In ciuda facilitatilor oferite angajatorilor care incadreaza persoane cu handicap, numarul salariatilor din aceasta categorie este extrem de mic.
In unitatile economice din judet s-au organizat in repetate randuri burse de locuri de munca pentru persoane cu handicap insa foarte putine dintre acestea si-au gasit un loc de munca. De cele mai multe ori, cei angajati erau cu handicap minor si au putut face fata solicitarilor specifice locului de munca. Au fost cazuri cand dupa cateva zile de la angajare, managerii unitatilor respective s-au plans de faptul ca persoanele cu handicap au abandonat serviciul. Ce se intampla de fapt? Se feresc angajatorii de aceasta categorie de salariati, sau acestia din urma nu sunt suficient de pregatiti pentru viata?
Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj a explicat ca inca nu suntem in rand cu tarile occidentale in ceea ce priveste acordarea facilitatilor pentru agentii economici. Domnia sa a subliniat ca ar fi necesar ca la trei-patru persoane cu handicap sa fie un supraveghetor, in special in cazurile celor cu probleme psihice. Mai apoi, se pune problema adaptarii locului de munca la specificul handicapului, pentru ca salariatul sa poata executa cu usurinta activitatea respectiva. „Nu dispunem de metode de constrangere, nu putem sa-i obligam sa faca anumite lucruri. Cat sunt ocrotiti in unitatile noastre beneficiaza doar de consiliere. Prin urmare ajung la mentalitatea ca totul li se cuvine si se trezesc debusolati in viata de afara. Nu e de mirare ca angajatorii se feresc de ei, acestia nu au consilieri, nu au supraveghetori si nu au timp sa discute cu ei, sa le cunoasca problemele”, a motivat Violeta Milas.
La aceasta data din unitatile de protectie sociala subordonate DGASPC sunt angajati 20 de tineri, in Salaj si in Cluj. In plus, alti 30 de tineri sunt cuprinsi in programele de adaptare si terapie ocupationala. DGASPC a colaborat cu fundatiile Uman Construct din Cluj, Ajutati Copiii Romania din Gherla, Mission Without Borders Sibiu, Societatea Handicapatilor Zalau. Prin Directia de Asistenta Sociala Comunitara din Primaria Zalau in cadrul Centrului Social de Urgenta din Zalau 20 de tineri (proveniti din Centrul de Servicii Comunitare nr. 2 Zalau) au primit sprijin pentru cautarea unui loc de munca, dupa ce au urmat cursuri de calificare si recalificare, prin Ministerul Muncii si Fundatiile Road si Rotary Anglia. Violeta Milas ne-a mai spus ca in cadrul Programului Operational Regional la Cehu Silvaniei se vor organiza noi ateliere de pregatire profesionala pentru tinerii din sistem.
Angajatorii se feresc de persoanele cu handicap
Articole
Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni contra umanității pentru Mineriada din 1990
În dosarul denumit generic ”Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de miercuri, 15 ianuarie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de 2 inculpați sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității: Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, și Petre Roman, la data faptelor,…
Mai mult...