Declinul economic, incertitudinea zilei de maine si problema lichiditatilor i-au determinat pe majoritatea agentilor economici salajeni, care aveau in plan sa-si extinda activitatea, sa-si revizuiasca planul de investitii.
Investitii de milioane de euro sunt blocate, amanate sau incetinite din cauza crizei. De voie, de nevoie, oamenii de afaceri din judet s-au vazut nevoiti sa trateze cu mult mai multa prudenta modul de cheltuiere a banilor.
Firma Complex Service Zalau a demarat, anul trecut, o investitie de 1,3 milioane de euro, in construirea unui bloc de locuinte in cartierul Bradet. 29 de garsoniere si apartamente, spatii comerciale si o sala de nunti ar fi trebuit finalizate cel tarziu in vara acestui an. Criza a dat, insa, peste cap planurile dezvoltatorului imobiliar, astfel ca, pana in prezent, doar sala de nunti a fost data in folosinta. “La momentul demararii proiectului, mizam pe continua expansiune a cererii pe piata imobiliara din Zalau. Lucrurile s-au schimbat, insa, astfel ca am redus acceleratia, iar ce puteam face in decursul unui an a fost extins pe durata a doi ani”, ne-a declarat Emanoil Gardan, manager general al SC Complex Service.
Primul mini-mall din judet ar fi trebuit sa-si primeasca clientii incepand din primavara lui 2009. Complexul comercial Activ Plazza din Zalau nu a fost inaugurat nici pana in prezent, insa reprezentantii companiei investitoare dau asigurari ca dechiderea oficiala se va produce in acest an. Pentru constructia mall-ului, societatea Euro-Activ Zalau a alocat 3,5 milioane de euro.
Tot din cauza situatiei economice delicate, Total As Distributie Grup SA Zalau a amanat pentru anul viitor inceperea constructiei unui complex turistic de patru stele. Investitia, in valoare de 5 milioane de euro, va presupune ridicarea unui hotel cu 50 de camere, sala de bowling, club de noapte, piscina si doua restaurante.
Producatorul de tevi din otel, TenarisSilcotub, a decis sa renunte la toate investitiile ce vizau in principal cresterea capacitatii de productie si care erau programate pentru anul in curs. Au facut exceptie de la regula noile laboratoare ale fabricii din Zalau, pentru care s-au cheltuit 3,5 milioane de dolari.
Acestea sunt doar cateva dintre investitiile private blocate de criza. La ele se adauga, insa, investitii si mai importante, majoritatea in infrastructura, amanate de stat din acelasi motiv. Cea mai de rasunet amanare o reprezinta cea a constructiei autostrazii Transilvania in Salaj, obiectiv la care nu s-a inaugurat nici macar un metru din lungimea de sapte kilometri (tronsonul 3C) cat era programata initial sa se dea in folosinta la sfarsitul acestui an.
Nu sunt bani nici de campusuri
Si statul a pus frana investitiilor programate pentru acest an. Cele patru campusuri scolare ce trebuiau amenajate in judetul Salaj pana la sfarsitul anului viitor sunt blocate in diverse stadii. Investitia necesara pentru constructia fiecarui campus se ridica la aproximativ 200 milioane de lei.