Legislatia in vigoare ii obliga pe abonatii companiilor de gaz sa isi verifice periodic centralele termice si sa isi instaleze detectoare de gaz. Nerespectarea acestor prevederi ii expune unui dublu risc: sa ramana fara gaz si, mai grav, viata sa le fie pusa in pericol. In acest an E.ON a sigilat centralele a 1800 de abonati.
1.800 de salajeni s-au ales cu centralele termice sigilate in urma verificarilor si reviziilor periodice efectuate, in decursul acestui an, de catre specialistii E.ON Gaz Distributie. In aproape jumatate din cazuri, masura a survenit intrucat consumatorii respectivi nu detineau autorizatie de functionare si verificare din partea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). Alti 147 de abonati au fost „sanctionati” pentru ca nu detineau detectoare automate de gaze, ne-au declarat reprezentantii companiei. De la E.ON nu am putut afla, insa, numarul total al clientilor pe care ii are in judetul Salaj.
Desigilarea se poate face doar dupa ce abonatii fac dovada ca centrala a fost verificata tehnic de catre o firma autorizata ISCIR si dupa ce achita o taxa de verificare la casieria centrala din Zalau.
Potrivit prevederilor legii, orice proprietar de centrala termica de apartament trebuie sa apeleze, o data la doi ani, la serviciile unei firme autorizate de catre ISCIR pentru efectuarea verificarii tehnice periodice (VTP) a instalatiei. La acelasi interval, si reprezentantii furnizorului de gaze naturale – E.On Gaz Romania – trebuie sa verifice centrala, solicitand prezentarea documentelor justificative care sa ateste ca respectiva instalatie a fost verificata, anterior, de catre o societate avizata. In cazul in care acestia constata ca respectivei centrale nu i s-a facut VTP-ul, o vor sigila. Sigilarea presupune oprirea alimentarii cu gaze naturale a instalatiei.
Ordinul Ministerului Economiei si Comertului 713/21 octombrie 2004 ii obliga pe toti proprietarii de locuinte cu geamuri mai groase de 4 milimetri, securizate ori termopan, si care sunt bransati la reteaua de gaz metan sa isi monteze detectoare de gaz in incaperile unde functioneaza aparate alimentate cu gaze naturale: boiler pe gaz, centrala, aragaz.
Aceasta obligativitate revine atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Detectoarele se instaleaza de catre firme autorizate ANRE pentru activitatile care implica interventii asupra instalatiei de utilizare a gazelor naturale, in baza unui dosar tehnic avizat de catre E.ON Gaz Distributie.
„Verificarea si revizia periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale sunt absolut necesare pentru prevenirea unor accidente care s-ar putea produce ca urmare a exploatarii necorespunzatoare a instalatiilor interioare de gaze naturale prin montarea unor instalatii improvizate sau utilizarea de aparate neconforme, montate improvizat si fara aprobari legale”, ne-a declarat Oana Trandafir, purtatorul de cuvant al E.ON Gaz Distributie.
Cheltuieli de cateva sute de lei
Costurile unei verificari periodice sunt cuprinse intre 150 si 250 lei, in functie de complexitatea serviciilor (cu sau fara contract de service, care asigura manopera gratuita in caz de defectiuni). Pentru un aparat de detectare a gazului, abonatul va plati cel mult 350 de lei, suma la care se adauga manopera.