Comisarii de mediu si inspectorii din primarie planuiesc un control in zonele rezidentiale din Zalau pentru a identifica locatarii care, pentru a nu plati lunar milioane de lei vechi pe vidanjare, aleg sa deverseze apele uzate de la toaleta in sant, de unde si mirosurile pestilentiale din Zalau.
Cei care vor fi prinsi vor plati pana la 6.000 de lei amenda.
Aproape jumatate dintre zalauani isi deverseaza apa menajera in santurile din fata locuintei, asta in conditiile in care mai putin de 60 la suta dintre strazile orasului beneficiaza de canalizare. Dincolo de mirosul… specific al acestui comportament, principala consecinta a deversarii apelor uzate in santuri este poluarea accentuata a Vaii Zalaului, care a devenit un fel de canal menajer principal al orasului. Potrivit datelor primite de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj, de la intrarea acestui curs de apa in oras si pana la iesire, debitul sau creste de sase ori, fara aportul vreunui afluent insemnat, ci doar prin deversari de ape menajere.
Aceasta situatie anormala si zecile de sesizari primite vara aceasta de Garda de Mediu de la zalauani care-si reclamau vecinii ca le polueaza… santurile i-au determinat pe comisarii de mediu din Salaj sa inceapa, acum, o ^vanatoare^ a celor recurg la aceasta metoda de evacuare a apelor menajere. Controlul va viza cu precadere noile cartiere rezidentiale noi din oras, care vor fi inspectate incepand de saptamana aceasta impreunt cu inspectorii din cadrul Primariei Municipiului Zalau. Dupa cum ne-a declarat directorul executiv adjunct al Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu, Ioan Porumb, controlul va urmari identificarea proprietarilor de imobile care isi deverseaza apele uzate in rigolele pluviale, acestia riscand amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei (deversarea apelor uzate reprezinta, potrivit Legii Mediului, contraventie si se sanctioneaza ca atare). Ioan Porumb a dat ca exemplu ansamblul de locuinte construit pe strada Morii, de unde au provenit multe dintre sesizarile primite la comisariat si unde, potrivit acestuia, majoritatea proprietarilor deverseaza apele reziduale direct in sant. ^Pe de-o parte, eu ii inteleg ca fac asta, pentru ca in zona nu este canalizare, iar serviciile de vidanjare sunt foarte scumpe. Am facut un calcul din care a reiesit ca o familie medie ar trebui sa plateasca pentru vidanjare cel putin patru milioane de lei (400 de lei noi) pe luna, in timp ce daca ar avea canalizare n-ar avea de platit mai mult de 300 de mii (30 de lei noi)^ – a precizat seful Garzii de Mediu Salaj, adaugand ca pretul mare al vidanjarii nu le da acestora dreptul sa polueze mediul.
Fara canalizare
Zona rezidentiala de pe strada Morii nu este singura din Zalau care nu are canalizare si unde proprietarii prefera vidanjarii varianta mai ieftina, a deversarii apei de la toaleta si de la bucatarie in cel mai apropiat sant si, de acolo, in Valea Zalaului. Sunt in Zalau si zone mai vechi in care nu a existat niciodata canalizare si unde se aplica principiul descris mai sus. Asa este, spre exemplu, str.22 Decembre 1989 (fosta Crasnei) si strazile adiacente, sau cartierul Traian – inclus acum intr-un program de canalizare.
Cu ochii pe proprietarii de vile
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...