in pamant, doar asa se obtine o carne de calitate superioara", a explicat Valentin Duca.
Seful Directiei Agricole mai precizeaza ca cele doua rase de porci nu sunt prea pretentioase in privinta alimentatiei si orice taran dornic sa se implice in cresterea animalelor s-ar putea descurca.