Salajul este pe cale sa devina tinutul sampaniilor de calitate
Salajul se inscrie pe harta producatoilor de vin spumant si vin frizzant cu o noua crama, la Carastelec. Cei de la Carastelec Winery vor sa dea lovitura cu o gama de lux de vin spumant, de fapt populara sampanie. Primele sticle au iesit pe piata in 2014, iar anul acesta au scos pe piata un vin spumant obtinut prin metoda traditionala de fermentatie.
Un grup de cinci investitori din Ungaria, viticultori cu experienta, si-au pus cunostintele la lucru si au deschis o crama pe dealurile insorite ale Carastelecului. Locul a fost ales de oenologul de renume international Gal Tibor, dar care nu si-a putut materializa proiectul pe durata vietii. Investitia s-a ridicat la 5 milioane de euro, din care 2,7 milioane de euro reprezinta fonduri europene.
Investitorii au achizitionat parcele mici din vechea plantatie de vie de unde candva se recoltau strugurii pentru fabrica de sampanie Spumante „Silvania” din Simleu Silvaniei, terenuri pe care s-a replantat vita de vie, rezultand noua podgorie cu o suprafata de 22 de hectare.
Noua fabrica a intrat pe piata cu vin spumant Carassia, obtinut prin metoda traditionala de fermentatie in sticla, pret 60 – 75 de lei sticla, si vin perlant, sau vin „frrizante”, cum spun italienii, Friza alb si rose, 25 de lei, gama de vinuri Vinca (22 lei – 27 lei), vinuri linistite, obtinute prin fermentarea si maturarea in rezervoare de otel si Vinca Classic (35 – 50 lei sticla), maturate in butoaie de stejar.
Preturile sunt valabile doar pentru achizitiile din crama. Salajenii o pot vizita si pot face degustari. Producatorii au deja contracte cu distribuitari din tara si vor sa cucereasca si consumatorii din strainatate.
Crama Carastelec sau Carastelec Winery este prima investitie din Romania gandita sa produca preponderent spumante si vinuri efervescente, spune Negele Enikő, brand & marketing manager la Crama Carastelec.
Podgoria Carastelec este situata intr-una dintre cele mai vechi zone producatoare de vin din tara, in apropierea masivului muntos Magura Simleului, numita si insula cristalina a Transilvaniei. Zona care se remarca printr-un sol aparte, din care vita-de-vie isi extrage mineralele necesare pentru a da nastere unor vinuri elegante, pline de finete si rafinament, dupa cum o descriu investitorii pe site-ul de prezentare.
Cladirea cramei, care a devenit functionala in anul 2013, a fost distinsa in urma cu doi ani cu Premiul de excelenta in constructii, fiind proiectata special pentru a permite ca prelucrarea strugurilor sa fie facuta in imediata apropiere a plantatiei. Crama produce circa 200.000 de sticle pe sezon.
Medalii de argint de la cel mai prestigios
concurs international de spumante
Prezentă pentru prima data in prestigioasa competitie a Campionatului Mondial de Sampanii si vinuri spumante, Crama Carastelec a obtinut două medalii de argint pentru doua dintre produsele din gama Carassia de sampanie obtinute prin metodă traditionala, cu a doua fermentatie in sticla.
Cele doua vinuri au fost premiate si la concursul WineUp Selection Cluj, din martie 2017, cu o medalie de aur si doua medalii de argint, respectiv cu distincția pentru cel mai bun vin al competitiei. Vinul Carassia Classic a primit medalie de aur si de la juratii International Wine Contest Bucharest (IWCB Bucuresti).
Si Sampania Silvania va renaste
in cel mult o luna, spun noii investitori
Brandul consacrat al Salajului de vin spumant „Silvania” de la Simleu Silvaniei, nu se lasa mai prejos. “n maxim o luna, spun Stefan Racsak, director de marketing.
Se va lansa pe piata noua productie de vin spumant „Silvania”, din strugurii culesi in 2015. „Este un vin spumant obtinut prin fermentatie naturala, in sticle, ceea ce reprezinta punctul forte al sampaniei noastre, fata de fermentarea in tancuri”, spune reprezentantul Spumante Silvania.
Noua productie de vin spumant va aparea intr-o noua prezentare, cu catifea si etichete noi. De asemenea, Spumante Silvania va scoate pe piata 4 soiuri noi de vinuri linistite, un cupaj de Feteasca Regala cu Riesling italian, un Traminer, un Muscat Ottonel si un Pinot-Noir rose, toate la sticle de 750 ml, a dezvaluit directorul de marketing pentru Graiul Salajului.
Fabrica de sampanie din Simleu a fost infiintata in 1974. A fost cumparata in 2013 de firma salajeana Universal Euro Buil, cu sediul in Fizes, comuna Sag. Administratorul firmei, Demian Dragan, a investit 4,4 milioane de lei pentru cumpararea fabricii de vin spumant de sub Magura Simleului, cu tot cu crama si circa 140.000 de sticle de sampanie din ultima productie, din 2004. Fabrica de la Șimleu era singura din tara care produce sampanie adevărata, dupa metoda champenoise.
Noul investitor a infiintat in 2014 două plantatii noi de vita de vie, una de 16 hectare la Simleu Silvaniei si alta de 30 de hectare la Lompirt, cu soiuri de struguri speciale pentru productia de sampanie, precum Fetească Regala, Muscat Ottonel, Pinoit Noir, Chardonnay, Feteasca Alba.
S-a investit in retehnologizare, in bazine noi si linii de imbuteliere, sticle, dopuri si cosuri de cea mai buna calitate din Portugalia si Italia. S-au adus si specialisti oenologi din Italia pentru a scoate pe piata o sampanie de si mai buna calitate, ca pana acum.
Vinul Spumant „Silvania” se vinde in reteaua de supermarket-uri Unicarm, dar la nivel local gasim sampanie si la alti comercianti. Chiar daca are un pret de piata dublu fata de cele mai cumparate vinuri spumante din comert, calitatea este cea care face diferenta. Directorul de marketing al Spumante Silvania spune ca crama si galeria de vinuri pot fi vizitate de catre turisti sau clienti. „Am avut recent trei clienti din Hawai. erau cazati la Cluj si au cautat pe Google cea mai apropiata crama. Au venit la noi, au gustat produsele noastre si au cumparat 4-5 baxuri, a cate sase sticle de vin spumant”, spune Racsak.
