decembrie 5, 2025

La 73 de ani, socacita Floare Bonte din Marin a impresionat juriul Chefi la cutite cu pasula cu hospa si ciolan afumat

la-73-de-ani-socacita-floare-bonte-din-marin-impresionat-juriul-chefi-la-cutite-cu-pasula-cu-hospa-si-ciolan-afumat0_57060

 

rn

O salajeanca din Marin le-a dat lectii de bucatarie traditionala chef-ilor jurati de la emisiunea "Chefi la cutite" de la Antena 1. Bonte Floare, sau Lelea Catanii, cum o preclesc consatenii, este cunoscuta in satul Marin ca Socacita, adica bucatareasa care pregateste preparatele la nunta sau la alte evenimente. Este echivalentul unui Chef de astazi. S-a remarcat prin simplitate, energia si dragostea cu care munceste dar si prin portul popular autentic, prin proverbe si zicatori care se foloseau la nunti. Purta un costum popular deosebit de frumos pe care si l-a facut cand avea doar 14 ani.

rn

Salajeanca a participat la emisiune insotita de cea mai mica dintre cele patru fete ale sale. Spune ca a mers la concurs sa-i invete si pe altii "pasula cu hospa", adica fasole boabe cu teaca cu tot si cu ciolan afumat. Reteta o are de la mama ei, care era si ea bucatareasa la nunti. "Imi placeau felurile de mancare cum le facea mama, "maica"", a spus lelea Floare, motiv pentru care i-a furat meseria.
Femeia spune ca regreta ca meseria de socacita se pierde, desi ea este disponibila sa le invete pe tinere cum sa gateasca preparate traditionale. "Imi pare rau ca nu se duce meseria mai departe. Ca si eu am fete. Macar fetele mele ar trebui. Da si ele s-au dus in lume. Daca ar vrea fete tinere sa invete, cu drag as vrea. Nu as pretinde nici un ban doar sa invete. Si la bucatarie la socacit, rau imi banuiesc de lume, ca eu trec si ie ramane. Ramane lume me la cine nu-i demn de ie", a incheiat femeia.
Socacita satului Marin era imbracata intr-un costum popular deosebit de frumos, cusut de ea, despre care spune ca il imbraca cu mandrie de fiecare data cand iese in lume. Le-a spus juratilor ca mancarea pe care o prepara trebuie sa aiba gust, adica acel gust pe care il stie ea de cand era copil, cand mama ei gatea pentru familie.
"Am venit la "Chefi la cutite" pentru ca imi place si emisiunea. Eu stiu cum se face mancarea traditionala. Eu stiu cum se face si acuma, dar cum se facea mai inainte nu stie toata lumea", le-a zis tanti Floare.
Pentru a le priii fasolea, i-a omenit pe bucatarii jurati cu tuica veche de 20 de ani, facuta tot de dansa. La prima vedere, Catalin Scarlatescu a opinat ca e mancare mexicana, iar bautura a asemanat-o cu tequila, dupa tarie. Ceilalti doi sefi au ghicit ca este vorba de palinca, dar nu au fost siguri daca este palinca de Zalau, sau de Satu Mare.
Cand a intrat in sala, lelea Catanii, dupa porecla din sat, i-a intrebat pe jurati daca e buna palinca de Zalau. Aceasta le-a spus ca e vaduva de 20 de ani si ca in locul sotului nu a mai avut nimeni loc dupa moartea sa.
Intrebata cum a ajuns sanatoasa la varsta de 73 de ani, socacita din Marin le-a raspuns ca prin munca. "Lucru tata zua". "Costumul facut de mine, de la semanatul canepii, tors, cusut, am facut-o la 14 ani. Daca imi dati un cuptor, odata va fac o pita", le zise apriga femeie. Modul in care s-a prezentat a impresionat-o si pe fiica sa, careia i-au dat lacrimile, precizand ca este mandra de mama ei.
Tanti Floare si-a descris apoi reteta de "pasula cu hospa", un deliciu si un medicament deopotriva. "Pui fasole cu ciolon afumat, da pui si teaca de la fasole, dar nu de la oricare. Hospa are proprietati in medicina. E buna la colesterol, diabet si incheieturi". Lelea Floare din marin spune ca secretul mancarii ei e gustul si bucuria cu care gateste.
Intrebata de ce a ales preparatul, salajeanca a raspuns ca este o reteta veche, care se pregatea doar in satul Marin.
Pentru preparatul sau, dar si pentru originalitate, bucuria de a gati, dragostea pentru traditii Floarea Bonte din marin a obtinut 3 cutie si s-a calificat mai departe.

rn

Inainte de a intra la jurati, tanti Floare a pregatit cateva fraze din folclorul local pe care sa le spuna juratilor. Daca le-ar fi placut mancarea ei, femeia le-ar fi spus. "Sada baiu-n matu vost ca o-ati mancat cum o fost. Apoi nu ne-am chemat preotese sa mance mancari alese. Ne-am chemat oameni de rand sa mance ce afla-n blid". Daca mesenii spun de bine, le zice si ea de bine "Multumim cu-i ne-o primit ca bine ne-o omenit, lavitele jiluite, mesele bine gatite".
La iesire, tanti Floare le-a spus alte zicatori din popor, cum se obisnuia in randul socacitelor. "Fugi grosita, ada-ne carne si pita, ca suntem de la oras si ne-om duce mintenas. Mi-o vinit vremea de mars, si pa deal ca si pa ses, vremea mi-o vinit de mult, numa nu m-am priceput".

rn

Reteta socacitei Floare Bonte din Marin "pasula cu hospa si ciolan afumat". Fasolea uscata se foloseste intreaga cu "hospa" cu tot pentru proprietatile terapeutice pe care le are pastaia.

rn

Ingrediente: kg fasole uscata alba, cu teaca cu tot, 2 cepe, 2 morcovi, 1 ardei rosu, 1 ardei verde, iute, 200 ml zer pentru acrit, 150 g smântâna, 1 lingura faina, cimbru uscat, sare, piper, patrunjel verde.

rn

Mod de preparare. Se scot boabele de fasole din pastai, iar pastaile se spala bine si se pun la înmuiat în apa rece. Se spala bine ciolanul afumat, în apa calda si se pune la fiert în apa rece, împreuna cu boabele de fasole.
Între timp se toaca zarzavatul care se adauga în mâncare când fasolea si ciolanul sunt fierte cam de jumatate.
Tot atunci se adauga si pastaile hidratate, care se vor înmuia în timpul fierberii si vor da gust deosebit mâncarii.
Se amesteca smântâna cu o lingura de faina si se foloseste pentru îngrosarea mâncarii, spre final de fierbere.
Se adauga un zer special pentru acrit, preparat in casa.
Se adauga treptat si se gusta, pentru a obtine gustul optim.
Tot treptat se adauga si sare si piper. La final, dupa stingerea focului, se adauga patrunjel verde, tocat. Se serveste alaturi de un pahar cu palinca veche sa mearga preparatul direct la sufletul degustatorului.