În prima etapă va avea loc şi o înfruntare între două echipe cu pretenţii la titlu: Barcău Nuşfalău – Rapid Jibou
După 9 ani de zile, judeţul Sălaj a rămas fără o echipă în ligile superioare ale fotbalului românesc. Situaţia este cât se poate de jenantă, având în vedere că Sălajul se numără printre cele trei judeţe din ţară care nu au nici măcar o echipă în primele trei ligi. Din păcate, iubitorii “sportului rege” sunt cei care au de suferit de pe urma acestei situaţii, iar acum urmează să îşi îndrepte atenţia spre campionatul Ligii a IV-a din Sălaj. Acesta va porni la drum la finalul acestei săptămâni, cu 14 echipe la start, după ce în sezonul trecut au fost 16 formaţii.
Şi cu mai puţine echipe la start, eşalonul al patrulea se anunţă unul foarte disputat, la fel cum a fost şi în ultimii doi ani. La prima vedere, patru echipe îşi anunţă candidatura la titlul judeţean, iar două dintre ele urmează să se întâlnească chiar din prima etapă, este vorba de CS Barcău Nuşfalău şi Rapid Jibou.
Înaintea jocului de la Nuşfalău, gruparea de pe Someş pare să aibă un uşor avantaj, având în vedere că în ultimele trei săptămâni a susţinut nu mai puţin de patru meciuri oficiale, faţă de CS Barcău care nu a jucat niciun meci.
Campioana Dumbrava Gâlgău rămâne cu şanse mari la câştigarea campionatului, mai ales că şi-a întărit lotul în această vară cu jucători care în trecut au evoluat în Liga a III-a, este vorba de Alexandru Pop, Daniel Supuran şi Viorel Ionaşcu. La gruparea antrenată de Marius Paşca au mai ajuns doi jucători buni de la CS Hida, Dragoş Covaci şi Cristian Unguruşan, dar şi mai important, din lotul cu care în sezonul trecut Dumbrava a devenit campioană au rămas cam toţi jucătorii.
Unirea Mirşid, o altă candidată la primul loc şi-a completat lotul cu nu mai puţin de trei jucători de la CS Hida, este vorba de Florin Săstraş, Darius Colciar, dar şi portarul Marius Groza. Cel mai important transfer este Cătălin Odenie, care ultima dată a evoluat la Silvania Cehu Silvaniei, jucător care a jucat şi la nivelul Ligii a III-a, la Unirea Jucu.
Şi Rapid Jibou are un lot bun pentru acest nivel, care a mai fost întărit în această vară cu jucătorii reveniţi la echipă de la Silvania Cehu Silvaniei. Omogenitatea pare să fie punctul forte al formaţiei antrenate de Ciprian Roja, care în noul sezon nu concepe să mai rateze titlul, după ce în ultimii doi ani a fost nevoită să se mulţumească cu locul secund.
Sportul Şimleu rămâne o echipă care se poate bate la locuri fruntaşe şi în acest an, iar Cetatea Buciumi şi CS Crasna au demonstrat şi în campionatul trecut că pot face surprize. Chiar şi Olimpic Bocşa are un lot cu care poate emite pretenţii, astfel că se anunţă un campionat interesant din toate punctele de vedere. Îmbucurător este faptul că Silvania Cehu Silvaniei nu s-a desfiinţat şi se va afla la startul Ligii a IV-a, chiar dacă nu va avea obiective măreţe.
Revenind la meciurile din prima etapă, să spunem că Dumbrava Gîlgău se va duela cu Benfica Ileanda pe teren propriu, iar Unirea Mirşid va evolua tot acasă cu Silvania Cehu Silvaniei. Flacăra Halmăşd va primi vizita celor de la Cetatea Buciumi, după ce cele două echipe s-au întâlnit şi săptămâna trecută în cadrul sferturilor de finală a Cupei României, dar la Buciumi. Meciul care va deschide noul campionat al Ligii a IV-a va fi cel de sâmbătă, dintre CS Crasna şi AS Chieşd, iar celelate două confruntări din cadrul primei etape sunt: CS Hida – Olimpic Bocşa şi Sportul Şimleu – Real Crişeni.
La fel ca şi Liga a IV-a şi ultimul eşalon porneşte la start duminică, cu două serii de câte 14 echipe
Deşi în această vară, în unele comune sălăjene au fost planuri de a forma echipe noi, care ulterior să se înscrie în Liga a V-a, iar aici ne referim la Vârşolţ sau Benesat, până la urmă, doar două nume noi se află la startul acestui eşalon. Este vorba de AS Dumbrava Ciocmani şi AS Sporting Zalău, dar din păcate au dispărut alte două echipe din cauza nepăsării autorităţilor locale. În aceste condiţii, noul campionat din Liga a V-a care va începe duminică va fi format tot din două serii, cu câte 14 echipe.