Agentia pentru Protectia Mediului Salaj este nemultumita ca i se iau angajatii, deja „sufocati” de sarcini. Garda de Mediu, care se procopseste
cu comisari in plus, spune ca avea si asa prea multi, daca e sa luam in considerare activitatea economica din judet.

O hotarare de guvern publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial prevede transferarea a 400 de posturi de la agentiile locale de protectia mediului la Garda de Mediu, cu scopul declarat de a creste numarul de comisari si de a fi sporite, astfel, activitatile de inspectie si control. Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, a lasat sa se inteleaga ca aplicarea hotararii ar afecta serios activitatea institutiei, si asa sufocata de numarul mare de sarcini ce revine fiecarui angajat. „Daca ne referim doar la activitatea de reglementare, anul acesta au fost emise nu mai putin de 1.584 de acte, ceea ce, raportat la numarul de personal, inseamna aproximativ 200 de acte de reglementare emise pana in acest moment de fiecare persoana”, a explicat Aurica Grec, precizand ca emiterea unui act de reglementare este o activitate extrem de laborioasa, ce presupune mult profesionalism si responsabilitate. „Daca pana acum se plangea foarte multa lume ca procedurile de autorizare sunt foarte greoaie, inchipuiti-va cum va fi dupa ce zece colegi vor trebui sa plece la Garda” – a completat directorul APM.
Nici directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu, Ioan Porumb, nu se declara un mare fan al acestei hotarari, asigurandu-ne ca la nivelul judetului n-ar fi nevoie de o suplimentare a numarului de comisari de mediu. „La ce activitate economica exista in Salaj avem comisari mai mult decat suficienti. Poate ca sunt judete in care numarul comisarilor este subdimensionat, dar nu este cazul la noi”, a subliniat Porumb.
Atacata in contencios
Hotararea se pare ca va fi, oricum, atacata in contencios administrativ pe motiv ca in emiterea ei nu s-ar fi parcurs toate procedurile necesare. Este vorba despre consultarea celor implicati si dezbaterea publica a textului, hotararea fiind o surpriza pentru majoritatea lucratorilor din domeniu.