Zeci de localitati din Salaj sunt inca fara curent, dupa furtuna de duminica. Potrivit datelor primite marti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Porolissum" Salaj, este vorba despre 5.000 de abonati din 20 de comune salajene. 

rn

Cei de la Electrica au transmis ieri ca 80 de posturi de transformare si 3 linii de medie tensiune sunt inca partial avariate. Oamenii sunt disperati. “n lipsa curentului, alimentele din congelatoare si frigidere sunt compromise, cei care folosesc hidrofoare au ramas fara apa si au ramas fara baterie la telefoanele mobile.

rn

95 de localitati, respectiv 36.653 de abonati, au ramas fara energie electrica ca urmare a furturii violente de duminica. 425 posturi de transformatoare au fost afectate.

rn

Primariile din judet au trimis rapoarte
de sute de pagini cu distrugerile inregistrate

rn

Primariile de comune si orase au transmis catre ISU si Institutia Prefectului Judetului Salaj 70 de rapoarte, cuprinzand sute de pagini, cu daunele produse de furtuna de duminica dupa-amiaza.
Lucian Jacodi, purtatorul de cuvant al ISU Salaj, ne-a declarat ieri ca informatiile venite din judet nu s-au insumat inca pentru a se vedea care este bilantul total al pagubelor. Principalele pagube produse de vijelie sunt acoperisuri distruse, partial sau total, copaci rasturnati si stalpi de electricitate avariati.
Unele primarii, probabil in speranta unei despagubiri mai mari pentru comuna, si-au trecut la capitolul acoperisuri afectate si casele de pe care a cazut o tigla. Asa se face ca Romanasi pare sa fie comuna cea mai afectata din judet, fiind raportate 300 de case afectate si 400 de anexe gospodaresti.

rn

Prefectul Florin Florian ne-a declarat ieri ca "se doreste" depunerea unei solicitari catre Guvernul Romaniei pentru acordarea de sprijin financiar pentru acoperirea pagubelor, dar ca asteapta situatiile finale transmise de primarii.

rn

O veste buna este ca in cele opt scoli inchise luni, ale caror acoperisuri au fost distruse de rafalele de vant, elevii au putut reveni ieri in banci.

rn

Pompierii inlatura pericolele,
nu repara acoperisuri

rn

Pompieri ISU Salaj primesc in continuare apeluri de la cetateni si institutii pentru a interveni la inlaturarea elementelor care pot pune in pericol viata localnicilor sau bunurile materiale.
Lucian Jacodi, purtator de cuvant al ISU Salaj, tine sa sublinieze ca pompierii nu pot interveni la repararea acoperisurilor, desi sunt unele solicitari de acest gen.
"Noi putem doar sa dam jos tigle si elemente care pot reprezenta un pericol, sa indepartam pomi inclinati care pun in pericol casele. Chiar acum (ieri – n.r.) avem o interventie in derulare la Galpaia, unde crucea de la biserica sta inclinata. Echipajul nostru, cu scara rulanta, doar va da crucea jos. ISU nu repara acoperisuri. Am avut solicitari la blocuri cu elemente desprinse din acoperis si care stateau sa cada", a subliniat reprezentantul ISU Salaj.
Luni, ISU Salaj a fost solicitat sa intervina in 11 astfel de situatii, pentru inlaturarea starii de pericol, urmare a furtunii de duminica. La fel, au fost mai multe solicitari pe parcursul zilei de ieri. Sectia de pompieri Jibou a intervenit ieri pentru a ridica un copac prabusit pe acoperisul unui imobil din localitatea Lozna. Tot pompierii Jibou au fost solicitati ieri dimineata cu motopompa la un lacas de cult situat pe strada Tudor Vladimirescu din localitate pentru a scoate apa din subsolul inundat al imobilului.

rn

Posibilitatea de castig de pe urma
stricaciunilor este speculata pe piata

rn

Sute de acoperisuri din Salaj au nevoie de reparatii dupa furtuna de duminica. O firma din Zalau care vinde mobila in sistem franciza a si dat un anunt 2 in 1 prin care, pe de o parte cauta muncitori calificati care sa formeze o echipa pentru a efectua lucrari de reparatii la acoperis, iar pe de alta parte anunta ca ofera servicii de reparatii acoperis.

rn

Sirenele de alarmare a populatiei au tacut pentru ca meteorologii n-au anuntat nimic

rn

Autoritatile centrale au deja un sistem de alarmare in masa a populatiei in caz de dezastre sau calamitati, sirenele din fiecare unitate administrativa. Le auzim de cateva luni incoace cum suna in fiecare prima miercuri din luna. Este insa doar un exercitiu de alarmare a populatiei prin care se doreste sa se verifice daca sirenele functioneaza si pentru a obisnui populatia cu ele. Ei bine, acest sistem de alarmare a populatiei nu a fost pornit duminica de autoritati. Unul din motive, invocat de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj si de Institutia Prefectului Salaj, este ca nici ei nu au fost alertati de Autoritatea Nationala de Meteorologie (ANM), decat cu 20 de minute inainte, cu cod galben de precipitatii. Potrivit prefectului Florin Florian, pe masura ce furtuna era in desfasurare au venit si alte avertizari.

rn

Numarul mare de victime, dintre 137 de raniti si 8 persoane decedate, poate fi explicat si prin faptul ca oamenii au fost luati prin surprindere de fenomenul meteorologic extrem.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii a decis introducerea unui sistem de alerta rapida a populatiei prin sms, "Sistem alert". Sistemul va putea fi utilizat in cazuri de risc major pentru populatie si ar permite transmiterea simultana a unui mesaj catre toti utilizatorii de telefoane mobile, dupa modelul sistemelor de alerta folosit în alte state europene, a anuntat luni ANCOM.
Guvernul a anuntat luni, într-un comunicat de presa, ca aplicatia pentru avertizarea populatiei înaintea situatiilor de risc major – "Sistem Alert" va fi dezvoltata si implementata de ANCOM, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, în colaborare cu operatorii de telefonie.
Totodata, Guvernul a anuntat ca, in paralel cu implementarea sistemului de alerta, va fi demarata o campanie de informare publica si pregatire a populatiei pentru utilizarea acestui sistem.

rn

Cum a surprins "mezociclonul"
toata lumea, inclusiv meteorologii

rn

Specialistii ANM au explicat într-un comunicat de presa ca furtuna care s-a abatut duminica în vestul României a fost cauzata de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit Agerpres. Fenomenul meteo care a lovit Salajul si Vestul tarii se numeste mezociclon, explica un specialist ANM.
În mai putin de o jumatate de ora, temperatura a scazut brusc la jumatate si a fost înlocuita masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat intensificari foarte mari ale vântului. La Timisoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, si care, la rafala, ca la Timisoara, determina doboraturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca si caracteristici de formare. În mai putin de jumatate de ora, temperatura a scazut de la 32 grade la 16 grade Celsius. Viteza descendenta a aerului este foarte rapida, nu a avut unde sa se disipe. În contextul încalzirii globale, se face simtita intensificarea fenomenelor meteorologie extreme, a precizat, la Antena 3, specialistul ANM Elena Mateescu.

rn