decembrie 5, 2025

Soldatii salajeni vor avea meniu mediteraneean la popota

soldatii-salajeni-vor-avea-meniu-mediteraneean-la-popota0_57741

Atat cat se poate cuprinde insa in doar 30 de lei pe zi

rn

Soldatii de la unitatile militare din Salaj vor trece pe meniu mediteranean la popota. In urma unui studiu, medicii militari din Cluj au ajuns la concluzia ca soldatii se ingrasa dupa angajare si sunt predispusi la dobandirea unor afectiuni cardiovasculare, din cauza alimentatiei. 

rn

Comandantul Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian" din Cluj-Napoca, Doina Baltaru, împreuna cu câtiva dintre colegii sai medici, propune schimbarea regimului alimentar al militarilor si introducerea unei diete mediteraneene, pentru reducerea riscului cardio-vascular, aflat în continua crestere.
Studiul realizat pe aproximativ 900 de militari arata faptul ca peste 20 la suta dintre soldati prezinta risc de boli cardiovasculare.
Astfel, militarii din Cluj, Maramures, Bistrita-Nasud, Satu Mare si Salaj vor fi primii care vor beneficia de un meniu mai sanatos, cu inspiratie din dieta mediterana, bogata in fructe si legume proaspete, nuci, seminte, ulei de masline si carne slaba, precum cea de peste si pui. Pretul meniului nu va trebui sa depaseasca insa 30 de lei pe zi, pe soldat.
"Tensiunea arteriala normala înalta este prezenta la grupa tânara, intervalul 20 – 29 de ani. Colesterolul, valori peste 200 au prezentat 58,5% dintre cei din studiu", a declarat pentru Digi 24. col. dr. Mihai Florea, seful sectiei de cardiologie de la Spitalul Militar Cluj-Napoca.
Se impune apropierea a ceea ce manânca la popota, la gustare si la prânz, de o dieta mediteraneana, sigur, cu ce avem în România ca alimente, recomanda col. dr. Doina Baltaru, comandantul Spitalului Militar din Cluj, care spune ca s-ar putea înlocui tocaturile, chiftelele, cu alt tip de carne, carne de pui, de peste, cu mai multe legume.

rn

Primele judete propuse pentru schimbarea meniului sunt judetele Regiunii Nord-Vest, iar daca rezultatele vor fi pozitive, sa fie extins la nivelul întregii armate.
Dieta mediteraneana are la baza consumul de alimente neprocesate – fructe, legume, seminte, nuci, paine integrala, ulei de masline, si carne slaba, precum peste bogat in Omega 3 si pui.
Doina Baltaru a mai spus ca, desi la recrutarea în armata româna se face o selectie foarte stricta, nefiind acceptati supraponderalii, militarii se îmbolnavesc ulterior, din cauza stilului de viata nesanatos.