Sedinta Comisiei de dialog social de ieri, la la Prefectura Salaj, a fost, de fapt, un manifest ferm al sindicatelor impotriva prevederilor inechitabile din Legea salarizarii.
rn
Sindicalistii de la Sanitas, cei de la FSLI (invatamant) si cei de la Cartel Alfa au anuntat ca incep protestele, pe fondul nemultumirilor acumulate.
In calitate de reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, prefectul Florin Florian si suprefectul Alexandru Vegh au incasat bobarnacii din partea sindicalistilor pentru masurile Executivului.
rn
Sindicalistii salajeni spun cum, din “regina balului”,
sistemul sanitar va ajunge de fapt Cenusareasa
rn
Liderul Federatiei Sanitas Salaj, Chelement Hodis, a venit ieri la Comisia de dialog social de la Prefectura insotit de alti zece medici, pentru a exprima nemultumirile angajatilor din sistemul sanitar si de asistenta sociala.
Cand Legea salarizarii era doar in faza de proiect, s-a scos in evidenta faptul ca sistemul sanitar va fi “regina balului”, “mireasa mireselor”, in ceea ce priveste retribuirea angajatilor din domeniu, spune Chelement Hodis. S-au creat astfel multte asteptari, explica sindicalistul, dar, dupa 1 iulie, data intrarii in vigoare a Legii salarizarii, si dupa ce au fost facute mai multe simulari, s-a constatat ca majorarile promise sunt, in realitate, mult mai mici.
“In loc sa creasca veniturile de doua, trei ori sau macar cu 20 la suta, acestea vor scadea pentru personalul din sistemul sanitar”, sustine Chelement Hodis.
O prima nemultumire majora este legata de sporurile acordate in sistemul sanitar si de asistenta sociala. Limitarea la 30 la suta a procentului de acordare a sporurilor la nivelul ordonatorului de credite este complet incorecta, considera sindicalistii.
“Daca aplicam aceasta prevedere a legii la nivelul ordonatorului de credite, veniturile celor care astazi beneficiaza de sporuri peste 30 la suta vor trebui sa scada, pentru ca nu exista resurse pentru a acorda actualul cuantum al sporurilor”, a explicat liderul de sindicat.
“n acest plafon de 30 la suta sunt incluse garzile si orele suplimentare efectuate sambata, duminica si in sarbatorile legale, unde sporul este acum de suta la suta, potrivit lui Chelement Hodis.
O alta nemultumire, tot la capitolul sporuri, este lipsa unui plafon minim pentru acestea, fapt ce va putea duce la acordarea unor sporuri nesemnificative, de unu la suta, spre exemplu.
De asemenea, sindicatul Sanitas solicita aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru persoanlul din sistemul sanitar de la 1 martie 2018, nu doar pentru medici si asistente, in conditiile in care numarul personalului nemedical este cel putin egal cu numarul medicilor si al asistentelor.
La nivelul judetului, in sistemul sanitar lucreaza aproximativ 1.600 de persoane, iar jumatate dintre ei nu se vor bcura de majorarea integrala a salariului de la 1 martie 2018, ci de majorari in transe, timp de 3 ani.
Trecerea CAS si CASS exclusiv in sarcina anjagatului este o alta nemultumire. Daca aceasta masura va fi pusa in practica, majorarea salariala promisa, de 25 la suta din 1 ianuarie 2018, se va traduce, de fapt, printr-o majorare de cel mult trei la suta.
Dupa ce si-au prezentat nemultumirile, sindicalistii din sanatate au anuntat ca vor participa, alaturi de colegii din tara, la actiunile de protest din luna octombrie din capitala.
“La nivel de Zalau nu vor fi pichetari, nici actiuni in strada. Mergem in Bucuresti”, a anuntat Chelement Hodis.
rn
Seful sindicatului profesorilor a venit cu ziarul
sa arate minciunile PSD scrise negru pe alb
rn
“Ma gandeam ca numai noi avem probleme, dar vad ca se termina luna de miere”, a constatat ieri la Prefectura liderul FSLI Salaj, Eusebiu Lehene, adaugand ca profesorii sunt sectorul bugetar cu cele mai mici majorari salariale.
“La inceputul anului nu am regasit in proiectul de buget drepturile salariale castigate in instanta, apoi am asteptat o majorare salariala la 1 iulie 2017, care a disparut din oferta Guvernului, a fost amanata pentru 1 ianuarie 2018, am constatat ca la 1 ianuarie dispare si ea, prin trecerea contributiilor in sarcina angajatului, s-a amanat transa de la 1 ianuarie la 1 martie, si am constatat ca invatamantul a ramas cu 12 la suta, in medie, de la 1 ianuarie”, spune liderul de sindicat.
De altfel, Eusebiu Lehene a venit la sedinta de la Prefectura cu vestitul calendar al promisiunilor din campania electorala al PSD, unde erai invitat sa incercuiesti ziua in care promisiunea devine realitate. Gestul sau a starnit zambetele celor prezenti. Un zambet destul de amar, insa, in conditiile in care toti cei prezenti aveau nemultumiri legate tocmai de promisiuni neonorate sau onorate partial.
“Am pastrat acest ziar ca imi dadea sperante frumoase (…) La punctul 5 scrie mare, frumos, cresterea salarilor din invatamant cu 80 la suta pana la 1 ianuarie 2018”, spune Eusebiu Lehene. “Cu cat a crescut salariul de la campania electorala si pana acum?”, a vrut sa stie subprefectul Alexandru Vegh. “Cu 12 – 13 la suta”, i-a raspuns sindicalistul.
“Un profesor se pensioneaza la ora actuala cu 1.500 – 1.600 lei, in conditiile in care alte categorii sociale ies la pensie, bine multumesc, cu peste 10.000 lei. Probabil ca importanta muncii in Educatie este asta”, a concluzionat Eusebiu Lehene, intreband, retoric, ce se va intampla in perspectiva cu Romania, in conditiile in care vom avea un sistem educational slab.
“Vreau sa va spun ca, spre deosebire de cei de la Sanitas, care nu au actiuni in plan teritorial, noi avem. Luni, tocmai am obtinut autorizatia, vom picheta Prefectura. Nu fiindca dumneavoastra ati fi de vina, ci pentru ca acesta este demersul pe care noi l-am stabilit la nivelul Federatiei. O pichetare de aproximativ 250 de persoane, estimam noi, in fata Prefecturii, inre orele 13 si 14”, a adaugat liderul de sindicat.
rn
Cartel Alfa i-a explicat prefectului cum cuprinde
saracia, rapid si sigur, masa salariatilor
rn
La inceputul sedintei Comisiei de dialog social de ieri, liderul Cartel Alfa Salaj, Pompiliu Ceaca, a inaintat prefectului o lista cu revendicari. Una dintre nemultumiri o reprezinta transferul taxelor sociale de la angatator la angajat. In opinia Cartel Alfa, masura reprezinta “un experiment ale carui consecinte negative vor fi din nou suportate exclusiv de lucratori, iar de consecintele pozitive, daca vor exista, vor beneficia de ele doar patronii si angajatorii”. Sindicalistii considera ca acest transfer va pune o presiune nejustificata pe umerii angajatilor, pentru ca se va traduce prin scaderea veniturilor nete din munca si eliminarea raspunderii sociale a angajatorilor, desfiintarea fondului de somaj si scaderea sustenabilitatii sistemului public de pensii.
Celalta nemultumire majora e legata de modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile, plecand de la varianta comuna a celor 5 confederatii sindicale, inaintata deja Guvernului. Unul dintre argumente il reprezinta inegalitatile sociale din Romania, cauzate si de desfiintarea negocierii colective si restrangerea dreptului la actiune colectiva, prin modificarea legislatiei in 2011. Pe de alta parte, numarul lucratorilor pe salariul minim a crescut exponential in ultimii 7 ani, de la 8 la suta in 2011 la peste 30 la suta in prezent. De asemenea, venitul anual disponibil per capita plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa, la distante uriase comparativ cu alte tari.
rn
Prefectul si subprefectul cer rabdare, ca inca nimic nu-i clar si perfect
rn
Pusi fata in fata cu sindicalistii suparati pe Guvernul pe care il reprezinta in Salaj prefectul Florin Florian si subprefectul Alexandru Vegh, cei doi au incercat sa linisteasca apele.
“Vizavi de aceasta tema ridicata de dumneavoastra, cu privire la trecerea CAS si CASS la angajat, in momentul de fata nu exista niciun act normativ care reglementeaza acest lucru. Sigur, dezbateri in mass media exista (…) “n momentul de fata, daca adunam contributiile care se vireaza, ba de angajator, ba de angajat, media este peste 30 la suta. Intentia Guvernului este, din cate am inteles, sa reduca sub 30 la suta, deci povara, nici pe agentul economic, nici pe angajat nu va fi mai mare (…) Aici, zic eu, sa fim precauti. Sa fim optimisti ca va fi in interesul anagajororul si sa mai reducem din birocratie. Ideea este sa nu fie afectat netul, brutul va trebui corelat in asa fel ca netul sa nu fie diminuat”, a afirmat Alexandru Vegh, in incercarea a linisti sindicalistii.
“Legat de calendarul pe care mi l-ati aratat… Sa-l pastrati. Ideea e in felul urmator. Guvernul, in decembrie 2016 si-a propus adoptarea acestei legi, cu bune si cu rele. Eu spun ca suntem intr-o directie buna, dar lucrurile sunt perfectibile, inca discutam (…) E important sa avem comunicare. Oricum, provocarile sunt destul de mari. Sunt si presiuni mari, si asteptari mari (…) Va rog frumos sa nu ne suspectati de rea credinta, nu doar pe noi, nici pe reprezentantii nostri de la nivel central. Guvernul si Coalitia si-au aratat deschiderea la toate lucrurile acestea. In decursul a 27 de ani, Legea salarizarii si Legea pensiilor au fost niste pietre de moara pe care altii, de foarte multe ori, le-au tot lasat”, a afirmat prefectul Florin Florian, in incercarea de a le explica sindicalistilor ca unele lucruri nu se pot face perfect, peste noapte.