DSVSA a instituit patru puncte de control in judet pentru transporturile de animale si a incheiat si un protocol cu politia pentru supravegherea acestora
rn
Aparitia unui nou focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, din judetul Satu-Mare, a determinat Directia Sanitar veterinara si pentrui Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj sa interzica comertul cu porci in targuri pe perioada nedeterminata, ca masura preventiva.
Mircea Martin, director DSVSA Salaj, a declarat ca se interzice comertul de porci in targurile de animale pana cand autoritatile se vor convinge ca nu exista riscuri de contaminare pentru crescatoriile din imprejurimile focarului si in mediul silvatic.
Noul focar de pesta porcina africana este localizat la 7 kilometri de granita cu Ucraina.
"Presiunea virala e in continuare mare, fiind favorizata si de conditiile climatice si de comertul necontrolat. Din 34 de porci din doua exploatatii aflate in centrul localitatii, o parte au murit si o parte au fost sacrificati. Animalele s-au contaminat prin consumul de carne de la animale bolnave din Ucraina, din zone in care evolueaza boala. Avand in vedere consecintele cu pagube imense in crescatorii, de riscul de contaminare a mediului silvatic, unde nu se poate controla boala, am luat masuri de monitorizare mai intensa a transportului porcinelor si controlului vanzarilor de animale. Am dispus 4 puncte de control in trafic la limita cu judetele vecine, la Rastoci, Cehu Silvaniei, Sarmasag, Bobota, Nusfalau. Aici vom efectua controale periodice, dupa un grafic. De asemenea, am incheiat un protocol cu politia pentru a colabora atunci cand politia constata ca se transporta animale, in special porcine. Nu inseamna ca este o alerta iminenta a contaminarii pentru judetul nostru. Vom intensifica controalele in targuri si spatii comerciale. Am trimis informari privind interzicerea comertului de porci in targuri, pana la instalarea unei linisti epizootologice. Am transmis, de asemenea, crescatorilor informatii despre simptomele bolii si faptul ca trebuie sa anunte la orice suspiciune de imbolnavire. Vom colabora mult mai strans cu asociatiile de vanatori pentru monitorizarea mistretilor. Am stabilit aceste masuri pentru a preveni aparitia bolii", a explicat directorul DSVSA Salaj.
Mircea Martin mai recomanda crescatorilor mici sa evite sa intre in adapostul porcilor cu hainele si incaltamintea cu care umbla pe strada. “ncaltamintea poate fi dezinfectata daca se sterg intr-o tava cu paie cu soda caustica. O alta masura de prevenire a imbolnavirii este ca localnicii sa nu lase liberi porcii pe pasuni sau prin paduri si sa apeleze la monta artificiala", a declarat Mircea Martin.
Semnele de infectie la suine cu pesta porcina sunt febra mare, voma, diaree, cianoza pielii picioarelor si cozii si decesul porcului in decurs de 24 de ore. Boala nu se transmite la om, insa gradul de pericol se refera la contaminarea rapida si moartea porcilor. Ministerul Agriculturii ofera despagubiri pentru porcii bolnavi de pesta porcina sau pesta porcina africana, crescatorii fiind astfel incurajati sa declare imbolnavirile, pentru ca animalele contaminate sa fie scarificate in conditii de siguranta.