Semnarea cu o intarziere de trei luni si jumatate a unui ordin de ministru a blocat acordarea distinctiilor „Gheorghe Lazar”.
Cei 28 de dascali salajeni carora li s-au aprobat dosarele pentru a primi distinctii „Gheorghe Lazar” vor ramane cu buzele umflate, Ministerul Educatiei anuntand saptamana aceasta ca, cel putin in 2009, distinctiile respective nu se mai pot acorda. Potrivit unui comunicat oficial al ministerului, de vina pentru aceasta situatie ar fi fostul ministru Ecaterina Andronescu, care ar fi semnat cu o intarziere de peste trei luni si jumatate ordinul de acordare a distinctiilor (in 30 septembrie, fata de termenul prevazut de lege: pana la 15 iunie).
PREMII DE MII DE LEI
Distinctiile „Gheorghe Lazar” se acorda cadrelor didactice considerate performante dupa niste criterii ce tin cont, cumulativ, de gradul didactic obtinut (obligatoriu I), de calificativele primite de-a lungul carierei didactice, de preocuparile stiintifice avute (contributii la realizarea manualelor sau programelor scolare si altele) si de premii obtinute cu elevii la olimpiade nationale si internationale (este nevoie de cel putin un astfel de premiu). Distinctiile sunt insotite de un premiu in bani, ce difera in functie de performantele si de salariul fiecaruia. Astfel, un profesor care a obtinut timp de 20 de ani calificativul „Foarte Bine”, primeste distinctie „Gheorghe Lazar” clasa I, care vine „la pachet” cu un premiu egal cu 20 la suta din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni anterioare datei semnarii ordinului de acordare. La un salariu de baza de 2.000 de lei premiul ajunge la 4.800 de lei. Cadrele didactice ce au avut „FB” 15 ani la rand beneficiaza de distinctie clasa a II-a si de un premiu in cuantum de 15 la suta din suma salariilor din ultimul an (aproximativ 3.600 de lei, daca luam ca etalon acelasi salariu de baza de 2.000 de lei), iar cele care au avut doar zece ani de „FB” se aleg distinctie clasa a III-a si cu 10 la suta din aceeasi suma (aproximativ 2.400 de lei). Exista si o alta categorie de distinctie, Diploma de excelenta, care se acorda cadrelor didactice pensionare sau pensionabile ce au avut gradul didactic I si „FB” timp de 25 de ani. Acestea sunt in drept la un premiu in valoare de 20% din suma salariilor de baza primite in ultimele 12 luni de activitate.
Poate la anul
Potrivit informatiilor primite de la inspectorul scolar general adjunct Szabo Stefan, in Salaj noua dascali ar fi trebuit sa primeasca distinctie clasa I, sapte – clasa a II-a, trei clasa a III-a si noua diplome de excelenta. Conform recomandarilor ministerului, acestia vor avea anul viitor prioritate la acordarea distinctiilor amintite.