Potrivit unui proiect de lege, nu oricine va putea fi bona. Atestatele medicale si psihologice precum si un curs de formare vor fi obligatorii.
Dupa ce in ultima perioada mai multe bone au fost surprinse agresand copiii pe care ii aveau in ingrijire, a fost elaborat un proiect de lege care reglementeaza activitatea acestora si care va fi depus in Parlament saptamana viitoare. Ele vor trebui sa urmeze cursuri de formare in domeniu si sa prezinte la angajare atestate medicale si psihologice. Angajarea lor se va face direct de catre solicitant, vor avea carte de munca si vor trebui sa aiba cel putin 10 clase. In fiecare judet, la Directia de Munca si Protectie Sociala va exista o baza de date cu persoanele care ar putea presta aceasta meserie. Proiectul de lege stabileste obligatiile pe care le au cei care angajeaza o bona, dar si cele care vor sa lucreze ca bone, incercandu-se eliminarea muncii la negru in domeniu.
Bona se va numi asistent familial si va avea cel putin varsta de 18 ani. Cursurile de formare organizate de autoritatile publice locale sau de furnizorii privati sunt obligatorii pentru prestarea acestei meserii.
Persoanele care au depasit varsta standard de pensionare, cele care au suferit o condamnare, care sufera de boli psihice ori sunt dependente de alcool sau droguri nu vor putea fi bone cu acte in regula. Proiectul mai prevede faptul ca asistentul familial angajat cu contract individual de munca beneficiaza de un salariu de baza stabilit intre limita minima si cea maxima pentru asistentul social cu pregatire medie, in functie de vechimea in munca. Cel mai probabil, noua lege ar putea fi adoptata de Parlament in cursul lunii februarie a anului 2010.