decembrie 5, 2025

Trei zile de mancare buna si muzica autohtona la Zalau

trei-zile-de-mancare-buna-si-muzica-autohtona-la-zalau0_57560

A început prima editie a "Festivalul National Traditii si Obiceiuri Românesti la Zalau – Cânt si joc pe plai strabun". Festivalul tine trei zile, pana duminica. Locatia aleasa este parcarea din spatele Primariei Zalau. Pentru buna desfasurare a evenimentului, pâna luni, 13 noiembrie, la ora 15:00, parcarea destinata acestui eveniment va fi închisa.Manifestarea cultural-culinara este organizata de Primaria Zalau împreuna cu Chef Adrian Szucs, fost concurent la emisiunea Chefi la cutite, si Asociatia Culturala Euro Est Alternativ si Masters of Flames Culinary Division România, cu participarea filialelor ACEEA Mures, Cluj, Bucuresti, Arad, Iasi si Brasov.Gurmanzii vor gasi la festival peste 4.000 de portii care vor fi distribuite gratuit pentru degustare de produse traditionale românesti din preparate de porc: sorici, cârnati, jumari, caltabos, maios, coaste la gratar, pulpa umpluta, gulas, ciorbe, friptura la cuptor cu sosuri, ciolan la gratar, tochitura moldoveneasca, tocanite ardelenesti.Bunatatile vor fi gatite de maestrii bucatari – Adrian Szucs-Machete, Gianny Banuta, Iulia Dragut si Radu Zarnescu.Atmosfera va fi intretinuta de Fanfara Promenada a Casei Municipale de Cultura Zalau, ansambluri folclorice din judetele Sibiu, Mures, Arad, Cluj, Maramures, si Salaj – Ansamblurile "Columna" si "Porolissum". Sambata, de la ora 16.00 vor urca pe scena artisti ai Liceului de arta "Ioan Sima" si ai palatului Copiilor Zalau cu momente coregrafice, muzica usoara si muzica populara. Duminica de la ora 13.00, Fanfara Promenada va sustine un recital, urmat de spectacol coregrafic sustinut de Ansamblul folcloric "Columna". Finalul zilei apartine Ansamblului profesionist "Porolissum", care vor incanta publicul cu dansuri populare si melodii folclorice interpretate de solistii Claudiu Costinas, Andreea Valean Indrecan, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Ileana Domuta Mastan si Vasile Coca.Prin acest festival, organizatorii si-au propus sa promoveze patrimoniului culinar local si sa sustina alimentatia bazata pe utilizarea produselor locale de calitate. Bucatarii vor sa le arate salajenilor ca tot mai gustoasa e mancarea preparata in propria bucatarie, cu ingredientele pe care le avem in Salaj, decat semipreparatele si alimentele importate, pe care le gasim in supermarket-uri.