Lipsa din farmacii a unor medicamente pentru bolnavii de diabet poate fi pusa pe seama distribuitorilor si a importatorilor. Acestia pot invoca faptul ca se aprovizioneaza, acum, cu medicamente mai scumpe si sunt obligati sa le distribuie la preturile contractate inainte de cresterea euro.
Directorul adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj dr. Marius Tautu ne-a spus, ieri, ca motivatia sta in picioare, dar, pe de alta parte, la nivel national exista un protocol intre Ministerul Sanatatii, importatori si distribuitori, potrivit caruia, acestia din urma „nu pot lasa piata fara medicamente”.
La randul lor, farmaciile sunt obligate, tot prin contract, ca, in termen de maxim 48 de ore sa aduca medicamentele cerute (pe care nu le au).
Dr. Marius Tautu a exclus si varianta lipsei medica-mentelor antidiabetice din cauza decontarilor. „CAS Salaj a decontat farmaciilor, la sfarsitul lunii decembrie, consumul de medicamente din aceeasi luna. Legal, am putut sa dam banii si i-am dat”, spune directorul adjunct al CAS Salaj.
In raidul nostru de marti (27 ianuarie) din fiecare farmacie prin care am trecut lipseau doua-trei-patru tipuri de antidiabetice orale, iar farmacistii ne-au spus ca le-au cerut, dar nu le-au primit din depozite.
Dr. Marius Calinici, medic primar nutritionist, ne-a declarat, ieri, ca lipsa de-acum a unor medicamente se va resimti in timp si sigur nu vor suferi cei vinovati. „Este foarte greu, pentru ca sunt medicamente unice, care nu se pot inlocui. Norocul nostru este ca din cauza diabetului de tip 2 (tratament oral) nu se intra in coma. Si, de regula, bolnavii au rezerve macar pe cateva zile. Sper sa se gaseasca o solutie cat mai repede”, a adaugat dr. Calinici.
In Salaj, numarul bolna-vilor de diabet se apropie de 8.000, din care, aproximativ 1% sunt dependenti de insulina.
Reamintim ca ministrul Sanatatii a emis un ordin potrivit caruia, pretul unui medicament din import trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu pretul aceluiasi medicament din 12 tari U.E. nominalizate de minister.