De la o prietenie intre doua familii s-a nascut o relatie intre Horoatu Crasnei si localitatea Saint Bonnet de Condat din Franta. Despartiti de cateva decenii de dezvoltare economica si administrativa, romanii
si francezii se regasesc in obiceiuri si traditii comune. Spre exemplu, in centrul Frantei, porcii se taie la fel ca pe Valea Crasnei. Si asta in pofida normelor europene globalizante si uniformizatoare.
Primele contacte dintre locuitorii din Horoatu Crasnei si Saint Bonnet au avut loc in urma cu aproximativ 5 ani. „Un inginer francez, Jean Michel Kubacki, a fost transferat o perioada la fabrica de anevelope din Zalau. Aici a cunoscut o familie din Horoatu Crasnei si a facut cateva vizite in sat. Cu timpul, relatiile au devenit din ce in ce mai stranse, iar romanii au avut ocazia sa viziteze si ei satul de unde provine inginerul francez”, ne-a povestit primarul Horoatului, Iosif Simon.
Anul trecut, dupa alegerile locale, s-au facut primele demersuri pentru institutionalizarea relatiei dintre cele doua localitati. Iosif Simon si presedinta Asociatiei „Pentru Viitor” Mariana Roman i-au vizitat pe francezi la ei acasa, in Saint Bonnet de Condat, regiunea Cantal. „In urma intalnirilor cu omologii din Franta am stabilit cateva directii de colaborare. Astfel, am stabilit ca vom da ocazia copiilor sa se viziteze reciproc pentru a putea cunoaste cat mai bine traditiile si modul de viata al celeilalte comunitati. Schimburi de experienta vor fi realizate si intre fermieri, dascali si reprezentanti ai administratiei publice locale. Cu siguranta, principalii beneficiari ai acestor actiuni, vom fi noi, romanii care avem foarte mult de invatat din experienta francezilor”, a mai spus prim – edilul din Horoat.
Un student la Teologie si un elev din Horoatul Crasnei au fost deja oaspetii familiilor din Franta, teologul beneficiind si de o vacanta spirituala de doua saptamani la o manastire ortodoxa din Franta. De cealalta parte, o delegatie de fermieri francezi a vizitat comuna salajeana, iar pe viitor se intrevede posibilitatea ca acestia sa investeasca in Horoat.
TRADITIILE CARE CREAZA PUNTI DE COMUNICARE
Primarul Iosif Simon s-a declarat incAntat de ceea ce a vazut in scurta vacanta petrecuta in satul francez. Si daca diferentele in ceea ce priveste infrastructura si dezvoltarea economica sunt de netagaduit, Horoatul si Saint Bonnet de Condat se aseamana din multe puncte de vedere. „Vorbim de o localitate mica, cu maximum 1000 de locuitori, dintr-o zona montana, asemanatoare intrucatva cu cele din jurul Mesesului. La fel ca la noi, fiecare gospodarie are gradina de zarzavaturi, iar francezii cresc animale si pentru propriul consum. Am fost surprins, spre exemplu, de ospitalitatea oamenilor, identica cu cea a taranului roman. Mai mult, desi Franta are vechime in Uniunea Europeana, locuitorii din Saint Bonnet nu au renuntat la propriile traditii si sacrifica porcii dupa aceleasi metode care sunt folosite si de consatenii mei”, a adaugat Simon. El a mai precizat ca spera ca pana la finele lui 2010 legatura de colaborare dintre cele doua state sa fie oficializata printr-un act de infratire.
Cadouri de la francezi
Primarul Horoatului spune ca sarbatorile vor aduce scolii din localitate mai multe motive de bucurie. Astfel, locuitorii din Saint Bonnet au pregatit o donatie pentru elevii romani, ei urmand sa primeasca materiale didactice si rechizite, iar scoala va fi dotata cu calculatoare noi.
Horoatul Crasnei, frate cu Saint Bonnet de Condat
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...