Cresterea preturilor medii la lemn a fost de 250 la suta din 2011 pana anul acesta. Se preconizeaza cresteri importante de pret si anul viitor

rn

Criza lemnului de foc a afectat puternic sute de comunitati locale din Salaj si mii le localitati din Romania. Modificarile Codului silvic in 2017 au dus la scaderea cu aproximativ 30 la suta a volumului de masa lemnoasa oferit la licitatiile principale ale RNP – Romsilva.
Lemnul are astazi un pret prohibitiv pentru populatie si industrie. Cresterea intre preturile medii de 71 de lei pe metru cub in 2011 si 170 de lei in 2017 a fost de 250 la suta. |i asta inca nu-i nimic. Cresterea preturilor pentru 2011 – 2018 va fi de 413 la suta, spun specialistii.

rn

Directia Silvica Salaj abia daca
face fata la jumatate din cerere

rn

Dar deocamdata sa vedem care ste situatia lemnului de foc in judetul nostru avand in vedere ca exista peste 200 de localitati care folosesc iarna de iarna acest produs pentru a-si incalzi odaile.
Ce-i drept, primariile sunt obligate sa asigure lemnul de foc pntru cetatenii de pe raza comunei, dar exista primarii care nu au in posesie terenuri forestiere sau cele pe care le au sunt insuficiente pentru cererea populatiei.
Pentru multi salajeni ocoalele silvice ale Directiei Silvice Salaj sunt nadejdea cea mare pentru caldura din case de peste iarna. Danut Fogos, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, spune insa ca ocoalele silvice de stat din judet pot face fata doar la jumatate din cererea populatiei pentru lemn de foc. Pana in prezent a fost comercializat catre cetateni un volum de 18.000 de metri cubi de lemn de foc. "Daca vremea ne lasa, vom mai putea recolta in jur de 3.000 de metri cubi, insa cererea e undeva in jur de 60.000 de metri cubi de lemn de foc".
Pentru anul viitor o sa fie mai mult lemn de foc. Cel putin asa sustine Fogosi. El explica aceasta prin faptul ca s-au adus modificari la Codul silvic, si anume ca se permite ocoalelor silvice sa vanda fara licitatie de pe o suparfata mai mica de 3 hectare de padure lemne rezultate in urma lucrarilor de raritura, igiena si produse accidentale, in tot timpul anului. Atunci se va putea reecolta peste 30.000 de metri cubi de lemn de foc.

rn

Un metru cub se vinde cu preturi
intre 170 de lei si 280 de lei

rn

Cat despre pretul lemnului de foc, Danut Fogosi spunea ca la ora actuala in Salaj pretul incepe de la 170 de lei metrul cub. Este vorba despre lemnul doborat in padure de catre silvici si incarcat de catre beneficiar in propriul mijloc de transport. 240 de lei metru cub este lemnul de foc doborat, fasonat si tras in depozit la drum auto. 280 de lei este metrul cub de lemn de foc adus acasa la beneficiar.
Fogosi spune ca cei mai multi cetateni prefera lemnul adus acasa, chiar daca este mai scump, numai ca Directia Silvica nu are la ora actuala suficiente mijloace de transport pentru a face fata cererilor cetatenilor.
Cert este ca in Salaj avem 248 de comunitati locale situate in raza a 57 de comune dependente de lemnul de foc pentru incalzirea locuintelor, iar criza lemnului de foc se accentueaza odata cu instalarea iernii. |i pretul lui te arde la buzunar.