Locuitorii de pe Valea Somesului sunt cei mai afectati
rn
Salajul a ramas cu pagube uriase dupa vijelia de duminica dupa-amiaza, cand vantul puternic a scos copaci din pamant, a rasturnat stalpi de electricitate si a lasat zeci de case fara acoperisuri.
Localitatile de pe Valea Somesului au fost cele mai afectate, conform informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de urgenta.
Patru persoane au fost ranite, in aceste cazuri fiind solicitat prin 112 ajutor medical. Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj a acordat ingrijiri medicale celor patru victime la fata locului. Doar o persoana a necesitat insa transportarea la spital.
rn
Sapte scoli inchise
rn
La sediul ISU a fost convocat duminica seara Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, coordonat de prefectul Florin Florian. S-au dispus masuri pentru restabilirea cât mai repede a starii de normalitate. S-a decis ca sapte unitati de învatamânt – Liceul tehnologic Ileanda, Scolile primare din Gâlgau, din Fodora, Glod, Sânta Maria, Pausa si Scoala Gimnaziala Românasi – vor avea cursurile temporar suspendate, pâna la remedierea defectiunilor produse de fenomenele meteo, iar în functie de dinamica evaluarii va putea fi suspendata temporar si activitatea altor unitati de învatamânt din judet.
rn
95 de localitati au ramas fara curent
rn
Datele provizorii transmise de prefectul Florin Florian ieri dimineata la ora 8.00 arata ca zonele cele mai afectate sunt situate pe Valea Somesului, cu comunele Galgau, Ileanda, Letca, Lozna, Cristolt, Surduc, dar inca nu erau culese toate informatiile din teren.
Bilantul provizoriu furnizat de Lucian Jacodi, purtator de cuvant ISU Salaj, arata ca 95 de localitati au ramas fara energie electrica, au fost defectiuni la 425 posturi de transformatoare, iar 13 stâlpi de electricitate s-au prabusit, afectand 36.653 de abonati.
Prefectul Florin Florian ne-a declarat ca peste noapte, pana la ora 8.00 dimineata, Electrica a reusit sa remedieze din daune. La ora mentionata mai erau fara curent 46 de localitati, 220 de puncte de transformare, circa 18.000 de salajeni fiind inca fara curent electric.
rn
Acoperisuri smulse, copaci si stalpi cazuti,
drumuri si tronsoane de cale ferata blocate
rn
Un numar de 47 de copaci au cazut in timpul furtunii, afectand drumuri, calea ferata, stalpi de electricitate. Au fost 15 acoperisuri smulse, inclusiv turla unei biserici de lemn, monument istoric, din localitatea Lozna.
Copacii cazuti pe carosabil si pe calea ferata au facut ca mai multe drumuri sa fie impracticabile cateva ore. La fel s-a intamplat si pe calea ferata, unde doua trenuri au fost nevoite sa astepte cateva ore pana autoritatile au reusit sa elibereze calea ferata de copacii cazuti.
Potrivit datelor ISU, ieri dimineata nu mai exista nici un drum blocat. Circulatia rutiera pe DJ 108 A a ramas blocata pe un sens, la iesire din localitatea Huta, comuna Buciumi, spre localitatea Vânatori, comuna Ciucea, judetul Cluj. Vehiculele mari nu au putut circula pe acest drum pana la degajarea totala a carosabilului.
Au fost copaci si stalpi cazuti pe calea ferata in zona de Nord-Est a judetului, pe traseul Dej – Baia Mare. Trenurile au fost blocate aproximativ trei ore, provocand intarzieri mari in traficul feroviar.
Toate echipajele ISU au fost in noaptea de duminica spre luni pe teren, sa cerceteze zonele si sa vada daca au nevoie oamenii de ajutor.
Si pe parcursul zilei de ieri echipajele de pompieri au fost mobilizate în localitatile afectate pentru a interveni unde a fost cazul. 20 de echipe de la Electrica au lucrat ieri în teren pentru remedierea defectiunilor, spune prefectul Florian.
Cladirea Transilvania din Zalau
a ramas fara jumatate din acoperis
rn
La Zalau, furtuna a produs daune la foarte multe acoperisuri de blocuri. Cele mai afectate sunt un bloc de pe strada Pictor Ioan Sima, un bloc ANL de pe Strada Viitorului, iar pe strada Crasnei a fost luat de vant acoperisul de tabla al depozitului de manuale al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.
rn
Viceprimarul Teodor Balajel ne-a declarat ca problemele cele mai grave au fost la Cladirea Transilvania, unde vantul a smuls jumatate din acoperisul cladirii si l-a aruncat spre blocul Minerva si in curtea interioara a cladirii. Doua masini au fost avariate de acoperisul cazut. Pentru a nu fi afectate pictura murala si interioarele cladirii, Balajel spune ca s-a format o echipa de lucru care in noaptea de duminica spre luni au reparat provizoriu acoperisul cladirii de patrimoniu, reabilitata recent cu fonduri europene. Vantul puternic de duminica a fost o proba pe care lucrarea nu a trecut-o.
O alta cladire afectata de vijelia de duminica a fost Casa Municipala de Cultura, fostul Clubul Tineretului. Viceprimarul ne-a declarat ca vantul a desfacut hidroizolatia de pe 50 la suta din fatada cladirii, in partea dinspre Biserica Greco Catolica.
Au fost copaci cazuti pe foarte multe strazi din Municipiu, ne-a declarat reprezentantul ISU Salaj.
rn
La Jibou a fost dezastru – s-a lucrat toata noaptea la eliberarea strazilor si pentru curatarea orasului
rn
La Jibou a fost dezastru. Orasul a ramas fara curent electric dupa furtuna de duminica seara. Dan Ghiurco, primarul orasului Jibou, ne-a declarat ca mai multe zone din oras au ramas fara electricitate. Ieri dimineata problemele erau rezolvate partial.
"”n oras si in satele apartinatoare au fost multe strazi blocate din cauza arborilor cazuti. Au cazut foarte multi arbori. A fost un singur blocaj, la iesirea din oras, spre Valea Agrijului, drumul a fost blocat de o salcie cazuta, dar s-a rezolvat problema. “n oras sunt acoperisuri de blocuri afectate, case dezvelite. Foarte important este ca nu au fost victime. Restul problemelor se rezolva. Azi-noapte (duminica noaptea, spre luni – n.r.) s-a lucrat incontinuu la curatarea orasului si la repararea stricaciunilor. Pana deseara (luni seara – n.r.) orasul va fi curat. Pe partea de electricitate, nu pot spune cand se vor remedia problemele, pentru ca nu tine de mine", a declarat edilul Jiboului.
Pe parcursul zilei de ieri, pompierii au intervenit la acoperisul spitalului orasenesc si la inlaturarea unui copac prabusit in curtea unitatii spitalicesti.
Pe Valea Somesului, cea mai afectata zona a judetului, primarii de comune erau ieri pe teren pentru a evalua pagubele si pentru a interveni la remedierea stricaciunilor. Pe multi nu i-am putut contacta din cauza lipsei de semnal la telefon.
rn
Comuna Ileanda – 13 localitati fara curent,
toate locuintele au suferit avarii, acoperisul
subunitatii de pompieri a fost smuls
rn
In comuna Ileanda, furtuna a lasat fara curent toate cele 13 localitati.
"Nici o localitate nu are curent electric. Sunt foarte multi copaci doborati, acoperisurile caselor sunt toate afectate, partial sau total, sunt stalpi de electricitate cazuti. Toate localitatile sunt afectate, doar intr-o singura localitate nu am ajuns inca. Avem 30 de oameni la serviciul voluntar al primariei care lucreaza la deblocarea drumurilor, la ajutorarea oamenilor. Si garda de pompieri 2 a ISU Salaj a intervenit, dar dupa ce si-au remediat propriile avarii, pentru ca a fost afectat acoperisul cladirii in care isi desfasoara activitatea", ne-a declarat ieri dimineata primarul comunei Ileanda, Cornel Lar.
rn
Comuna Lozna – 90 la suta din locuinte afectate,
turla bisericii "a aterizat" in curtea unui localnic
rn
La Lozna, primarul Alin Pocol spune ca 80 – 90 la suta din gospodarii au fost afectate de furtuna. Un localnic si-a rupt piciorul cand a iesit in curte, unde vantul i-a proptit turla bisericii din apropiere. Pentru ca nu a putut lua legatura cu nimeni deoarece nu avea semnal la telefon, omul a zacut acasa pana a doua zi, cand l-a gasit primarul si a chemat ambulanta.
"Nu exista casa sa nu fi avut vreo paguba. Fie un acoperis afectat, mai mult sau mai putin, fie arbori cazuti peste drumuri, porti, anexe. “n localitatea Lozna avem o sura rasturnata, o casa a ramas fara jumatate din acoperis. Turnul de la biserica veche s-a rupt si s-a rasturnat in curtea unui localnic. De sperietura, cand a iesit in curte omul a cazut si si-a rupt piciorul. La Valea Lesului sunt doua case ramase fara acoperis. Sunt doi stalpi de inalta tensiune si unul de joasa tensiune cazuti in localitatea Valea Loznei. 28 de minute a durat toata furtuna. Nu am primit nici o avertizare meteo inainte", ne-a declarat ieri edilul comunei, Alin Pocol.
rn
Furtuna a venit fara nici o avertizare;
meteorologii nu si-au facut treaba
rn
Furtuna de duminica i-a luat prin surprindere chiar si pe meteorologi, care nu au avertizat din timp autoritatile judetene si oamenii, ca sa se puna la adapost.
Prefectul Salajului, Florin Florian, ne-a declarat ca la Institutia Prefectului a venit o avertizare de cod galben cu 25 de minute inainte de vijelie, iar pe masura ce fenomenul meteo era in desfasurare au venit si alte avertizari din partea meteorologilor. Salajenii spun ca nu au mai vazut decat la televizor astfel de vijelii. Oamenii au vazut cu ochii lor cum cum vantul le decoperteaza casele, cum le smulge copacii din radacini. Un salajean care a fost surprins de vijelie, in autoturism, pe un drum din zona localitatii Lozna, ne relateaza cum vantul a purtat pe sus, de-a lungul soselei, un nuc smuls din radacini, i-a lovit capota masinii si a trecut peste autovehicul.
In lipsa oricarei avertizari din partea meteorologilor, oamenii au fost surprinsi de vijelie care pe unde. Vijelia nu a fost anuntata in prealabil si oamenii nu s-au putut adaposti din timp. Asa se face ca in judetele Timisoara si Bistrita opt persoane au decedat, si alte 137 au fost ranite, fiind surprinse de copacii, stalpii si acoperisurile puse la pamant de rafale.
Dupa potop, presedintele Klaus Iohannis a cerut guvernului sa achizitioneze un sistem de avertizare rapida a populatiei pentru astfel de fenomene imprevizibile.
Premierul Mihai Tudose a declarat ieri ca nu se pot lua masuri impotriva unui fenomen meteorologic si ca se gandeste la un sistem de alertare rapida.