Povestile frumoase in care a fost infasurata reducerea numarului de ore de sport din orarul de la liceu au ramas doar atat: simple povesti. Compensarea orelor de educatie fizica taiate prin activitati sportive extracurriculare desfasurate in week-end sau dupa ore a fost anulata inca din start, odata cu diminuarea numarului de norme didactice aprobate la nivelul invatamantului judetean.
Primele ore la care Inspectoratul Scolar a „umblat” pentru a se incadra in numarul de norme aprobate au fost cele alocate activitatilor extracurriculare, asa ca mult trambitatele ansambluri sau formatii sportive, ce ar fi trebuit sa asigure pregatirea sportiva a elevilor in afara orarului scolii, nu s-au mai infiintat.
Nici posibilitatea ca sportul sa fie disciplina optionala la decizia scolii nu a fost valorificata prea mult la nivelul judetului, majoritatea dirigintilor convingandu-si elevii sa opteze pentru discipline de examen, gen matematica sau limba romana. In consecinta, 20 de profesori si-au pierdut locul de munca. Si mai grav este ca elevii au ramas cu o singura ora de sport pe saptamana, fapt care, in opinia lui Marcel Berceanu, profesor de specialitate la Colegiul National „Silvania”, va avea urmari serioase asupra sanatatii copiilor. „Toti indicatorii fiziologici – de crestere, nutritivi – vor scadea semnificativ. Mi-e mila, sincer, de acesti copii. Ii compatimesc” – a conchis profesorul Berceanu. El a precizat ca elevii sunt, contrar opiniei generale, dispusi sa faca miscare, dar ca o singura ora pe saptamana este mult prea putin. „Nici nu apucam sa-i cunoastem pe copii”.
Reducerea orelor de educatie fizica de la liceu a fost dublata, in acest an, si de scoaterea profesorilor de sport de la invatamantul primar, orele de la aceasta disciplina fiind trecute, din motive… economice, in norma didactica a invatatorului. Conform informatiilor primite de la inspectorul scolar responsabil cu problemele de personal, Viorel Lungu, aproximativ 20 de norme didactice au fost reduse prin aceasta modificare, majoritatea in mediul rural.
Inspectorul scolar de specialitate, Alexandru Ghiran, a precizat, la randul sau, ca sportul scolar devine un fel de cenusareasa a invatamantului. „Suntem total dezavantajati, atat noi, profesorii, cat si copiii, care nu mai au cand sa faca sport” – a subliniat el.
Dezinteres local fata de sport
Dincolo de problemele de ordin metodologic, pornite de la nivelul ministerului, exista si un dezinteres local vizavi de miscarea sportiva. Suntem probabil singurul sau printre putinele judete din tara in care Clubul Sportiv Scolar nu are o sala de sport, aceeasi facilitate fiind doar un vis si pentru Palatul Copiilor (in conditiile in care institutia similara din judetul vecin, Cluj, are pana si bazin de inot acoperit).
Liceenii nu mai au (ne)voie sa faca sport
Articole
Parcarea etajată de la Grădinița 1 va putea fi utilizată de săptămâna viitoare
Primăria Municipiului Zalău anunță că lucrările de amenajare a parcării etajate din zona centrală – de lângă Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 – au fost finalizate. Recepția lucrărilor se va realiza în cursul săptămânii viitoare, după care va fi dată în folosință. ”Prin intermediul acestei parcări etajate numărul locurilor de parcare este suplimentat, principalele investiții realizate fiind: lucrări de asigurare a utilităților necesare funcționării obiectivului, realizare corp de clădire, finisaje interioare și exterioare, amenajări exterioare, lucrări…
Mai mult...PSD vrea reorganizarea teritorială a României
Partidul Social Democrat pregătește un plan de reorganizare teritorială a României. Informația, apărută inițial pe surse, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Lucian Romașcanu, dar și de premierul Marcel Ciolacu. În interiorul partidului va funcționa un grup de lucru care va pregăti un proiect de lege în acest sens, în următoarele șase luni, acesta urmând să fie discutat apoi în coaliție și dezbătut în Parlament. Scopul reorganizării îl reprezintă, spun social-democrații, eficientizarea administrațiilor locale…
Mai mult...