Furtuna care a lovit Salajul in 17 septembrie s-a dovedit un dezastru si pentru padurile judetului, nu doar pentru zonele populate, unde a distrus acoperisuri si stalpi de electricitate. De fapt, padurile au avut de suferit in toate judetele din regiunea Nord Vest. Vantul puternic a pus la pamant foarte multi pomi (in special nuci) si arbori. 

rn

Cautatorii de ciuperci de pe Valea Somesului povestesc ce au vazut cu ochii lor, o imagine dezolanta in inima padurii. Sute de copaci sunt cazuti prin padure, cat cuprinzi cu privirea. Cativa locuitori de pe Valea Somesului ne-au spus ca au parcurs cativa kilometri prin padure si nu au vazut nicio zona in care sa nu fie copaci cazuti. Unii au fost scosi din radacini de vantul puternic, altii rupti de la nivelul tulpinei. Copacii doborati fac aproape imposibila deplasarea prin padure.

rn

Paguba estimata este de aproape
70.000 de metri cubi de lemn

rn

Vasile Colciar, directorul Directiei Silvice Salaj, ne-a declarat ca s-a realizat o inventariere a suprafetelor de padure afectate de vijelia puternica din 17 septembrie.
"S-au produs doboraturi si rupturi de arbori in fondul forestier national, atât in fondul forestier de stat, cat si in cel apartinand altor proprietari. Masa lemnoasa provenita din doborituri de vant este incadrata in categoria produselor accidentale. Din fondul forestier de stat, volumul masei lemnoase care a fost doborata sau rupta de vant este de circa 47.400 metri cubi, iar din padurile propritate privata au fost pusi la pamant arbori insumand 18.800 metri cubi de lemn.

rn

Ileanda este cel mai grav afectata

rn

Cele mai mari suprafete de paduri de stat afectate apartin Ocolului Silvic Ileanda si se gasesc in zona localitatii Cormenis, unde circa 22.000 de metri cubi de lemn au fost doborati de vantul care a suflat cu peste 90 de kilometri pe ora.
Si din cadrul Ocolului Silvic Jibou, in zonele Valea Hraii si Valea Clitului, a fost afectata o cantitate de 19.500 metri cubi de masa lemnoasa.
La Ocolul silvic Almas sunt afectati circa 4.000 metri cubi de lemn, din zona Fild, Mesteacan, 1.600 metri cubi in zona Tusa, apartinand Ocolului Silvic Magura Simleului si 300 metri cubi din padurea administrata de Ocolul silvic Cehu Silvaniei.
Din fondul forestier privat, volumul masei lemnoase doborate sau rupte de vant este de aproximativ 18.800 de metri cubi, din care 11.000 metri cubi in zona localitatilor Rus si Cormenis (din care 2.700 de metri cubi reprezinta padure neamenajata).

rn

Nu se mai taie arbori; se vor da
lemne de foc numai din doboraturi

rn

Directorul Directiei Silvice Salaj a precizat ca nu se poate estima cat din padurea Salajului este afectata, dar a mentionat ca sunt doboraturi dispersate.
"In perioada urmatoare, tot personalul silvic va fi antrenat in actiunea de inventariere a masei lemnoase doborate de vant, dupa care se vor intocmi documentatiile necesare pentru exploatarea in conditii de legalitate a acesteia", spune acesta.
Vasile Colciar subliniaza ca ca va dura circa 2,5 – 3 luni pana padurarii vor putea sa marcheze si sa imparta oamenilor lemnul cazut la pamant.
"Procedura este anevoiasa, deoarece accesul la arbori este anevoios. La particulari sub 10 hectare nu e nici o problema, sau la composesorate; se pot da drumul la marcarea arborilor. Se va asigura masa lemnoasa din doboraturi. In padurea de la stat e mai dificil, pentru ca sunt si situatii in care sunt doborati arbori care au fost marcati inainte. De asemenea, din masa lemnoasa marcata pentru 2018, nu vom autoriza masa lemnoasa pe picior, ci va trebui sa marcam din doboraturi. Cei care detin peste 10 hectare de padure trebuie sa isi faca un amenajament silvic, dupa care trebuie sa se cupleze cu alte amenajamente silvice pentru a putea sa le dam autorizatie de valorificare a masei lemnoase", spune seful padurilor salajene.

rn

Cine nu are amenajament silvic
nu poate duce lemnele din padure

rn

La Ocolul silvic Ileanda sunt circa 2.700 de metri cubi de lemn in paduri neamenajate. Vasile Colciar spune ca in aceste cazuri nu se vor da autorizari pentru valorificarea lemnului pana se va intocmi amenajamentului silvic, conform Legii 46/2008 (Codul silvic, modificat prin Legea 175/2017).
Directia Silvica se teme si de furturi si ii avertizeaza pe proprietarii de paduri care nu au amenajament silvic in vigoare ca nu pot duce lemnele casa, chiar daca arborii au fost doborati de vant. Amenda in acest caz este cuprinsa intre 4.000 lei 8.000 lei.

rn

 

rn

Arbori doborati vor fi replantati
in urmatorii doi ani

rn

Managerul Directiei Silvice Salaj da asigurari ca in doi ani se vor replanta toti arborii pusi la pamant de vant.
"Tot ce se taie e obligatoriu ca in doi ani de zile sa se impadureasca. Noi facem reimpaduririle cu firme sau cu voluntari", ne-a spus ing. Colciar.
Romsilva estimeaza ca peste 700 de hectare de padure din judetele din vestul tarii au fost doborate complet, potrivit unei postari pe Facebook. Datele sunt provizorii, avand in vedere ca inventarierea arborilor afectati este ingreunata de blocarea cailor de acces, si arata ca au fost pusi la pamant de viscol circa 300 de metri cub de lemn la fiecare hectar.
Directia Silvica Bihor a raportat 200.000 metri cubi de lemn pusi la pamant, Directia Silvica Maramures a transmis ca paguba se ridica la 70.000 de metri cubi.

rn

Cea mai marecalamitate pentru
padure raman defrisarile masive

rn

Conform unei harti publicate de asociatia "Plantam fapte bune in Romania", din totalul suprafetei judetului Salaj, 24,5 la suta este împadurita. Asta înseamna ca din suprafata totala a judetului, de 3.864 de kilometri patrati, 946 de kilometri patrati este ocupata de paduri.
Paguba facuta de natura padurii Salajului este mica pe langa taierile masive pe care le fac oamenii cu intentie. Asociatia a descoperit 54 de zone unde padurile au fost rase de tot. În total, 279,5 hectare de padure au fost defrisate în ultimii ani în Salaj. Cele mai multe paduri taiate sunt în centrul si vestul judetului.